Kimler Botoks yaptırmamalı?
Botoks işlemi kas spazm kontrolü sağlamak, aşırı koltuk altı terlemesi ve kozmetik güzelleşme olarak 3 ana amaç için kullanılır. Dr. Buket Yıldırım, Ankara’daki kliniğinde Botoks işleminden önce, hastaların sağlık durumlarının mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor.
Botoks 3 ana amaç için kullanılır. Bunlar; kas spazm kontrolü sağlamak, aşırı koltuk altı terlemesi ve kozmetik güzelleşme olarak özetlenebilir. Biz hekimler daha çok, kozmetik amaçlar için Botoks tedavisinden faydalanıyoruz.
Kaş arasındaki yorgun, mutsuz veya öfkeli görünmenize sebep olabilecek çizgilerin geçici süreliğine yumuşatılması Botoksla mümkündür. Her ne kadar Botoks, yalnızca bu bölgedeki kullanımı için FDA onaylı olsa da, alın çizgileri, kaz ayakları, ağız köşelerindeki kırışıklıkları hafifletmekte de oldukça başarılı sonuçlar alabiliyoruz.
Botoks işlemini, enjekte edilebilir dolgu maddeleriyle karıştırmamakta fayda var. Dermal dolgu maddeleri farklı şekilde çalışır. Dolgu maddeleri, enjekte edilen dokuları dolgunlaştırır. Böylece çizgiler ya da kırışıklıklar azalır veya kaybolur. Genel geçer bir farktan söz edilecekse, Botoks daha çok yüzün üst bölgesinde, dolgu ise daha çok diğer bölgelerde kullanılmaktadır.
BOTOKS İÇİN UYGUN BİR ADAY OLDUĞUNUZU NASIL ANLARSINIZ?
ABD’de FDA, Botoks’un 18 ila 65 yaş arasındaki kişilerde uygulanmasını onaylamıştır. Türkiye’de de bu yaş aralığındaki kişilere işlem yapılabilmektedir. Yine de, Dr. Buket Yıldırım Ankara’daki kliniğinde Botoks işleminden önce, hastaların sağlık durumlarının mutlaka değerlendirilmesi gerektiğini belirtiyor:
• Botoks vb kozmetik ürünlere bilinen bir alerji olup olmadığı,
• Enjeksiyonun yapılacağı bölgede bir cilt enfeksiyonu varlığı,
• ALS hastalığı, vücudun ihtiyacı dışında antikor ürettiği bir hastalığın varlığı,
• Lambert Eaton Sendromu hastalığı, veya kaslarınızı veya sinirlerinizi etkileyen başka bir hastalığın varlığı,
• Astım vb. solunum problemleri,
• Yutma güçlüğü, kanama sorunları,
• Ameliyat olma ihtimali,
• Yüz ameliyatı olmuş olma,
• Alın kaslarında zayıflık varlığı,
• Sarkık göz kapakları varlığı,
• Bazı özel ilaçlar, vitaminler veya takviyeler alımı,
• Hamile ve emziren annelerde
Bu saydığımız rahatsızlıklara sahipseniz, varsa devam eden tedavinizin ardından Botoks yaptırmanız daha doğru olacaktır.
Her nekadar Botoks işleminden sonra enjekte edilen madde vücutta gezinip fetuse veya emen bebeğe iletilmese de, etik değerlerden dolayı hamile ve emziren annelerde klinik çalışmalar yapılmamıştır.
Ayrıca hamile iseniz, hamile kalmayı planlıyorsanız, emziriyor veya emzirmeyi planlıyorsanız Botoks işlemini bu dönemlerden sonraki bir zamana ertelemenizyararınıza olacaktır. Unutmayın güven içinde, herhangi bir yan etki yaşamadan tedavi olmak en önemlisidir. Her zaman Botoks yaptırabilirsiniz, önemli olan sağlığınızı her zaman ön planda tutmak olmalıdır.
Dr.Buket Yıldırım
Medikal Estetik Hekimi
https://www.drbuketyildirim.com
Facebook: @drbuketyildirim/
Instagram: @drbuketyildirim/
YouTube - Buket Yıldırım