Kışın hangi sebze ve meyveler tüketilmelidir?

Soğuk kış günlerinde vücut direncinin artması ve sağlıklı beslemek adına meyve ve sebze tüketilmektedir. Sağlıklı ve dengeli beslenmede sebzeler önemli bir yere sahiptir. Birçok kişi kışın hangi meyvelerin tüketileceğinin merakla araştırıyor. Peki, Kışın hangi sebze ve meyveler tüketilmelidir? Detaylar haberimizde...

Kış günlerinde bağışıklık sistemini güçlü tutabilmek için almamız gereken vitaminler vardır. Kış mevsiminin değişmez sebzeleri ile hem kış aylarında formda kalabilir hem de sağlığınızı koruyarak soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkları önleyebilirsiniz. Her sebze ve meyveyi mevsiminde tüketmek sağlık açısından önemli bir yere sahiptir. Vatandaşlar kışın hangi sebze ve meyvelerin tüketilmesi gerektiğini merakla araştırmaya devam ediyor. Peki, Kışın hangi sebze ve meyveler tüketilmelidir? Detaylar haberimizde...

KIŞIN HANGİ SEBZE VE MEYVELER TÜKETİLMELİDİR?

Ceviz: Ceviz besinsel olarak önemli yağ asitlerini ve proteinleri içerir. Ceviz tüketimi kandaki kolesterol seviyesini düşürür, kalp atışlarında düzensizliği önler. Cevizdeki L-arginin kan damarlarının iç tarafının pürüzsüz ve düzgün olmasını sağlayarak kan-damar sisteminin rahatlamasını sağlar. Cevizdeki fitosteroller, kalın bağırsak, göğüs ve prostat kanseri gibi kanser türlerinden korunma sağlarken bağışıklık sistemini güçlendirir.

Karnabahar: K vitamini, protein, tiamin, riboflavin, niasin, magnezyum, fosfor, lif, vitamin B6, folat, pantotenik asit için iyi bir kaynaktır. Ayrıca 1 porsiyon karnabahar günlük C vitamini ihtiyacının yüzde 77’sini karşılayabilmektedir.

Pırasa: Soğan ve sarımsağın akrabası olan pırasa tıpkı onlar gibi birçok vitamin mineral ve fitokimyasal bileşikleri içermektedir. Bu içerik sayesinde de sağılık üzerine önemli etkileri vardır. Soğuk algınlığı, öksürük, grip, nezle, bronşit ve balgam gibi rahatsızlıkların önlenmesine, bu hastalıklardan korunmaya yardım eder.

Mürdüm eriği: Kış aylarında ve mevsim değişikliklerinde en ihityacımız olan C vitaminini içermektedir. Bununla birlikte riboflavin, diyet lifi için de iyi kaynaklardandır.

Nar: Yüzyıllardan beri kullanılan en faydalı bitkilerdendir. Doğal bir antioksidan olarak 1 orta boy nar vücudun günlük ihtiyacı olan C vitamininin yüzde 25’ten fazlasını karşılayarak mevsimsel hastalıklara yakalanma riskini azaltır.

Lahana: Bütün fizyolojik sitemlerin foksiyonlarını yerine getirmesi ve sağlığı için gerekli olan besin maddelerini yüksek oranda içeren bir besindir. Lahana gibi C vitamini yönünden zengin bir besindir.

Bal kabağı: Vitamin, mineral, diyet lifi, omega-3 ve antioksidan kaynağı olan bal kabağı cilde iyi gelir. Daha çok tatlı şeklinde tüketilse de kışın soğuk havalarda çorbası da hem iç ısıtıcı hem de oldukça sağlıklı bir seçenektir.

Turp: Kökü iyi bir C vitamini kaynağı iken, yapraklarında fazla miktarda A, K vitamini ve folat bulunur. Bağışıklığı güçlendirir, bağırsakları temizleyip kabızlığı giderir, cilde tazelik verir, stresi azaltır, saçların daha sağlıklı olmasını sağlar.

Brüksel lahanası: Doğru şekilde pişirilirse tadı çok lezzetli olabilen bu sebze iyi bir demir kaynağıdır. Günlük K vitamini gereksinmesinin yüzde 200’ünü, C vitamini gereksinmesinin yüzde 100’ünü ve omega-3 gereksinmesinin de yüzde 10’unu karşılayarak antioksidan etki gösterir.

Havuç; B1, B2 ve A vitamini açısından zengin olan havuç su içeriği yüksek sebzelerden biri. Lif deposu olan havuç, bağırsak rahatsızlıklarını önlemede etkili. Havuç pişirildikten sonra hemen tüketilmesi gereken sebzelerden.

Maydanoz; İdrar söktürücü özelliği olan maydanoz potasyum, A ve C vitamini açısından da son derece zengin. Ödem attıran ve kansızlığa iyi gelen maydanozun suyu kaynatılıp içildiğinde son derece faydalı etkilere sahip.

Salatalık; Cilt dostu salatalık cildin elastikiyetini artırarak kasları güçlendiren bir yapıya sahip. Salatalık kabızlığı önler ve cilt hassasiyetine karşı koruma sağlar. Kolesterolü düşüren salatalık vücuttaki fazla suyun atılmasına yardımcı olur.

DEM Partili Kayapınar Belediyesi Eş Başkanı gözaltına alındı Akaryakıt fiyatlarında son durum! İşte 26 Kasım güncel fiyatlar TV'de bugün 26 Kasım 2024 Salı! Bugün televizyonda ne var?
Sonraki Haber