KKTC vatandaşlığı nasıl alınır?

Ercan Havalimanı’nın işletmecisi ve Taşyapı patronu Emrullah Turanlı ile eski AB Bakanı Bakanı Egemen Bağış’ın vatandaşlık talepleri KKTC Bakanlar Kurulu’nun 10 Kasım’daki toplantısında kabul edildi. Vatandaşlıklar dün Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Turanlı, Ercan Havalimanı’nı işleten KKTC merkezli T&T şirketinin direktörü. Turanlı’nın vatandaşlık başvurusu uzun süredir KKTC Bakanlar Kurulu önünde bekliyordu. Bağış ise KKTC’de kampus kurma izni alan Aydın Üniversitesi’nde Batı Araştırmaları Merkezi ve Batı Platformu Başkanlığı görevini sürdürüyor. Peki, KKTC vatandaşlığı nasıl alınır? Kıbrıs'ta yaşam nasıl? Para birimi ne? Detaylar haberimizde...

Ercan Havalimanı’nın işletmecisi ve Taşyapı patronu Emrullah Turanlı ile eski AB Bakanı Bakanı Egemen Bağış’ın vatandaşlık talepleri KKTC Bakanlar Kurulu’nun 10 Kasım’daki toplantısında kabul edildi. Bağış ise KKTC’de kampus kurma izni alan Aydın Üniversitesi’nde Batı Araştırmaları Merkezi ve Batı Platformu Başkanlığı görevini sürdürüyor. Aydın Üniversitesi’nin önümüzdeki yıl KKTC’deki kampusuna öğrenci almaya başlaması bekleniyor. KKTC’de 7 Ocak’ta erken genel seçimler yapılacak. Seçimlerden 60 gün öncesinde yasaklar başlıyor. Yasaklar sırasında vatandaşlık verme işlemleri de duruyor. Peki, KKTC vatandaşlığı nasıl alınır? Kıbrıs'ta yaşam nasıl? Para birimi ne? Detaylar haberimizde...


Kuzey Kıbrıs, Akdeniz'de bulunan en büyük üçüncü ada ve Anadolu yarımadasının 65 km güneyindeki Kıbrıs adasının kuzey kısmında yer alan bağımsız devlettir.

KIBRIS'TA 3 AY PASAPORTSUZ KALINABİLİR

Öncelikle kimliğinizle Türkiye’den giriş yaparak 3 ay burada kalmanız mümkün. 3 ay sonunda tekrar çıkış yapmanız gerekiyor. Ancak eğer çalışma veya oturma izniniz varsa buradan 3 ay sonunda çıkış yapmanıza gerek yok, bu işlem için pasaporta ihtiyacınız olacaktır.

NASIL KKTC VATANDAŞI OLUNUR?

Kıbrıslı anne-baba aracılığıyla KKTC vatandaşlığı kazanılması,

Yasa yoluyla KKTC vatandaşlığı kazanılması,

Evlatlık alınarak KKTC vatandaşı olunması,

Doğum yoluyla KKTC vatandaşlığı kazanılması,

Evlilik yoluyla KKTC vatandaşlığı kazanılması,

Bakanlık kararı ile genel olarak KKTC vatandaşlığı kazanılması,

Bakanlık Kurulu ile istisnai olarak KKTC vatandaşlığı kazanılması,

Bu durum ve şartlar için, konsolosluktan detaylı bilgi almanız gerekir. Çünkü vatandaşlık için saydığımız yollardan vatandaş olmanın ilgili şartlarını taşıdığınız takdirde bile kişi göre ekstra şartlar aranabiliyor. (yaş, suç
işlemiş-işlememiş olması, v.b)

KUZEY KIBRIS’TA YAŞAM

Pek çok medeniyetin kültürel zenginliğini taşıyan, tarihi dokusu ve doğal güzellikleriyle gerçek bir eğitim adası olan
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, sizlerin keyifli ve kaliteli bir yüksek öğrenim hayatı geçirmeniz için her türlü desteği vermektedir.

COĞRAFİ KONUM

Kıbrıs, 9.251 km2 lik alanı ile Akdeniz’in Sicilya ve Sardunya’dan sonra üçüncü büyük adasıdır ve Akdenizin kuzeydoğusunda bulunur. Kuzeyinde Türkiye, doğusunda Suriye ve Lübnan, güneyinde İsrail ve Mısır, batısında ise Rodos ve Girit bulunmaktadır. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin nüfusu yaklaşık 300.000’dir. KKTC’de beş ilçe bulunmaktadır. Bunlar Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Güzelyurt ve İskele’dir. KKTC’nin başkenti Lefkoşa’dır.

TARİHİ

Tarihi M.Ö.1500'lü yıllara dayanan Kıbrıs, 1489’da Venedikliler’in adayı alışına kadar Lüzinyanlar’ın yönetimi altında kalmıştır. 1571- 1878 yılları arasında hüküm süren Osmanlılar daha sonra Ada’yı İngiliz yönetimine kiralamıştır. 1960 yılında Kıbrıslı Türk ve Rum federasyonu ile kurulan Kıbrıs Cumhuriyeti’nin bozulmasının ardından gelişen olaylar sonrasında 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurulmuştur.

