Kısa çalışma ödeneği şartları nelerdir? İŞKUR kısa çalışma ödeneği hesaplama

Dünya geleninde etkili olan koronavirüs salgınında ülkemizde de birçok tedbirler alındı. Çoğu iş yeri evden çalışma sürecine geçerken çoğu iş yeri de çalışmalarına belirli süre ara verdiler. Bu süreçte işyerleri çalışanlarına maaş vermekte zorlanacağı için devlet destekli kısa çalışma ödeneği getirildi. Kısa çalışma ödeneği sayesinde çalışanlar maaş desteği alabilecekler. Peki, kısa çalışma ödeneği başvuru şartları nelerdir?Kısa çalışma ödeneği hesaplama nasıl yapılır? İşte merak edilenler...

 Ülkemizde salgın hastalığa karşı başarılı mücadeleden biri de çalışamayan işçiler için kısa çalışma ödeneğinin getirilmesi oldu. İş yerlerinde ekonomik, bölgesel daralma, kriz veya haftalık çalışma sürelerinin geçici olarak azaltılması gibi durumlara karşı işçilerin iş yerinde çalışamadıkları süre boyunca (üç ayı geçmeyecek) gelir desteği sağlanmaktadır. Kim ne kadar kısa çalışma ödeneği alacak merak ediliyordu. İşte kısa çalışma ödeneği şartları ve hesaplama yöntemi... 

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ AVANTAJLARI 

  • İşçilere kısa çalışma ödeneği ödenmesi yapılır.
  • Genel Sağlık Sigortası primleri ödenmesi yapılır.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ ŞARTLARI 

Kısa çalışma ödeneği alabilmek için önce başvuru yapılması gerekir. Başvurular için belirli şartlar duyuruldu. İş müfettişleri gerekli incelemeleri yaparak kısa çalışma ödeneği için değerlendirme yaparlar. İşte başvuru şartları:

  • İş müfettişlerinin işverenin başvurusunu incelemesi ve uygun bulması gerekir.
  • Kısa çalışma ödeneği alacak olan işçinin çalışma süresi ve prim ödeme şartlarına uyması gerekir. Son 2 ay iş yerinde hizmete tabi olmak, son 3 yıl içinde 450 gün prim sayısını doldurması gerekmektedir.
  • Kısa çalışmaya katılacak işçilerin listesi bulunması gerekir.
  • Prim şartını sağlayamayan işçiler için daha önceden kesilmiş son işsizlik ödeneği varsa kısa çalışma süresini geçmemek kaydıyla ödenir.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ BAŞVURUSU 

Kısa çalışma desteğine işçiler değil işçiler adına iş yerleri başvurabilir. Koronavirüs tedbirleri kapsamında işyerinin olumsuz etkilendiği nedeniyle kısa çalışma ödeneği talep edeniş yeri sahibi şunları yapmaları gerekir:

  • Kanıtlara ilişkin dosya
  • Kısa Çalışma Talep Formu
  • Kısa Çalışma Uygulanacak İşçi Listesi

İşveren İŞKUR biriminin elektronik posta adresine gönderim yapacaktır.Bu şekilde başvurular alınmaktadır. İş müfettişleri yaptıkları değerlendirme sonucu talep olumlu karşılanırsa İŞKUR tarafından destek verilmeye başlanır.

KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİ HESAPLAMA

Kısa çalışma ödeneği hesaplamak için bazı önemli detaylar vardır. Günlük olarak hesaplamak gerekirse:

  • Sigortalının son 12 aylık prime esas kazançları dikkate alınır.
  • Hesaplanan günlük ortalama brüt kazancının % 60 kadardır.
  • Kısa çalışma ödeneği aylık asgari ücretin brüt tutarının % 150’sini geçemeyecek şekilde hesaplanmış olur.

Bunun haricinde iseulusal bayram, hafta tatilive genel tatil günlerine ait mesai ücretleri kısa çalışma yapılan süreyle orantılı olarak işveren ve Kurum tarafından ödenecektir.

ÖDEMELER NE ZAMAN?

Ödemeler aylık olarak her ayın 5’inde ödenir. PTT Bank aracılığı ödemeler yapılır. Ödeme tarihi ile ilgili değişiklik hakkı Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı’na yetkilidir.

Ödemeler “18-Kısa Çalışma Ödeneği” kayıtlara geçer. Bu şekilde çalışan işçi kısa çalışma ödeneğinden yararlanmış olur. Ayrıca sigortası da yatırılmış olur. İşveren ve işçiler koronavirüs tedbirleri kapsamında bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatması sağlanmıştır.

Halk TV Sahibi Cafer Mahiroğlu Kimdir, Kaç yaşında, Nereli? Serveti! TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor? Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!
Sonraki Haber