Koç Holding köylülere arsenikli su içirdi

Sivas’ın Kangal ilçesinde Koç Holding şirketlerinden Demir Export’un faaliyet gösterdiği bölgelerde bulunan sularda arsenik tespit edildi. Susturulmaya çalışılan ancak haklarını aramaktan vazgeçmeyen köylüler, şirket hakkında dava açtı. İkizdere'de Cengiz Holding projesi için bölgeye kamp kuran CHP, İYİ Parti ve HDP'liler ise maden uğruna köylülerin zehirlenmesine sessiz...

Koç Holding'e bağlı Demir Export maden şirketi, Sivas'ın Eğricek, Elkondu ve Pınargözü köylerinde 65 yıldır demir, 8 yıldır da siyanürle altın madeni işletmeciliği yapıyor.

ARSENİKLİ SUYLA ZEHİRLENEN KÖYLÜ MADENİN KAPATILMASINI İSTİYOR

Madenin kimyasal atık sızıntıları nedeniyle köylüler, altı ay boyunca arsenikli su kullandığını öğrendi. Şirket hakkında dava açan köylüler, madenin kapatılmasını talep ediyor.

İKİZDERE'YE KAMP KURAN CHP, İYİ PARTİ VE HDP'DEN SES YOK!

Rize, İkizdere’deki İşkencedere Vadisi’ne yapılmak istenen sıradan bir taş ocağına karşı günlerce eylem yapan CHP'li, İYİ Parti'li ve HDP'li milletvekilleri ise eylemleri yıllardır devam eden köylülerin sesine kulak tıkıyor.

Konu Cengiz Holding olunca 'çevre katliamı yapılıyor' yalanının ardına sığınan partiler, insanların hayatına açıkça kastedilmesi karşısında ikiyüzlü bir tutum sergiliyor.

 Öte yandan, Bakırtepe Çevre Platformu'ndan çevre eylemcisi ve yörede yaşayan Hüsne Gölbaşı, 2 Haziran'da görülecek dava ile ilgili Gazete Duvar'dan Osman Çaklı'ya konuştu.

"Koç Holding, buranın ruhsatını aldı işletmeye başladı. Su kaynaklarımız maden çalışmalarıyla kirletildi" diyen Gölbaşı, "Şebeke suyunun arsenik oranı yüksek çıktı. Bizim kaynağımız yok. Altı ay hiç analiz yapılmadan o su bize verildi. Toplum Sağlığı Merkezi analizler yapıyormuş, biz de bu raporlarla suyun arsenikli olduğunu öğrendik. Annem ve babam altı ay bu suyu kullandı. Bu sebeple dava açtık" açıklamasında bulundu.

Maden şirketinin fütursuzluğuna vurgu yapan Gölbaşı, "Üç kez açtığımız iptal davasını kazandık ama şirkete her seferinde izin verildi. Köylerimizde pasa dağları oluştu, pasa dökecek yer bulamıyorlar" diye konuştu.

'VERECEĞİMİZ PARAYLA ŞEHİRDE EV ALABİLİRSİNİZ'

Maden sahasını genişletmek isteyen firma köy yerleşim alanlarına dayanınca, yöre halkının tepkisine neden oldu. Nerede yaşayacaklarını yetkililere soran köylüler, "Vereceğimiz parayla şehirde ev alabilirsiniz" yanıtını aldığını belirtti. Fakat tarım ve hayvancılık ile geçinen köylüler, topraklarını terk etmek istemiyor.

Fırat Nehri'nin kolları olan su kaynaklarının zamanla bitme noktasına geldiğini kaydeden Gölbaşı, doğayı merkeze alan bir yaklaşımın olmadığını söylüyor:

"Burası tarım ve küçükbaş hayvancılığa oldukça müsait. Bizim doğamızı yaşanılmaz bir hale getirdiler."

Kemal Can Serveti Ne Kadar? Can Holding Şirketleri Nelerdir? Asıl soru bu: Türk medyasını kim yönetiyor? Zamanhan Can Kimdir? Nereli? Can Holding'in Sahibi Kim?
Sonraki Haber