Keşfedilen 'deniz kızı mumyası' üzerinde testler yapılmaya başlandı!
Japon bilim insanları 300 yaşındaki 'deniz kızı' mumyasının sırlarını çözmeyi umuyor. Araştırmacılar, Avrupa'ya ihracat için tuhaf görünümlü bir nesnenin yapılmış olabileceğinin mümkün olduğunu söylüyor fakat araştırmalar hala sürüyor. Mumyayı görenlerin ise tüyleri diken diken oluyor.
Japonya'daki araştırmacılar, kökenini anlamak ve araştırmak için 300 yıllık olduğu saptanan bir "deniz kızı mumyası" üzerinde testlere başladılar.
Avrupa'ya ihraç edilmek üzere üretilmiş olabileceği değerlendirilen tuhaf görünümlü şeyin 1700'lerin başlarına ait olduğuna inanılıyor.
Mumya sadece 30 santimetre uzunluğunda; kuyruğu kıvrık ve elleri çığlık atan yüzüne doğru kaldırılmış halde.
Japonya'nın Honshu adasının güney kesimindeki Okayama vilayetindeki bir tapınakta bulunan bir kutuda korunmuş, ancak şimdiye kadar kesin kökenleri kimse tarafından bilinmiyordu.
KURASHIKI ÜNİVERSİTESİ ARAŞTIRACAK
Tırnakları ve dişleri, kafasında kıl olmasının yanında alt gövdesinde pullar olduğu anlaşılan mumyalanmış şey, CT taraması için Kurashiki Bilim ve Sanat Üniversitesi veteriner hastanesine gönderildi.
Japonya'nın Asahi Shimbun gazetesi, mumyanın içinde bulunduğu kutunun, 1736-1741 yılları arasında Pasifik Okyanusu'nda bir balık ağına takıldığını iddia eden bir not da içerdiğini söyledi.
"Kurutulmuş deniz kızının" bir aile tarafından bu şekilde tutulduğu ve daha sonra bir başkasına geçtiği ve sonunda da onu yaklaşık kırk yıl önce en son bulunduğu bir tapınak tarafından ele geçirildiği söylendi.
Okayama Folklor Topluluğu'ndan Hiroshi Kinoshita, gizemli yaratıkları araştıran Japon doğa tarihçisi Kiyoaki Sato'yu incelerken şok edici nesneyi buldu. Gerçek bir deniz kızı olduğuna inanmadığını, bunun yerine Avrupa'ya ihracat için veya Japonya'daki özel etkinlikler için yapılmış olabileceğini söyledi.
Ancak şu ana kadar ne olduğuna ve kökenlerine ilişkin ayrıntılı bir inceleme yapılmamıştı.
Şimdi bilim adamları, mumyayı bu kadar iyi durumda tutmak için kullanılan antiseptik tedaviyi analiz edecek ve nesnenin tam olarak nelerden yapılmış olabileceğini belirlemek için bir DNA çalışması yapacak.
Mumyalanmış “deniz kızlarının” bir dönem boyunca Japonya'da ibadet nesnesi olarak kullanıldığı düşünülmekte.
'KORONAVİRÜSE İYİ GELİR DİYE DENİZKIZI MUMYASINA TAPINDIK'
Tapınaktaki başrahip, "Koronavirüs pandemisini az da olsa hafifletmeye yardımcı olacağını umarak buna tapındık. Umarım araştırma projesi gelecek nesiller için kayıtlar bırakabilir.”
Raporun sonuçları sonbaharda yayınlanacak.
Yarım insan, yarı balık yaratıklar, 30.000 yıl önce mağara resimlerinde sihirli figürler ortaya çıkmışken, antik Yunan şairi Homer de The Odyssey'de onlar hakkında yazmıştı. İzmir'in Foça ilçesinin açıklarındaki Siren kayalıkları, deniz kızlarının yaşadığı yer olarak geçmekte.
Bununla birlikte, bilindiği gibi, suda yaşayan insansılara dair hiçbir gerçek kanıt bulunamadı.
Ulusal Denizcilik Müzesi'ni yöneten Royal Musuems Greenwich'e göre, “Bazı kültürlerde deniz kızı, okyanustaki yaşamı ve doğurganlığı ifade eder. Diğerlerinde, suyun yıkıcı doğasını somutlaştırıyor, denizcileri ölüme çekiyor - fırtınalar, asi denizler ve felaketler için bir alamet olarak hizmet ediyor”.
-SuperHaber
Kaynak: Asahi Shimbun Gazetesi (Japonya)