KONDA araştırma sonucu ortaya çıkardı! İstanbullu nasıl yaşıyor?
KONDA'nın 2024 yılında gerçekleştirdiği araştırmaya göre İstanbul'da yaşayanların yaklaşık yarısı (%46) ne iş, ne okul ne de eğlence için ilçesinden dışarı çıkmıyor. Bu durum, 2018 yılında yapılan araştırmaya kıyasla bir miktar azalmış olsa da, hala önemli bir orana işaret ediyor. İşte o araştırma sonucundan detaylar...
Araştırma, İstanbul'da yaşayanların günlük hayatı ve siyasi tercihlerini incelemiş ve şu gibi önemli verileri ortaya çıkardı...
Beyaz yakalılar arttı, ev kadınları azaldı
İstanbul'da işgücüne katılan nüfus arttı. Beyaz yakalı çalışanların oranı 2013'te %18 iken, 2024'te %24'e yükseldi. Ev kadınlarının oranı ise %31'den %23'e geriledi.
Ateist ve deistler artıyor
Kendini inançsız olarak tanımlayanların oranı 2018'de %5 iken, 2024'te %10'a yükseldi.
İstanbul doğumlular kendini İstanbullu olarak tanımlamıyor
Kentte yaşayanların %38'i İstanbul doğumlu olsa da, kendini İstanbullu olarak tanımlayanların oranı sadece %13.
Kente aidiyet artmıyor
İstanbul'da doğan seçmenlerin oranı 2013'ten bu yana 7 puan artarak %38'e ulaştıysa da, memleketini İstanbul olarak söyleyenlerin oranı %21'den %13'e düştü.
Yüzde 46 zorunlu olarak ilçe değiştiriyor
İstanbul'da yaşayanların yarısı ne iş ne okul ne de eğlence için ilçesinden dışarı çıkmıyor.
Esnafın %82'si yaşadığı ilçede çalışıyor
İlçeler arası hareketliliği en yüksek küme öğrenciler; öğrencilerin %71'i yaşadığı ilçeden başka bir ilçede okula gidiyor.
Fatih ve Beyoğlu'nun popülerliği azaldı
Konu gezmeye ve eğlenceye geldiğinde ilk sırada %18 ile Kadıköy yer alıyor. 2018'de ilk iki sırada Fatih ve Beyoğlu vardı.
AK Partililer Üsküdar ve Fatih'te, CHP'liler Kadıköy ve Beşiktaş'ta geziyor.
Fatih ve Bakırköy yerine Sarıyer ve Beykoz
İstanbul dışına yerleşmek isteyenlerin oranı %61'e çıktı. İlk tercih edilen ilçeler Kadıköy, Beşiktaş ve Üsküdar olsa da, Fatih ve Bakırköy'ün yerini Sarıyer ve Beykoz aldı.
Nüfus ve Demografi
İstanbul'da 2013'te beyaz yakalı çalışanların oranı %18 iken, 2024'te %24'e yükseldi. İşçi, esnaf ve çiftçilerin oranı %29. Ev kadınlarının oranı %31'den %23'e geriledi. Kendini ateist olarak tanımlayanların oranı %6, kendini deist olarak tanımlayanların oranı %4. İstanbul doğumlu olanların oranı %38. Kendini İstanbullu olarak tanımlayanların oranı %13.
Siyaset ve Kimlik:
İstanbul'da doğan seçmenlerin oranı 2013'ten bu yana 7 puan artarak %38'e ulaştı. Memleketini İstanbul olarak söyleyenlerin oranı %21'den %13'e düştü. AK Partililer Üsküdar ve Fatih'te, CHP'liler Kadıköy ve Beşiktaş'ta geziyor.
Göç ve Hareketlilik:
- İstanbul'da yaşayanların yarısı ne iş ne okul ne de eğlence için ilçesinden dışarı çıkmıyor.
- Görüşülen kişilerin %46'sı okul veya iş için kendi ilçelerinin dışına çıkıyor.
- İlçeler arası hareketliliği en yüksek küme öğrenciler; öğrencilerin %71'i yaşadığı ilçeden başka bir ilçede okula gidiyor.
- Esnafların %82'si kendi ilçesinde çalışıyor.
Yaşam Tarzı ve Eğlence:
- Konu gezmeye ve eğlenceye geldiğinde ilk sırada %18 ile Kadıköy yer alıyor.
- 2018'de ilk iki sırada Fatih ve Beyoğlu vardı.
- Kişilerin toplamda %52'si kendi ilçesi dışında vakit geçirir