İKLİM KOŞULLARI

Yılın en az 300 günü güneşli ve açık geçen hava koşulları ve ılıman iklim özelliklerinin getirdiği yaşam kolaylığı, eğitim için ideal bir ortam sağlamaktadır. Kıbrıs’ta Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ise ılık ve yağışlıdır. Yıllık ortalama yağış miktarı 500 mm’dir. Ortalama sıcaklıklar ise yazları 20-30 °C, kışları ise 5-15 °C arasında değişkenlik gösterir. KKTC, Akdeniz’de artık zor bulunan temiz plajlara sahiptir. Yüzücüler, su sporu meraklıları ve dalış tutkunları için farklı kıyı şeritleri ve imkanları vardır. Gazimağusa ile Boğaz arasında kalan doğudaki kıyı şeridinde “altın kumsal” olarak nitelendirilen kumsallar 24 kilometre uzunluğa kadar varmaktadır. Kuzey’de Girne’nin her iki tarafında da değişik su sporlarının yapıldığı irili-ufaklı pek çok sahil ve plaj bulunmaktadır. Bunların yanı sıra gözlerden uzak koylar 32 kilometre boyunca manzarayı süslemektedir.

ELEKTRİK

KKTC’de elektrik Türkiye'deki gibi 220/240V A/C 50Hz olup üç girişli prizler kullanılmaktadır. Elektrikli her tür eşyanızı rahatlıkla kullanabilmeniz için tüm marketlerde ikili prizleri üçlü prize çeviren adaptörler kolaylıkla ve ucuza temin edilmektedir.

TRAFİK

Kuzey Kıbrıs’ta trafik akışı soldandır ve trafik işaretleri uluslararasıdır. Adaya giriş yapacak araçların Kuzey Kıbrıs’ta geçerli bir sigorta yaptırmaları gerekmektedir.

KKTC VATANDAŞLIĞI ALAN EGEMEN BAĞIŞ'TAN İLK AÇIKLAMA!

Avrupa Birliği eski Bakanı Egemen Bağış, KKTC Bakanlar Kurulu kararıyla vatandaş yapılmış ve karar 12 Kasım tarihli Resmi Gazete'de yayımlanmıştı. Bağış, Bakanlar Kurulu'nun 10 Kasım tarihli toplantısında Yurttaşlık Yasasının 9. maddesi uyarınca vatandaşlığa alındı. Bu madde, “Yurttaşlığa alınması Bakanlar Kurulu'nca zorunlu görülenler” hükmünü taşıyor.

Bağış'ın KKTC vatandaşlığı alması sürecinin KKTC Başbakanı Hüseyin Özgür'ün teklifi üzerine gerçekleştiği öğrenilirken, Bağış'ın bu kararı çok tartışıldı. Bağış konuyla ilgili ilk kez Posta Gazetesi’nden Alev Gürsoy Cimin’e konuştu.

İşte o açıklama:

"Ben bu olayı zaten sosyal medya hesabım twitterda da duyurdum. Türkiye’den birçok kişi çifte vatandaşlık alıyor KKTC‘ye destek olmak için. Yavru vatanımızı zaten yıllarca ben savundum. Uluslararası platformda, Avrupa Parlamentosu’nda, Avrupa Birliği’nde, konseyde, komisyonda, KKTC’de bir üniversitenin mütevelli üyesiyim o yüzden de sık gidip geliyorum. Başbakan da dostum onun da davetiyle, ben de öyle bir başvuru yaptım, tamamen Türkiye’nin bilgisiyle, desteğiyle. Zaten Kuzey Kıbrıs Türk cumhuriyeti vatandaşlığı, Türkiye Cumhuriyeti’nin resmi izni olmadan verilemeyen bir ayrıcalık. Kutlayanlara teşekkürler..

"HER DİL UZATANA 'ONE MİNUTE' DEDİM"

Uluslararası sivil toplum kuruluşlarında ve siyasi ortamlarda ömrüm boyu savunduğum ve ilk kez TC’ye ek olarak vatandaşlığını kabul ettiğim devlet olan KKTC’nin doğum günü kutlu olsun. 15 yaşımda New York’ta Birleşmiş Milletler önünde defalarca rahmetli Denktaş’a destek gösterilerine katıldım, Amerika’daki topluma liderlik ederken KKTC’yi savunan toplantılar organize ettim. Eşimle tanıştığımda beraber ilk katıldığımız etkinlik KKTC’nin Cumhuriyet Bayramı balosu idi. Siyaset yaparken 15 yıl boyunca KKTC’ye her dil uzatana “one minute” dedim. Bugün de Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığıma ek olarak KKTC’nin de vatandaşı olmamın arkasında da kimse bir şey aramasın saçma sapan komplo teorileri üretilmesin.

Enes Güran'ın gözünün altındaki yaranın diş izi olduğu ortaya çıktı Dolarda kademeli yükseliş! İşte güncel döviz kurları Faiz indirimi ihtimali yaradı! Borsada o endeks artış rekoru kırdı
Sonraki Haber