Kısa sürede gerçekleşen gurur tablosu Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın eseri...

Türkiye'nin büyük yerli enerji atılımlarında Enerji Bakanı Berat Albayrak'ın imzası var

Türkiye, enerji tedarikinde uzun yıllardır "dışa bağımlı bir ülke" olarak tanımlanıyordu.

Özellikle petrol ve doğalgaz açısından bu bağımlılığın Türk dış politikasına da önemli etkileri oldu.

Ekonominin büyümesi ve hızla artan enerji talebi neticesinde Türkiye'nin, başta petrol ve doğal gaz olmak üzere, enerji ithalatına bağımlılığı her geçen yıl arttı.

Türkiye'nin enerjide dışa bağımlılık oranı yüzde 70'lerin üzerinde seyretti.

Ancak son dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın liderliğinde ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın yönetiminde enerji sektöründe tarihi atılımlar gerçekleştirildi.

Göreve geldiği andan itibaren Türkiye'nin enerjide dışa bağımlı olduğunun özellikle altını çizen Bakan Albayrak, bu handikapı ortadan kaldırmak için kollarını sıvadı.

BASKILARA RAĞMEN YERLİ KÖMÜR ATAĞI

Enerji lobisi ve muhalefetin tüm engelleme girişimlerine karşı yerli kömür üretimine özel önem veren Bakan Albayrak ilk olarak Kömür Çalıştayı'nı topladı.

Alınan kararlar ışığında yeni fizibilite çalışmaları yapılarak yerli kömür üretimi için yoğun mesai harcandı.

Bu çalışmalardan kısa sürede meyve alındı. Bakan Albayrak, birçok havzada büyük oranda kömür rezervi bulunduğunu ve rezervlerin kalori olarak, mevcut rezervlere oranla yüksek değerler taşıdığı müjdesini verdi.

2016 sonu itibarıyla yerli kömür rezervleri 15 milyar tonu geçti. Bakan Albayrak bu gelişme üzerine; "Bu kadar rezervin olduğu bir ülkede, yılda 40 milyon ton civarı kömür ithal ediyorsanız düşünmek lazım" açıklamasında bulundu.

AKDENİZ'DE DOĞALGAZ VE PETROL ARAMA ÇALIŞMALARI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak'ın ikinci hedefi, Akdeniz ve Karadeniz'de doğalgaz ve petrol arama çalışmalarına hız vermek oldu.

Albayrak, Akdeniz'deki sondaj faaliyetlerine, bu yıl sonundan itibaren; envantere alınacak yerli sondaj gemisi ve Türk mühendislerle devam edileceğini duyurdu.

LNG TESİSİ

Türkiye Bakan Albayrak yönetimindeki enerji hamleleri kapsamında yeni LNG tesislerine de kavuştu.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'nın, Türkiye'nin kısa vadede doğalgazda arz güvenliğini ve kaynak çeşitliliğini sağlamak için düğmeye bastığı FSRU (Floating Storage Regasification Unit) Projeleri'nin ilk adımı Aliağa'da atıldı.

Yeniden gazlaştırma ve yüzer LNG tesisinin ikincisi ise BOTAŞ aracılığı ile bu yıl sonundan önce devreye girecek. Üçüncü bir tesis için ise çalışmalara şimdiden başlandı.

Yılda 34 milyon metreküp sisteme gaz basma kapasitesi olan Türkiye, geçen yıl bunu 64 milyona çıkardı. Bu yıl sonunda da 107 milyon metreküpe ulaşarak LNG altyapısını da geliştirdi.

YEKA YATIRIMLARI

Ve son olarak bugün tarihi bir adım daha atıldı. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığında gerçekleştirilen Rüzgar Enerjisi Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları (YEKA) ihalesinde bir rekora imza atıldı.

Siemens-Türkerler-Kalyon Enerji Konsorsiyumu'nun kazandığı ihale sonucu Türkiye'nin enerji dışa bağımlılığı bin megavat daha azaldı.

Bakan Albayrak ihale sonrası yaptığı açıklamada, "Düne kadar rüzgarda yerli katkı payıyla kilovatsaat başına 10,3 dolar/cent alım maliyeti, tarihi bir rekorla, bugünkü ihalede kilovatsaat başına 3,48 dolar/cente düşerek, bir dünya rekoru fiyatla gerçekleşti" dedi.

Albayrak, "İmzaları attıktan sonra en kısa süre hedefiyle birlikte, inşallah 2019 başına kadar yerli üretim rüzgar türbinlerimizi sisteme dahil edeceğiz" ifadelerini kullandı.

Enerji Bakanı, Türkiye'nin bu ihaleyle sadece maliyetlerini düşürmediğini, bu ihalenin Türkiye’nin bir enerji üssü olma noktasında ve sadece enerji kaynakları, maliyetleri açısından değil, teknolojileri açısından da bir merkez olması noktasında çok önemli bir adım olduğuna vurgu yaptı. / SuperHaber

Enes Bay Kimdir? Cevdet Konak kimdir? Cevdet Konak neden ceza aldı? Tunceli ve Ovacık'a neden kayyum atandı, sebep ne?
Sonraki Haber