Kent swich kalktı mı? Kent mentollü sigara yasaklandı mı? Kaç lira?

Kent swich kalktı mı? Geçtiğimiz yıllarda gündeme gelen ve TAPDK tarafından alınan karar sonrasında sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamullerinin üretiminde ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan ham maddelerin elde edilmesi sürecinde mentol veya türevlerinin kullanılmasına yasak getirdi. 2020 yılına kadar piyasada kalmasına izin verilen sigaranın satışının neden olmadığı ise merak konusu.Peki Kent swich kalktı mı? Kent mentollü sigara yasaklandı mı? Kaç lira? Sorularının cevapları haberimizde

Kent swich kalktı mı? TAPDK'nın yayınlandığı karara göre "Girdi Bildirim ve Toksikolojik Veri Tablolarında Yer Alan Verilerin Değerlendirilmesine İlişkin Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı" resmi gazetede yayınlanmış ve 1 Ocak 2019 tarihinde geçerli olması için kurula sunulmuştu.Çıkarılan karara "Tütün Mamullerinin Üretiminde Kullanımına İzin Verilmeyen Girdilere İlişkin Liste" maddesinin eklenmesi sonrası mentollü sigaranının yasaklanması kararı yürürlüğe giriyor.Peki Kent swich kalktı mı? Kent mentollü sigara yasaklandı mı? Kaç lira? Sorularının cevapları haberimizde bulabilirsiniz...

Kent Switch Sigara Fiyatı: 11,00 TL
Kent Blue Sigara Fiyatı: 12,00 TL
Kent Gray Sigara Fiyatı: 12,00 TL
Kent White Sigara Fiyatı: 12,00 TL
Kent Slim Sigara Fiyatı: 12,00 TL
Kent D Range Blue Sigara Fiyatı: 10,00 TL
Kent D Range Gray Sigara Fiyatı: 10,00 TL
Kent N Range Black Sigara Fiyatı: 12,00 TL
Kent N Range Grey Sigara Fiyatı: 12,00 TL

Sigaranın Zararlar Nelerdir?

Sigaranın vücudun hemen hemen her yerine zarar verdiği bir gerçek. Hatta bazı yerlerde yaptığı tahribatlar ileride geri dönüşü çok zor sağlık problemlerine sebep olabilir. Bunlardan bazıları nelerdir, birlikte bakalım.

1. Cildinizi bozar ve tahribata sebep olur.
2. Dişlerinizin kirli ve pis görünmesine ve diş eti problemlerine sebep olur.
3. Ağız ve yutakta tat alma eksikliği yaratır ve ağız ve yutak kanserine sebep olur.
4. Gırtlak ve nefes borusunda iltihap, ses tellerinin zarar görmesine ve bu alanda görülen kanserlere sebep olur.
5. Beyin hastalıkları, bunama, Alzheimer gibi hastalıklara sebep olur.
6. Kalp ve damar tıkanıklıklarına sebep olur.
7. Gözlerde katarakt ve görme problemlerine sebep olur.
8. Solunum yolu organlarının hemen hemen hepsini tahrip eder.
9. Sindirimde görevli tüm organlar üzerinde tahribat etkisi vardır.
10. Kısırlık ve çocuk düşürme gibi durumlara sebep olabilir.
11. Hemen hemen tüm kanser türlerine davetiye çıkarır.
12. El, parmak ve tırnaklarda sararmaya sebep olur.
13. Kemik ve iskelet sistemi hastalıklarına sebep olur.
14. Dolaşımda görevli tüm organlara ve damarlara zarar verir ve yapılarını bozar.
15. Yorgunluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü ve isteksizliğe sebep olur.
16. Vücutta, yorgunluk, uykusuzluk, ruhsal gerilim, stres, performans düşüklüğü, reflekslerde azalma oluşur.

Sigaranın Zararları Ne kadar Sürede Geçer?

