KKTC'nin yerli otomobili Günsel, Türkiye'ye geliyor!

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)'nin yerli otomobili GÜNSEL, MÜSİAD Expo 2020 fuarı kapsamında Türkiye'ye geliyor. Söz konusu fuar, GÜNSEL'in lansman sonrası KKTC dışında katılacağı ilk etkinlik olacak. Peki KKTC'nin yerli otomobilinin özellikleri ne? İşte detaylar...

Yüzde 100 elektrikli otomobil GÜNSEL'in ilk modeli B9'un ilk prototipleri KKTC'nin toprağını, gökyüzünü ve bayrağını simgeleyen sarı, mavi ve kırmızı renklerde üretildi.

Fuara, üretilen üç B9 prototipi ile katılacak olan GÜNSEL, ikinci modeli J9'un tasarım konseptini de otomobil meraklılarıyla buluşturacak.

TEST SÜRÜŞÜNE HAZIR

İki adet B9 ve J9'un bire bir ölçekli tasarım modeli GÜNSEL'in standında sergilenecek. Üçüncü B9 ise basın mensupları ve sektör temsilcilerinin test sürüşleri için fuar alanı dışında hazır olacak.

Elektrikli otomobilin en önemli parçalarından bataryası da GÜNSEL standında sergilenecek. GÜNSEL mühendisleri tarafından dizayn edilen bataryanın tasarımı ve özellikleri hakkında bilgilendirme yapılacak.

2016'da tasarım çalışmalarına hız verilen GÜNSEL'in ilk tasarım konsepti de aynı yıl "MÜSİAD Expo"da sergilenmiş ve ziyaretçilerinden yoğun ilgi görmüştü. Üç yıl aradan sonra GÜNSEL, test sürüşüne hazır prototipleriyle aynı fuarda yer alacak. Seri üretimi 2021'in son çeyreğinde başlayacak olan GÜNSEL'in üretim kapasitesi 2025'te yıllık 30 bin araca ulaşacak.

İLK KEZ TÜRKİYE'DE

Otomobilin Türkiye'de ilk defa test edilecek olması ile ilgili değerlendirmeler yapan GÜNSEL Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. İrfan Suat Günsel, "Tasarımdan Ar-Ge'ye, teknolojiden mühendisliğe hep birlikte, tek vücut, tek yürek, büyük bir inançla, gece gündüz çalışarak gerçeğe dönüştürdüğümüz GÜNSEL'i milletimizle, vatanımızla, anavatanımızla paylaşabilmenin onurunu, gururunu ve mutluluğunu tüm kalbimizle yaşıyoruz" ifadelerini kullandı.

İŞTE GÜNSEL'İN ÖZELLİKLERİ

GÜNSEL B9, yüzde 100 elektrikli bir otomobil. Tek şarjla 350 kilometre yol kat edebilen araç, toplamda 10 bin 936 parçanın bir araya gelmesiyle üretildi. Aracın motoru 140 kW gücünde. Saate 100 km hıza 8 saniyede ulaşabilen GÜNSEL B9'un hız limiti ise elektronik olarak saatte 170 km ile sınırlandırıldı. GÜNSEL B9'un bataryası yüksek hızlı şarjla sadece 30 dakikada doldurulabiliyor. Hızlı şarj kullanılması durumunda ise bu süre 4 saat. Geliştirme sürecinde 100'ün üzerinde mühendis ve tasarımcının 1,2 milyon saat emek harcadığı GÜNSEL'in çalışan sayısı 166'ya ulaştı. Seri üretime geçilmesiyle birlikte hızla artacak olan bu sayı, 2025'te binin üzerine çıkacak.

GÜNSEL'in ikinci modeli J9 ise SUV segmentinde üretilecek. Yine yüzde 100 elektrikli olarak tasarlanan J9'un tasarım konsepti de MÜSİAD Expo 2020'de ziyaretçilerin beğenisine sunulacak.

Elektrikli otomobiller dünya otomotiv piyasasındaki ağırlığını her geçen yıl artırıyor. 2018'de dünyada satılan elektrikli otomobil sayısı 2 milyon adetti. 2025'te 10 milyona ulaşması beklenen elektrikli otomobil satışlarının 2030'da 28 milyon, 2040'ta ise 56 milyon adede ulaşacağı öngörülüyor. 2040'ta otomotiv piyasanın yüzde 57'sini elektrikli otomobiller ele geçirecek.

GÜNSEL B9'un üretimi için 28 ülkeden 800'ün üzerinde tedarikçi ile anlaşma imzalandı. Böylece GÜNSEL, Türkiye dışında başka bir ülke tarafından tanınmayan KKTC'nin küresel ekonominin bir parçası haline gelmesinde önemli bir katkı sağlamış oldu.

3 Kasım 2024 tarihli Resmi Gazete yayımlandı... Kaymakam atamaları Resmi Gazete'de Bursa'da çiftlik sahibi çobanı vurdu!
Sonraki Haber