Kira artışı İstanbul'un bazı yerlerinde yüzde 100'ü geçti: Kiralık ev için çekiliş yapılıyor

Ev kiralarında son dönemde yaşanan artış ortalama yüzde 40'ı bulurken İstanbul'un bazı bölgelerinde yüzde 100'ün üstüne çıktı. Yüksek kira fiyatlarına rağmen vatandaşlar ev bulmakta zorlanırken uzmanlar dolandırıcılara karşı uyarı yaptı.

Bir yılda Türkiye'de kira fiyatları yüzde 40 arttı. İstanbul'da bu oran bazı bölgelerde yüzde 300'e kadar çıktı. Yüksek kiraya rağmen ev bulunamıyor. Emlakçılarda uzun sıralar oluştu. Kiralık ev için kura çekilişi dahi yapılıyor.

LİSTEYE İSİM YAZDIRIYORLAR

Sabah gazetesinden Betül Alakent'in haberine göre, kiralardaki fahiş artışa rağmen vatandaşın talebi azalmayınca, emlakçılarda ev sırası oluştu. Özellikle öğrencilerin yoğun olduğu bölgelerde ya da şehrin merkezi noktalarında ev kiralamak isteyenler ihtiyaçlarını söyleyip, isimlerini onlarca kişinin bulunduğu listelere yazdırmaya başladı. Uzun listelerin oluştuğu emlak ofislerinde kura ile çekilişler dahi yapılıyor.

İKİ YILDIR SORUN VAR

Fiyat artışını birçok etkenin tetiklediğini belirten uzmanlar, bu sürecin başlangıcının ise iki yıl öncesine dayandığını belirtiyor.

Uzmanlar, özellikle son bir yılda kira artışının hissedilir boyuta ulaştığını belirterek, "Azalan yeni konut arzına karşılık artan konut talebi, salgın nedeniyle ertelenen evlilikler, yüz yüze eğitimin yeninden başlayacak olması, kentsel dönüşümün oluşturduğu kiralık konut talebi gibi nedenler kira fiyatlarını ciddi oranlarda yükseltti" diyor.

ŞAMPİYON SARIYER: % 290 ARTIŞ

Hepsiemlak'ın Temmuz 2021 araştırmasına göre, son 1 yılda kiralık konut kategorisinde ortalama metrekare fiyatındaki en yüksek artış yüzde 290 ile Sarıyer'in Rumeli Hisarı semtinde gözlemlendi. Bunu yüzde 238 ile Beşiktaş Vişnezad, yüzde 218 ile Sarıyer Reşitpaşa, yüzde 171 ile Beşiktaş Gayrettepe ve yüzde 150 ile Kadıköy Fikirtepe takip etti. İstanbul'un en merkezi semtlerinden biri olan Beşiktaş Yıldız'da kiralık fiyatları yüzde 108 arttı.

DOLANDIRICILAR GÜNLÜK 50 BİN TL VURGUN YAPIYOR

Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği (TÜGEM) Kurucu Başkanı Hakan Akdoğan, yüksek talebin kaparo dolandırıcılığını da beraberinde getirdiğini belirtti. Akdoğan, "Ev bulmakta yaşanan sıkıntı bazı fırsatçıların da sahneye çıkmasına neden oldu. İnternetten buldukları fotoğrafları alıp yayımlayan dolandırıcılar arayanlara da 'Şu an içinde kiracı var, ev sahibi yurtdışında yaşıyor' gibi yalanlarla evi göstermiyorlar. Ardından da 'Bu eve çok talep var, eğer istiyorsanız kaparo gönderin size opsiyonlayalım' diyerek kaparo alıyorlar" dedi.

Ortalama bir dairenin kaparosunun 2 bin ila 5 bin TL arasında değiştiğini anlatan Akdoğan, "Bu bazı lüks konutlarda 15 bin TL'yi dahi buluyor. Günde 10 kişiye bu şekilde ev verseler 40-50 bin TL vurgun yaparlar" diye konuştu.

Piyasa dolandırıcılarına karşı uyarılarda bulunan Akdoğan, vatandaşların dikkat etmesi gereken hususları şöyle sıraladı:

"Sadece internet üzerinden kiralama yapmayın, mutlaka evi görün. Karşınızdaki kişi ev sahibi olduğunu iddia ediyorsa tapuyu görmek istediğinizi belirtin. Arada emlakçı varsa yetki belgesine bakın. Ardından daire sahibi emlakçıyı yetkilendirmiş mi bunu isteyin. 'Hemen kaparo yatır' diyen birine evi görmeden kaparo yatırmayın."

İŞ TURKCELL Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz'dan CHP Sözcüsü Yücel'e tepki Türkiye'nin en seksi 4. kadını olmuştu! Melis Sezen'den şok sözler...
Sonraki Haber