Kılıçdaroğlu’nun anlaştığı SNC ile Davutoğlu da uçak üretecekti

CHP Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Atatürk Havalimanı’nı uzay ve havacılık merkezi yapması için anlaştığı Sierra Nevada şirketi, Ahmet Davutoğlu’nun yerli uçak yapmak için anlaştığı şirketle aynısı. O dönem CHP bu şirketi ve projeyi ağır eleştiri bombardımanına tutmuştu. Yerli uçak projesi de o dönem sessiz sedasız rafa kalkmıştı. CIA ile çalıştığı iddia edilen SNC’nin sahipleri olan Eren Özmen ve Fatih Özmen ile o yıllarda Alman Dornier uçağını yerli uçak diye üretmek istemişti. İşte detaylar..

Üstelik CHP şimdi kurmak istediği Uzay Ajansı projesinin iptali için 2018’de Anayasa Mahkemesi’ne iptal davası açmıştı.

Kemal Kılıçdaroğlu "Atatürk Havalimanı" başlıklı bir video yayınladı. "Atatürk Havalimanı'nı havacılık ve uzay çalışmaları merkezi haline getireceğiz; kendi mekiklerimizi geliştireceğiz. Amerika'daki Sierra Nevada (SNC) şirketinin sahipleri ile görüştüm." ifadelerini kullandı.

Bu şirketin Türkiye’de ilk kez duyulması Ahmet Davutoğlu zamanında oldu.

TRJET isimli proje, 7 Haziran seçim kampanyasına rastlayan 27 Mayıs 2015'te dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanmıştı

Yerli uçak projesi, 27  Mayıs 2015'te dönemin başbakanı Ahmet Davutoğlu tarafından genel geçimler öncesi açıklanmıştı.

O dönem Hürriyet’te Uğur Cebeci, projenin rafa kalkmasıyla ilgili kimsenin bir açıklama yapmadığını yazmıştı. Cebeci, "Yerli yolcu uçağı rafa kalktı" başlığla  yayımlanan yazısının ilgili bölümü şöyle:

"Fatih ve Eren Özmen çiftinin sahibi olduğu şirket (SNC), imalatı durmuş Alman Dornier platformu üzerine bir uçak yapacaktı. Bölgesel uçak pazarında kendisini kanıtlamış ve birçok ülke tarafından da bu uçaklar kullanılmıştı. Dornier 328 modernize edilecek, uçağın TRJET 328 olarak hem jet motorlu hem de pervaneli iki model imal edilecekti. İkinci adımda ise sıfırdan TRJET 628 olmak üzere hem pervaneli hem de jet modelleri de tasarlanıp üretilecekti.
Önce pervaneli sonra jet motorlu olacak uçak, ileri aşamada büyütülecekti. Başlangıç modeli 50 koltuk olacaktı. Bölgesel bir uçak için doğru koltuk sayısı seçilmişti. Anadolu’da birçok küçük havaalanına bu uçaklar ile uçulacak ve Türkiye dışında da uygun pazarlar saptanmaya başlamıştı.

Sierra Nevada uçağın başlangıçta ABD’de kendi hatlarında imal edilmesini istedi. Böylelikle FAA ile sertifikasyon süreci hızla aşılacaktı. Sonrasında imalat Ankara’da kurulacak fabrikada yapılacaktı. Şu anda Türk yolcu uçağından kimse söz etmiyor. Geleceği belli değil. Projeden vazgeçildiğini de kimse deklare etmiyor. SNC de aldığı Dornier platformu hakları ellerinde, ne yapacağını bilmiyor."

CHP 2019’DA ELEŞTİRMİŞTİ

Dönemin CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel de, şu anda ittifak ortağı oldukları Gelecek Partisi Başkanı Ahmet Davutoğlu’nun 29 Ekim 2019’da ilk uçuşunu yapacağı söylediği yerli uçağa ilişkin değerlendirmelerde bulunmuştu. 
2015 yılında dönemin Başbakanı Davutoğlu’nun katılımıyla yapılan tanıtım töreninde, ilk sefer için 29 Ekim 2019 tarihinin verildiğini ancak aradan geçen 4 yılda uçağın fabrikasının bile kurulamadığını belirten Adıgüzel, “AKP’nin popülist bir seçim vaadi olarak başlayıp, rafa kalkan projelerinden biri de yerli uçak oldu. İktidar temsilcileri vaatlerini unutmuş olabilirler ama biz unutmadık. Çünkü AKP’nin popülist seçim vaatlerinin faturasını vatandaşımız ödedi, ödemeye de devam ediyor” dedi.
“AKP’liler Verdikleri Pozla Kaldı”
CHP Genel Başkan Yardımcısı Adıgüzel, yaptığı yazılı açıklamada SNC şirketinin Amerikalı olduğunun altını çizerek şu ifadelere yer verdi:
“Projenin tamamen yerli ve yeni bir tasarım olduğu iddiası da en başından beri asılsızdı. Öncelikle proje Özmen ailesinin sahip olduğu Amerikalı Sierra Nevada Corporation (SNC) şirketi ile ortak olarak yapılacaktı. Ana yükleniciler Sierra Nevada Corporation ve Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş (STM) kuruluşları idi. Proje, zaten en başından milli ve yerli bir proje değildi. Yine projede üretimi tasarlanan uçak Alman menşeli Dornier 328’di. Yani aslında sıfırdan başlanıp yeni bir uçak tasarlanmadığı gibi, var olan bir uçağın geliştirilmesi öngörülüyordu. Ancak o dahi başarılamadı. Proje Türkiye’de sessiz sedasız rafa kalkarken, SNC firmasının uçağı Almanya’da üretme kararı aldığına dair haberler basına yansıdı.”

Trabzonspor 86'da ağları sarstı, 3 puanı yeniden hatırladı! Bakan Fidan ve Suriye Lideri Ahmed El Şara Şam'ı seyrederek kahve içti Her gün bir ceket sahibini buluyor! İlk 5'e giren ilk isim kim oldu?
Sonraki Haber