Kıdem tazminatında yeni tavan belli oldu

Hazine ve Maliye Bakanlığı genelge ile hesaplamadaki yeni katsayıları duyururken, işçiler için belirlenen kıdem tazminatı tavan tutarı da yükseldi.

Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın yayınladığı genelgeye göre kıdem tazminatında tavan 10 bin 848 lira 59 kuruşa çıktı. 2021'in ikinci yarısında 8 bin 284 lira olarak uygulanan tavan, 6 Ocak tarihli genelgede 10 bin 596 liraya yükselmişti. İlave zammın da yansıtılmasından sonra tavan tutarı 10 bin 848 lirayı bulmuş oldu.

Böylece bu yılın ilk yarısında işten çıkartılanlar, çalıştıkları her yıl için en çok 10 bin 848 lira kıdem tazminatı temin edebilecek. Temmuz'da memur maaş zammından sonra tutar yine zamlanacak.

KIDEM TAZMİNATINDA ŞARTLAR

Kıdem tazminatı almaya hak kazanabilmek için, aynı işverene bağlı iş yerlerinde en az bir yıl çalışmak gerekiyor. Kıdem tazminatı emekli olunduğunda, işveren işten çıkarttığında, işçi haklı bir nedenle iş akdini feshettiğinde alınabiliyor. Yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getiren işçiler de işten ayrılarak kıdem tazminatı alabilir.

Ayrıca erkek işçiler askere giderken, kadın işçiler de evlendikten sonra bir yıl içinde işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı alabilir.

Kıdem tazminatı hesaplanırken, brüt ücrete ilave olarak işçiye sağlanmış olan para ve para ile ölçülmesi mümkün akdi ve kanundan doğan menfaatler de dikkate alınıyor. Bordroda görünen brüt ücrete ilave olarak, yemek, servis-yol-ulaşım, barınma-kira yardımları, bayram harçlığı, yakacak-aydınlatma bedeli, giyim yardımı, kıdem ücreti, teşvik primi, ikramiyeler ve primler gibi ödemeler eklenerek “giydirilmiş ücret” bulunuyor.

Özel sağlık sigortası yardımı ya da hayat sigortası primi ödemeleri de kıdem tazminatında esas ücrete ekleniyor.

Cevdet Konak kimdir? Cevdet Konak neden ceza aldı? Tunceli ve Ovacık'a neden kayyum atandı, sebep ne? Bu hafta yatırım araçlarının performansı nasıldı?
Sonraki Haber