Uzmanlar uzun zaman sigara kullanmış bireylerin sigarayı bırakmaya karar verdikleri ve bunu uygulamaya koydukları andan itibaren vücudun kendini yenilemeye başladığını söylemektedirler. Bununla birlikte hiç sigara içmemiş gibi olmanın imkânsız olduğunu belirtmekle beraber normal bir bireyin vücut sağlığına ancak 10 yılda geri dönebildiğini açıklamışlardır. Sigarayı bıraktığınızda;

• İlk yirmi dakikada nabzınız normal seyrine döner ve tansiyonunuz dengelenir.
• 8 saat sonra vücut kendini yenilemeye başlar, kan oksijeni normal seviyeye ulaşır.
• 24 saat sonra karbon monoksit vücuttan atılır.
• 48 saat sonra nikotin vücuttan tamamen temizlenir, cilt kendini yeniler.
• 2-12 hafta sonunda vücut kan dolaşımı düzenlenmiş olur.
• 1-9 ay sonunda akciğer hücreleri yenilenmiş olur.
• Kanser riski yarı yarıya azalır.
• 10 yıl sonra akciğer kanseri görülme riski sigara içenlerin yarısındaki riske kadar düşer.
• 10 yıl sonunda kalp hiç sigara içmemiş gibi yenilenir.

Sigara Bağımlılığında En önemli Etken Psikoloji

Uzmanlar bağımlılığın fizyolojik olan kısmının hemen değiştiğini, vücudun buna hemen adapte olduğunu ve kendini hemen yenilediğini açıklamaktadırlar. Burada önemli olan fizyolojik bağımlılık değildir. Çünkü fizyolojik bağımlılık kendisini hemen yok edebilmektedir. Burada önemli olan psikolojik bağımlılıktır. Uzmanlar bağımlılıkla mücadelede kararlılığın ve isteğin önemli olduğunu ve bu sebeple bu etkilerin iyi bilinmesi gerektiğini belirtmişlerdir.

TAPDK, sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamullerinin üretiminde ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan ham maddelerin elde edilmesi sürecinde mentol veya türevlerinin kullanılmasına yasak getirdi. Mentollü sigaralar 1 Ocak 2019'dan sonra satılmayacak.
Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK), sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamullerinin üretiminde ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan ham maddelerin elde edilmesi sürecinde mentol veya türevlerinin kullanılmasına yasak getirdi. TAPDK'nın "Girdi Bildirim ve Toksikolojik Veri Tablolarında Yer Alan Verilerin Değerlendirilmesine İlişkin Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına Dair Kurul Kararı" Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

YENİ BİR MADDE EKLENDİ

Karara, "Tütün Mamullerinin Üretiminde Kullanımına İzin Verilmeyen Girdilere İlişkin Liste"ye mentol kullanımına ilişkin bir madde eklendi. Eklenen maddeye göre, Türkiye'de üretilerek veya ithal edilerek piyasaya arz edilen sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamullerinin üretiminde ve bu ürünlerin üretiminde kullanılan tütün bitkisinin herhangi bir unsurunun işlemden geçirilmesi suretiyle elde edilen ham maddelerin elde edilme sürecinde, katkı maddesi olarak ya da sigara kağıdında, kenar ek yeri yapıştırıcısında, sigara kağıdı üzerinde kullanılan mürekkepte, uç kağıdı ve uç kağıdı mürekkebinde, alüminyum folyoda, piyasaya arz ambalajında mentol veya türevlerinin (Lamiaceae familyası'nın Mentha (nane) türleri, l-mentol, d-mentol, menton, mentil esterleri, mentil asetat, nane ekstratı, nane yağı ve mint lakton) kullanılması yasaklandı.

PİYASADA BULUNDURULMAYACAK

Bu maddeye uymayan sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamulleri için, piyasaya arz izni verilmesine 1 Haziran 2017, piyasaya arz izni güncellemesine 31 Aralık 2018 tarihine kadar devam edilecek. Belirlenen tarihlerden sonra izin verilemeyecek. Söz konusu sigara ve sarmalık kıyılmış tütün mamullerinin, üretimine 1 Ocak 2019, piyasada bulundurulmasına 20 Mayıs 2020 tarihine kadar devam edilecek. Belirlenen tarihlerden sonra üretim yapılamayacak ve piyasada bulundurulamayacak.

Tasarım diline dikkat! Nefesçiler Sözcü’yü birebir aşırmış Yoğun buzlanma ve kar sebebiyle o illerde okullar tatil! 28 Kasım'da hangi illerde okullar tatil?
Sonraki Haber