Kıbrıs Türkü neden Ersin Tatar’a destek vermeli?

KKTC'de Cumhurbaşkanlığı seçiminde ikinci tur heyecanı yaşanıyor. İlk turu birinci ve ikinci sırada tamamlayan Başbakan Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yüzde 51'i almak için çalışmalarını sürdürüyor. Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Emete Gözügüzelli, sosyal medya hesabından bir video yayımlayarak seçmenlerin Pazar günü neden seçime gitmesi gerektiğini ve neden Ersin Tatar'a destek vermesi gerektiğini anlattı.

This browser does not support the video element.

Pazar günü Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı'nı seçecek. 

İkinci tur seçimde Başbakan Ersin Tatar ile Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı yarışıyor.

İlk turu yaklaşık yüzde 32 ile önde tamamlayan Ersin Tatar'a 3 parti desteğini açıkladı. Bir parti ise seçimlerde tarafsız olacağını duyurdu. 

Ersin Tatar ile Mustafa Akıncı arasında Kıbrıs'ın statüsü ve Rumlarla yapılacak bir anlaşmaya ilişkin keskin politika farklılığı bulunuyor.

Ersin Tatar, Türkiye'nin de savunduğu tezleri destekliyor. Milliyetçi bir yaklaşım sergileyen Tatar'ın aksine Akıncı, Rum tarafının tüm ödünlerini geri çektiği anlaşmaya dönmeyi savunuyor. 

Peki, KKTC'li seçmenin pazar günü sandığa gitmesi ve Ersin Tatar'ı desteklemesi neden önemli?

Bu soruları kendisine yönelten Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Emete Gözügüzelli yanıtı da veriyor.

İşte Gözügüzelli'nin o yanıtı ve Kıbrıs Türkleri'ne uyarıları:

Kıbrıs'ta tarihi bir süreç, tarihi bir seçim ve Kıbrıs Türkünün mukadderatının bundan sonra nasıl ilerleyeceğinin de ifadesi olacak bir seçimden bahsediyoruz.Crans Montano'ya kadar federasyon temelinde çözüm modelinde bugüne kadar hiçbir hakkımızı kabul etmeyen Rum liderliği bundan sonraki süreçte Kıbrıs Türkleri'nin 1968'e taşıdığının farkındamısınız. Bu nedemektir? 1968 yılından bugüne kadar Kıbrıs Türkleri federal zeminde, Kıbrıs siyasal eşitliği, iki bölgeli, iki kesimliliği üzerinde vardığı bütün anlaşmalar çöpe gitti. Çünkü Rum liderliği, Birleşmiş Milletler'den bugüne kadar yaptığı tüm o önerileri geri çekti. Yani Crans Montano ile birlikte bu süreç de kapandı. Bunun için Türkiye diyor ki "Bundan sonraki süreçte Crans Montano'dan başlanmayacak" Çünkü sıfıra döndü. Ve geldiğimiz noktada tabi ki karşı karşıya kaldığımız pozisyonda,federasyon temelinde bir çözüm vaadi bulunan Mustafa Akıncı'nın 5 yılda hangi hakkımızı Rum liderliğine kazandırdığını sormak gerekiyor. Bunu da geçtim. Hangi hakkımızı uluslararası alanda Rum liderliği karşısında, Rumların yaptığı gasp girişimi karşısında tanıttı, ifade etti. Kendisinin bulunduğu makamda kendisine tanınan mali bütçeler çerçevesinde ülkemizi uluslararası toplantılar düzenletilerek Kıbrıs Türkleri'nin hak ve menfaatlerini uluslararası camiaya hissettirdi.Bunları yapmayan bir cumhurbaşkanı adayının, Mustafa Akıncı'nın halk karşısına geçip de yeni bir federasyon umudu vermesi hiç inandırıcı ve samimi değil. Çünkü toprak vermekten bahsediyor. Kim evini terketmek istiyor? Kim yeniden göçmen olmak istiyor? Kim yeniden bir müzakere süreci diye diye bir 50 yıl daha geçirmek istiyor? Ve kendi geleceğini, bir kör düğüm içerisinde düğümlemek istiyor? Ya da azınlık olmayı gerçekten istiyor musunuz? İstiyorsanız federasyon demek durumundasınız. Çünkü hiçbir hakkımızı kabul etmeyen Rum liderliği ve batı dünyası karşısındayız şuan."

EMETE GÖZÜGÜZELLİ KİMDİR?

Emete Gözügüzelli, 1978’de Lefkoşa’da doğdu. YDÜ Yüksek Lisans Uluslararası İlişkiler Bölümü’nden yüksek şeref diploması ile mezun oldu. Dışişleri Bakanlığı’nda müzakere süreçlerinde raportör ve ilgili idari işlerde çalıştı. TBMM Uluslararası Parlamenterler Birliği Başkanlığı’nın Danışmanı olarak görevine devam etti. Ayni dönemde İsveç Parlamentosu himayesinde Dışişleri Enstitüsü tarafından düzenlenen “Doğu Akdeniz’in Güvenliği” konusunda eğitime katılarak Kıbrıs konusunda Parlamento üyelerine brifing verdi. Alanı üzerinde yurt dışında ve Türk dünyasında pek çok konferansta konuşmacı olarak yer alan Gözügüzelli, Doktora eğitimini GAÜ’de Uluslararası Deniz Hukuku üzerine yüksek şeref ile tamamladı. Gözügüzelli, GAÜ Siyasal Bilimler Fakültesi öğretim üyesi ve KKTC Ekonomi ve Enerji Bakanlığı’nın Deniz Hukuku ve Enerji Danışmanı olarak çalışmaktadır.

Kıbrıs Bahçeşehir Üniversitesi Deniz Hukuku Uygulama ve Araştırma Merkezi Başkanı Emete Gözügüzelli

Pek çok dergi ve gazetelerde yayınları ve kitapları mevcuttur. İngilizce bilmektedir. Bir çocuk sahibidir.

Bakan Fidan ve Suriye Lideri Ahmed El Şara Şam'ı seyrederek kahve içti 7,5 yıla kadar hapsi isteniyor! Özlem Gürses teröriste 'Kürt' TSK ve SMO'ya 'IŞİD yapısı' dedi! Önce terör örgütü başını yayına çıkardı sonra cahilliğini itiraf etti! Cumhurbaşkanı ErdoğanFilistin Direnişi Sergisi'ni ziyaret etti MHP lideri Bahçeli DEM Parti Eş Başkanı Tuncel Bakırhan'ı alkışladı