Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyet Nasıl yapılır ? Neleri yemek yasak?

Ketojenik diyet nedir? Ketojenik diyeti ile egzersiz yapmadan yağ yakabilirsiniz. Ketojenik diyet kilo verme ünlüler arasında da epey yaygınlaştı. Bu ünlülerden biri de Kim Kardashşan. Hızlı ve sağlıklı kilo vermek isteyenler bu diyeti araştırmaya başladı. Peki, ketojonik diyet nedir?, Nasıl yapılır? tüm detaylarıyla haberimizde.

Ketojenik diyet nedir? Kim Kardashian'ın uygulayıp 27 kiloyu yağdan vermesiyle popüler hale gelen ketojenik diyeti egzersiz yapmadan yağ yakmanızı sağlıyor. Kim Kardashşan'ın Ketojonik diyeti uygulayıp 27 kilo verdiğini öğrenenler büyük bir merakla ketojonik diyetin ne olduğunu, nasıl yapıldığını, neleri yemenin serbest neleri yemenin yasak olduğunu araştırmaya başladılar. Peki, ketojonik diyet nedir?, Nasıl yapılır? tüm detaylarıyla haberimizde...

KETOJENİK DİYET NASIL YAPILIR?

İŞİN SIRRI YAĞDA: KETOJENİK DİYET NEDİR?

Ketojenik diyetin temeli karbonhidratları önemli ölçüde sınırlayıp, yağ ve protein tüketimini artırmaya dayanıyor. Ekmek, pilav, makarna gibi karbonhidrat içeren gıdalar yerine balık, tereyağı, zeytinyağı, et vb. gıdalarla yağ ve protein miktarı artırılıyor. Böylece vücut, enerji sağlamak için yağ yakmak zorunda kalıyor.

Ketojenik kelimesi ketozis kelimesinden geliyor. Ketozis, düşük karbonhidrat durumunda vücudun enerji elde etmek için yağ yakması demek. Yani bu ne anlama geliyor? Düşük karbonhidratla beslenme, kandaki glikoz seviyesini ve buna bağlı olarak insülini düşürüyor. Vücut, yeterli ölçüde glikoz ve karbonhidrat alamayınca bu sefer yağlara yöneliyor. Enerji için vücut yağ yakmaya başladığında ise "keton" denilen cisimler ortaya çıkıyor. Ketonların ortaya çıkışı ise vücudun ketozis sürecinde olduğunu gösterir. İşte bu tam da istediğimiz süreç!

Peki ketoziste olduğunuzu nasıl anlarsınız? İki kolay yöntemi var; birincisi nefesiniz aseton gibi kokar, ancak nefesten anlayamıyorsanız ikinci yöntemi yani eczanelerde keton cisimlerini ölçen çubuklardan alın.

KETOJENİK DİYETİN FAYDALARI

Ketojenik diyet sadece kilo vermek için değil, çeşitli hastalıkların etkilerini azaltmak için de uygulanan bir yöntem. Vücuda fazla karbonhidrat ve şeker alındığında enflamasyon (iltihap) artıyor ve bu enflamasyon, hücrelerin savunma mekanizmalarını bozuyor, çoğu zaman da hücrelerin ölmelerine neden oluyor. Bu hücrelerin bozulması ve ölmesi de pek çok hastalığa neden oluyor. Bu hastalıkların başında ise epilepsi ile diyabet geliyor.

İlk olarak 1920'lerin başında epilepsi nöbetlerini azaltmak için uygulanmaya başlanan ketojenik diyet, daha sonra '90'larda tekrar gündeme geliyor. Hatta bununla ilgili en yakın tarihli araştırmalardan biri ise Hacettepe Üniversitesi'nden. 2013 yılında epilepsi hastalığı olan çocuklar üzerinde yapılan araştırmanın sonucunda ise 3 ay ketojenik diyet uygulanan çocukların %54'ünde epilepsi nöbetleri azalıyor. Araştırmayı incelemek isterseniz buraya tıklayabilirsiniz.

