Covid-19’da da görülen koku kaybı Alzheimer ve Parkinson'un belirtisi olabilir

ANOSMİ DEPRESYONA VE ZEHİRLENMEYE BİLE NEDEN OLABİLİR 

Kokunun yeni hafıza oluşturma ve bilgileri hatırlamada büyük rol oynadığına işaret eden Dr. Öğr. Üyesi Korkut Bıçak, şöyle devam etti: 

Koku molekülleri burnumuza ulaştığında mukozada bulunan olfaktör sinir hücreleri aktive olarak olfaktör bulb/traktus aracılığı ile oluşan sinyaller beyindeki koku merkezlerine taşınır. Bu sistemler hipokampüs, amigdala, orbitofrontal korteks, hipotalamus, insular korteks, anterior olfaktör çekirdek, entorinal korteks ile yakın ilişkilidir. Bu yapılar yeni hafıza oluşturma ve hafızada depolanmış olan bilgileri hatırlama, duygudurum düzenlenmesi, motivasyon sağlama, saldırganlık gibi dürtüsel davranışlarımız ve ödül sisteminde önemli rol oynayan yapılardır. Bu sistemler sürekli birbirleri ile etkileşim halindedir ve birbirlerini modüle ederler. Koku duyusunun yitimi anosmi olarak adlandırılır. Koku duyusunun kaybı, gıda tüketiminin azalması ve kilo kaybı ile sonuçlanan malnutrisyona, depresyona, gıda zehirlenmesine, tehlikeli kimyasallara maruziyet yaratarak yaşam kalitesini oldukça etkileyen bir durumdur.

2025 asgari ücrette yeni rakamlar ortaya çıktı Plastik Poşet Ücretleri Artacak mı? Poşet Fiyatları Zamlandı mı? Güle güle Fernando Muslera! Galatasaray'a dünyaca ünlü kaleci geliyor Akaryakıtta tabelalar bir kez daha değişiyor! Mauro Icardi güzel şarkıcıyla bir araya geldi Türkiye tetikte! "Şakası yok, zamanlama meselesi"