Kim bu Kör Niko? Kör Niko'nun Meyhanesi neresi?

MHP lideri Devlet Bahçeli, CHP'nin Adalet Kurultayı'nın yapıldığı kamp alanında alkol kullanılmasıyla ilgili "Türkiye'de içki içmek isteyen varsa içecek çok meyhane var. Kör Niko'nun meyhanesine gidip içsinler" dedi. Bahçeli'nin bu açıklaması üzerine Kör Niko'nun meyhanesinin nerede olduğu tartışma konusu oldu. İşte "Kör Niko meyhanesi nerede?" sorusunun yanıtı...

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin, Alparslan Türkeş'in mezarını ziyareti sonrası yaptığı "Kör Niko'nun meyhanesi" açıklaması güne damgasını vurdu.

MHP lideri Bahçeli, bayram namazının ardından MHP'nin kurucusu Alparslan Türkeş'in Beştepe'deki mezarını ziyaret etti.

Bahçeli, buradan ayrılırken, basın mensuplarına açıklamada bulundu ve soruları yanıtladı.

MHP lideri, CHP'li bazı kişilerin, Adalet Kurultayı'nın yapıldığı Çanakkale'deki şehitlik bölgesinde alkol kullanılması ve dans etmesiyle ilgili açıklama yaptı.

Bahçeli şu ifadeleri kullandı;

"Bunlar üzerinde yorum yapacak bir şey görünmüyor. Cumhuriyet Halk Partili arkadaşlar bir kurultay düzenleyerek adaletin sağlamak için görüşme yapmayı diliyorlar fakat şehitlerimizin yoğunluk kazandığı ve Türkiye'nin bağımsızlığının ilk adımı olan bir yerde içkili akşam sohbetleri bunlar yakışmaz. Türkiye'de içki içmek isteyen varsa içecek çok meyhane var. Kör Niko'nun meyhanesine gidip içsinler."

KÖR NİKO'NUN MEYHANESİ NEREDE?

MHP lideri Bahçeli'nin bu açıklamaları geniş yankı buldu. Vatandaşlar MHP liderinin bu açıklaması üzerine, Kör Niko'nun meyhanesinin nerede olduğunu ve Kör Niko'nun kim olduğunu merak etti.

MHP lideri Bahçeli'nin bahsettiği "Kör Niko'nun meyhanesi" aslında bir meyhane değil. "Kör Niko'nun meyhanesi" meyhane müziklerinin toplandığı bir albümün ismi.

Cemal Çınarlı tarafından hazırlanan "Taş Plak Meyhaneleri, Vol. 3 (Kör Niko'nun Meyhanesi)" isimli albümde 23 eser bulunuyor.

Albümde yer alan şarkılar şöyle;

Keman Taksimi
Her Mevsim İçimden Gelip Geçersin
Yaylı Tanbur Taksim
Senden Bilirim Yok Bana Bir Faide
Yad Eller Aldı
Klarnet Taksim
Havada Bulut Yok
Bu Akşam Gün Batarken Gel
Kara Bulutları Kaldır Aradan
Ela Gözlerine Kurban Olduğum
Erkilet Güzeli
Dönülmez Akşamın
Leyla Bir Özge Candır
Engine Yavaş Yavaş
Nasıl Geçti Habersiz
Elbet Bir Gün Buluşacağız
Rüzgar Söylüyor
Yar Saçların Lüle Lüle
Ada Sahillerinde
Adalardan Bir Yar Gelir
Sazlar Çalınır
Senede Bir Gün
Karanfil Oylum Oylum

KÖR NİKO MEYHANESİ YOK AMA KÖR AGOP MEYHANESİ VAR

"Kör Niko'nun Meyhanesi" albümünün isminin ise İstanbul'un tarihi meyhanelerinden Kör Agop'un Meyhanesi'nden esinlendiği belirtiliyor.

Kör Agop Restaurant, olarak da anılan Kör Agop'un Meyhanesi Kumkapı'da bulunuyor. Meyhanenin ünlü müdavimleri arasında ise; Hrant Dink, Mehmet Ali Birand ve Doğu Perinçek gibi isimler bulunuyor.

Ünlü şarkıcı Suavi'nin de "Agop'un Meyhanesi" adını taşıyan bir eseri var.

1938'DEN BU YANA KUMKAPI'DA

- Dedesi "Kör Agop"tan devraldığı meyhanesi işletmeye devam eden Daniel İnciyan mekanı şöyle anlatıyor;

Dedem Kör Agop 1938 yılında ilk meyhanesini açmadan önce babası ve dedesi gibi balıkçılık yapar, karaya her çıktığında soluğu meyhanede alırdı. Rakıya ve balığa düşkünlüğü ile tanınan Agop artık dışarda içki içmenin pahalı olması nedeiyle ilk meyhanesini Kumkapı sahilinde üç dört tane tahta masa ve taştan yaptığı soğuk su havuzuyla derme çatma bir şekilde açtı. O yıllarda buzdolabı olmadığı için tuttuğu balıkların yanına domatesini salatalığını ve illa ki rakısını havuzun içine atarak soğuturdu. Zaman içinde bu ufacık meyhane akşamcıların uğrak yeri olunca eşi Marta ile beraber daha büyük bir yere geçme ihtiyacı hissettiler. Adı bile olmayan bu ilk meyhanenin ardından yine Kumkapı sahilinde o zamanki iskele kazıklarının üzerindeki ikinci meyhanelerini kurdular.