Sadece bu iki hastalık da değil. Alzheimer, parkinson, mide ekşimesi, yüksek tansiyon gibi pek çok hastalığın etkileri, ketojenik diyetin uygulanmasıyla azalabiliyor.

Ayrıca son zamanlarda ketojenik beslenme yönteminin kanser hastalarına önerildiğini de söyleyebiliriz. Yanlış anlaşılmasın, kansere çare olmak gibi bir durumu yok maalesef. Lakin alınan karbonhidrat seviyesini düşürmek, yağ ve proteini artırmak kanser hücrelerinin büyümesini de yavaşlatıyor. Şeker ve karbonhidrattan daha çok beslenen kanser hücreleri bunlara ulaşamadıkça büyümesi yavaşlıyor. Hatta bununla ilgili yaşanmış hikayeler de var. Şuradaki gibi.

Ancak hep söylediğimiz gibi, doktora görünmeden diyeti uygulamayın. Her vücudun kendi sistemi ve hassasiyeti vardır. O yüzden her zaman bir uzmandan yardım almakta fayda var.

KARBONHİDRAT YOK. KETOJENİK DİYET NASIL UYGULANIR?

Ketojenik diyeti aslında bir beslenme biçimi olarak da söylemek mümkün. Enerjisini karbonhidrattan almaya alışkın vücudunuza bunu yağdan almasını öğretmeye çalışıyorsunuz. Mutlaka bir adaptasyon sürecine ihtiyacınız olacak.

Ketojenik diyeti uygulamak için ilk olarak serbest ve yasak olan yiyecekleri gruplandırmanız gerekiyor. Temel yasaklar ve serbest yiyecekleri hatırlatalım.

Rahatlıkla tüketebileceğiniz gıdalar: Tereyağı, zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar, kuru yemişler, süt ve süt ürünleri, et çeşitleri, avokado ve yumurta.

Yasak olan gıdalar: Ekmek, makarna, pilav gibi karbonhidratı yüksek gıdalar, meyveler (çok az miktarda günde bir kere tüketebilirsiniz), kök sebzeler, içinde mısır şurubu, glikoz şurubu gibi gizli şeker barındıran meyve suyu, bal, pekmez vb. gıdalar.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

Diyeti uygularken aslında küçük gibi görünen çok önemli detaylar var. Bunlara dikkat etmezseniz yaptığınız diyetten elde edeceğiniz sonuç, beklediğiniz gibi olmayabilir. Dikkat etmeniz gerekenlere şöyle bir bakarsak...

- Yağ yiyin. Karbonhidratı kestiniz ancak yağda elinizi korkak alıştırmayın. Yağ tüketimini artırın ki vücut enerji sağlayabilsin. Tabii yağdan kastımız faydaları yağlar. Zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı, bitkisel yağlar gibi faydalı yağlar.

- Sebzeleri buharda pişirin veya yemeğini yağın. Kızartmayın. Kızartma hiçbir diyette iyi olarak kabul edilen bir tür değil.

- Bol su için. Buna sadece diyette değil, her zaman dikkat edin.

- Kontrollü protein alın. Ne kadar protein, o kadar fazla yarar diye düşünmeyin. Yağlı, orta proteinli ton balığı gibi gıdaları tercih edin.

- Diyabet ve yüksek tansiyon hastalarının uzman kontrolünde bu diyet uygulaması gerekir.

En önemli notu yazının sonunda tekrar edelim: Eğer ketojenik diyeti uygulamak istiyorsanız mutlaka bir uzmana danışın.

Teşkilat dizisinde büyük ihanet! Selen abisine nasıl ihanet etti? İsrail Gazze'de “Güvenli Bölge” ilan edilen çadırları vurdu Bakan Fidan’dan Şam paylaşımı: “Misafirperverliklerini özlemişiz”
Sonraki Haber