Kıbrıs görüşmelerinde taraflar yeni Kıbrıs haritalarını BM'ye sundu

Kıbrıs sorununa çözüm bulmak için bir araya gelen Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis kendi haritalarını BM'ye sundu. İki taraf İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde biraraya gelmişti.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre Kıbrıs görüşmeleri için İsviçre'deki BM Cenevre Ofisi'nde biraraya gelen Kuzey Kıbrıs lideri Mustafa Akıncı ile Kıbrıs Cumhurbaşkanı Nikos Anastasiadis kendi hazırladıkları yeni Kıbrıs haritalarını BM'ye sundu.

Kıbrıs müzakerelerinde haritalar iki tarafın harita uzmanlarının kontrollerinin ardından BM'nin çelik kasasına alınarak kilitlendi. BM Genel Sekreterinin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide, bugün düzenlediği basın toplantısında, Kıbrıs'taki tarafların kendi haritalarını bugün sunacaklarını, haritaların BM'nin muhafazası altında olacağını ve kamuoyuyla paylaşılmayacağını duyurmuştu. Eide, bazı medya organlarında yayınlanan haritaların gerçeği yansıtmadığını, konunun çok hassas olduğunu, haritayı sadece Kıbrıslı iki lider ve iki harita uzmanı ve kendisi de dahil sadece beş kişinin göreceğini belirtmişti.

BM Cenevre Ofisi'nde yarın düzenlenecek uluslararası konferansa, KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ve Rum lideri Nikos Anastasiadis ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere'nin dışişleri bakanları katılacak. Avrupa Birliği (AB) de "özel gözlemci" statüsünde görüşmelerde yer alacak.

KKTC tarafı Kıbrıs müzakereleri ve yeni Kıbrıs haritası için ne demişti

KKTC Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu, Cenevre'deki Kıbrıs müzakerelerinde tarafların bu akşam karşılıklı olarak haritalarını BM’ye teslim edeceklerini bildirdi.

Burcu, BM Cenevre Ofisi’nde düzenlediği basın toplantısında, "Toprak oranı konusunda Mont Pelerin'de sağlanan bir uzlaşı vardı. Rum tarafının yüzde 28,2 ve Türk tarafının yüzde 29,2 diye yakınlaşması söz konusuydu. Taraflar bu çerçevede BM'ye haritalarını sunacaklar" dedi.

Sözcü Burcu, BM harita uzmanının, Rum ve Türk harita uzmanlarıyla varılan mutabakat çerçevesinde teknik çalışmasını tamamlayıp haritaları koruma altına alacağını ifade etti.

Müzakerelerde, Birleşik Kıbrıs'ın anayasasının değiştirilmesi, yenilenmesi gerekirse bu değişikliğin hangi kurallar çerçevesinde yapılacağının tartışıldığını belirten Burcu, şunları söyledi:

"Birleşik Kıbrıs'ta en yüksek yargı organı Federal Yüksek Mahkeme olacak. Federal Yüksek Mahkemede temsil eşittir. Yani eşit sayıda Türk ve Rum yargıç olacak. Doğaldır ki bazı karar alma süreçlerinde toplumsal ayrışma olabilir. Yüksek Mahkeme bu karar alma kapasitesini kaybedebilir. Bu kapasitesini kaybetmesin diye Tıkanıkları Açma Mekanizması ne olabilir onu konuştuk. Öte yandan Ekonomi ve AB konuları ile ilgili konuştuk."

Cenevre'deki Kıbrıs müzakerelerinin başarılı geçtiğine yönelik BM'den yapılan açıklama hakkında Burcu, "Başarı için illaki bir referandum tarihi almak gerekmez. Önemli olan politik çerçevenin ortaya çıkması veya bu politik çerçeveyi ortaya çıkaracak çok yakın bir aşamaya gelmiş olmamızdır" dedi.

Hangi araç ne kadar vergi ödeyecek? Derya Unutmaz Kimdir? Derya Unutmaz Nerede Görev Yapıyor? Trump Panama Kanalını, Grönland’ı ve Kanada’yı almak istiyor
Sonraki Haber