O yıllarda dedem Agop meyhaneye ‘Cansız Balık’ adını verdi. Marta kocasının en büyük yardımcısı olarak soğuk mezeleri hazırlar, bütün dükkanı çekip çevirirdi. Karısı da dükkanda çalıştığı için meyhanenin kapılarını ilk kez kadınlara açan Agop, bunu ‘‘Burada aile salonu diye bir yer aramayın. Biz meyhanemizde haremlik selamlık ayırımını ortadan kaldırdık.

Marta'nın ellerinden bu güzel mezeler çıkmasaydı, ben bu meyhaneyi açmaya cesaret edemezdim. Biz burayı müşterek çalıştıracağız. Buradaki hayatın ve masaların da müşterek olmasını istiyoruz’’ diye özetlemiştir.

Agop ve Marta 1938 yılından itibaren 43 yıl boyunca tam 16 farklı dükkanda her gece misafirlerini ağırladı. Yetmişli yılların sonunda ise kendi gibi meyhaneci olmasını istemediği için Fransa’daki akrabalarının yanına gönderdikleri oğlu Hayko’nun ani bir kararla geri dönmesiyle bütün aile meyhanede çalışmaya başladı. 1981 yılında Kumkapı’da bugünkü son yerine taşındı Kör Agop. Son adreslerine kadar çok dükkan değiştiren Agop’un en büyük hayali yüksek tavanlı ferah bir dükkandı. Kumkapı’daki eski Fransız gümrük binası o dönem Yordan ve Argiri’nin bakkal dükkanıydı. Agop, dükkanı onlardan satın alıp meyhaneye çevrdi ve bir Kumkapi yakın kültür mirası böylece iyice sağlamlaşmış oldu. Kör Agop ilerleyen yaşı ve rahatsızlığı nedeniyle meyhanenin sadece alt katının açılışını getirildiği tekerlekli sandalyesinde görebildi ve yıllarca hayalini kurduğu dükkanda bir kadeh rakı içemeden 1982 yılında hayata gözlerini yumdu.
69 yaşında bu dünyadan gittiğinde ardında hayalini kurduğu meyhanesini, ismini ve bir kültürü bıraktı dedem Kör Agop..

Kör Agop’un bir de vasiyeti vardı: mezarının başında saz çalınsın, rakı içilsin. Babasının kaybetmeden önce zaten işleri çoktan devralan oğlu Hayko bir gün babasının vasiyetini aynen yerine de getiriyor. Balıklı Ermeni Mezarlığındaki mezarın başında sazlar çalınıyor rakılar içiliyor Agop’un canına.

1978 yılından 1994 yılına kadar Hayko babasından aldığı bayrağı taşıyor. Babası gibi o da içkiye ve müziğe düşkün. O yıllara kadar plaktan dinlenilen müzik yerini Hayko’nun döneminde canlı sazlara bırakıyor ve Kumkapı’daki meyhane artık son şeklini alıyor.

1994 yılında Hayko’nun zamansız vefaatını ardından bu sefer de görevi Agop, Marta ve Hayko’nun devam ettirdiği kültürle yoğrulmuş üçüncü kuşak devralıyor.
Meyhane bir kültür işi. Denizden çıkan balıkla şişedeki rakıyı sohbetinize katıp servis edersiniz. Marta’nın seksen sene once yaptığı balık çorbasını masaya koyar afiyet olsun dersiniz.

BAHÇELİ'NİN "KÖR NİKO'NUN MEYHANESİ" ÇIKIŞI SOSYAL MEDYADA GENİŞ YANKI BULDU

MHP lideri Bahçeli'nin açıklaması üzerine, "Kör Niko'nun meyhanesi" hakkında Ekşi Sözlük'te yazılan ilk yorumlar ise şöyle;

- müdavimi olduğumuz,nice yaşanmışlıklara tarihe ev sahipliği yapan favası olsun,pavuryası,pilakisi olsun mezeleri ve fiyat -fayda oranı ile kemikleşmiş müşteri kitlesine sahip meyhane.

ayruca devlet bahçeli'nin chp lilere mekan olarak önerisiymiş, bahçeli'den alkol açıklaması: kör niko’nun meyhanesine gidip içsinler

ssb

- bahçeli yine vermiş ayarı.

" chp’li arkadaşlar bir kurultay düzenleyerek adaleti sağlamak için bir görüşme yapmayı diliyorlar. fakat şehitlerimizin yoğunluk kazandığı ve türkiye’nin bağımsızlığının ilk adımı olan yerde içkiyle akşam sohbetleri yakışmaz. türkiye’de içki içmek isteyen varsa, içecek çok meyhane var. kör niko’nun meyhanesine gidip içsinler."

november wine

- ortam değişik sanırım bu nasıl şarkı

her mevsim içimden gelip geçersin

xixcq

SuperHaber

Muci'nin Kasımpaşa golünü izle Korkunç cinayet! 6 yaşındaki Şirin Elmas'ın cansız bedeni bulundu! Beşiktaş - Kasımpaşa | Canlı maç anlatımı
Sonraki Haber