Kiraz faydaları nelerdir? Kiraz neye iyi gelir?

Gülgiller ailesine mevcut olan kiraz meyvesi daha çok Kuzey Akdeniz kıyıları, Güney Kafkasya, Hazar Denizi ve Kuzeydoğu Anadolu'da oldukça fazla bulunan bir meyve ağacıdır. Tatlı aroması ile pek çok tarifin içinde yer alır. Yapılan araştırmalar sonucunda kirazın faydalı daha şifalı bir meyve olduğu ortaya çıkmıştır. Hem lezzetli oluşu hem de sağlığa olan faydası ile bilinen bir meyve türüdür. Kiraz faydaları nelerdir? Kiraz neye iyi gelir? İşte tüm detaylar…

Kiraz meyvesi olarak bilinen bu çekirdekli meyve türü bölgesel farklılıklar taşıyan iklim koşullarından etkilenen özenli bakım gerektiren bitki türü olarak bilinir. Köklü bir tarihi olan bu meyve Yunan mitolojisinde doğuma ve yeniliğin sembolü olarak bilinmektedir. Karadeniz’de yer alan Giresun ili ise adını kiraz anlamına gelen Kerasus isminden almaktadır. Farklı lezzetlere sahip birçok farklı isimde kiraz çeşidi bulunmaktadır. Bu çeşitlerden en bilinenleri ise genellikle; Edirne, Napolyon ve turfanda kirazları olarak bilinir.  Ayrıca orta sertlikte ve oldukça verimli olan bu türlerin dışında bir de early lory, vista, stella kirazları da bulunmaktadır.  Karagevrek, karabodur türleri ise Türkiye de bulunan kiraz çeşitleridir. Kiraz yaz meyvesi mi? Zararları Merak edilen bu soruyu yanıtlayacağız.  Kiraz meyvesi nerede yetişir? Besin değeri işte detaylar.

KİRAZ YAZ MEYVESİ Mİ?

Sulu, çekirdekli ve bir o kadar lezzetli oluşu ile bilinen kiraz yaz mevsimin en gözde meyvesi olarak bilinmektedir. Yaz mevsimin en çok tüketilen meyveleri arasında olmaktadır.

KİRAZ NEREDE YETİŞİR?

Vitamin ve minarel bakımından oldukça zengin olan bu meyvenin en çok yetiştiği bölgeler; Marmara ve Ege bölgesinde. Kiraz üretimi ülkemizin Orta Anadolu ve Göller Bölgesi, İç Ege ve Marmara bölgelerinde yetiştirilmektedir.

KİRAZ FAYDALARI

•Şifa kaynağı olan kiraz meyvesi faydaları arasında diyabeti önlemeye yardımcı olur. Glisemik indeksi düşüktür. Şeker hastaları için kiraz, kan şekerinin düzenlemesine yardımcı bir meyve türü olarak bilinmektedir.

•İçeriğindeki kalsiyum, magnezyum, potasyum gibi mineraller sayesinde kemik sağlığınızı korur ve gelişimine yardımcı olur. İleri yaşlarda görülen kemik erimesi gibi rahatsızlıklara iyi gelmektedir.

•Sindirimi düzenler ve gelişimini sağlamaya yardımcı olan kiraz, yüksek miktarda lif içeren meyve çeşididir.  Bu özelliği sayesinde kabızlık veya ishal gibi durumları önler.

•Beyni güçlendirir ve hafızayı korumaya yardımcı olur. İçeriğinde bulunan zengin besin değerleri ile beyin işlevlerini arttırmaya yardımcı olur

•İçeriğinde bulunan zengin flavonoidler ve karotenoidler ile tam bir antioksidan kaynağı olarak bilinen kiraz meyvesi, hem vücudun yaşlanmasını önler hem de cildin yaşlanma belirtilerinin oluşmasını engellemeye yardımcı olan sağlıklı bir besindir.

•Sağlık dostu olan bu meyve ödem atıcı ve vücuttan toksin atılmasına da yardımcı olur.

•Böbrek sağlığınızı korur ve böbreklerin düzenli bir şekilde işleyişini sağlamaya yardımcı olan bir besindir.

KİRAZ ZARARLARI

Sağlığa olan faydası ile bilinen kirazın ayrıca bazı zararları da bulunmaktadır. Gereğinden fazla aşırı kiraz tüketmek mide ve bağırsak sorunları yaşamanıza sebep olabilir. Bu sebeple gereğinden fazla tüketmeyiniz. Daha özenli ve düzenli bir şekilde kiraz tüketemeye önem verin.

KİRAZ BESİN DEĞERİ

Köklü ve yıllıklı bir ağaç türü olan kırmızı, sarı gibi renkleri mevcut olan kiraz kalori değeri: Bu besinin 100 gramında 63 kcal kalorisi bulunmaktadır. Ayrıca besinin 1 Porsiyon yani 200 gramlık miktarında Kiraz 126 kalorisi mevcuttur. Kiraz meyvesi besin değeri ise: %91 karbonhidrat, %6 protein, %3 yağ barındıran bir meyve türüdür.  Kiraz, A vitamini, potasyum ve lif açısından zengin, antioksidan özelliğe sahip bir meyve olarak bilinmektedir.

Galatasaray'dan Kayseri'de gövde gösterisi! 5 gollü galibiyet Piyasaların gözü Merkez Bankası faiz kararında! Koton maaşları 2024: Kasiyer, Satış Danışmanı, Tasarımcı
Sonraki Haber