Kontakt lens nasıl takılır ve çıkarılır? Lens fiyatları ne kadar?

Kontakt lens, görme sıkıntısı yaşayan ve göz rengini değiştirmek isteyen kişiler için büyük bir nimet. Gözlük kullanmak istemeyenler için ise kolay bir seçenek haline geliyor. Ancak bu pratik alternatifi seçerken dikkat etmeniz gereken bazı şartlar vardır. Lens takıp çıkarırken hijyenik olmak en önemli kuraldır. Peki lens nasıl takılır? Nasıl çıkarılır? Kontakt lensleri muhafaza ederken nelere dikkat etmeliyiz? Lens fiyatları nelerdir? İşte tüm bu sorularınızın cevabı haberimizde...

Kontakt lens nasıl takılır ve çıkarılır? Lens, görme problemi olan ve göz renginde değişiklik yapmak isteyenler için iyi bir alternatiftir. Gözlük kullanmak da zorlananlar için pratik bir yoldur. Fakat lens kullanırken dikkat edilmesi gereken belirli başlı kurallar vardır. Bunlardan ilki hijyenik olmaktır.  Peki lens nasıl takılır? Nasıl çıkarılır? Kontakt lensleri muhafaza ederken nelere dikkat etmeliyiz?  Lens fiyatları nelerdir? Lens alırken nelere dikkat edilmeli? Tüm bu ayrıntılar haberimizde...

Lens kullanan insanların en çok yakındıkları konu lensi takıp, çıkarmak oluyor. Özellikle lens kullanmaya yeni başlayan insanlar bu konuda çok sıkıntı çekebiliyorlar. Ancak her sabah takıp çıkardıkça artık bu işlemleri yapmak insana kolay geliyor.

Lensi takıp çıkarırken çok dikkatli ve titiz davranmamız gerekiyor. Bu nedenle lensi takıp çıkarırken uymamız gereken bir takım şeyler var.

LENS NASIL TAKILIR?

Elimizi yıkamadan önce lens kutusunu açıp kenara koyuyoruz. Daha sonra elimizi bol sabunla yıkıyoruz ve duruluyoruz. Yıkadıktan sonra elimizi iyice kuruluyoruz ve elimizde ıslaklık kalmamasına dikkat ediyoruz. Artık lense dokunabiliriz. Temiz ellerimizle lensin tekini avucumuzun içine alıyoruz. Eğer sağ gözümüze takacaksak sol avucumuza lensi alıp hafifçe ovalıyoruz. Bu ovalama lens solüsyonunun gitmesini sağlayacaktır. Daha sonra sağ elimizle lensi tutarak sol elimizin işaret parmağına yerleştiriyoruz. Sağ elimizin orta parmağıyla sağ gözümüzün altından aşağı doğru çekiyoruz. Daha sonra sol işaret parmağımızda olan lensi gözümüzdeki boşluğa bırakıyoruz. Göz bebeğimizi sağa sola doğru oynatarak lensin iyice oturmasını sağlıyoruz. Aynı şeyi sol gözünüz için de yapabilirsiniz.

Eğer lensi takarken istemeden gözünü kırpıyor veya kapatıyorsanız yapmanız gerekenler basit. Özellikle yeni lens kullanmaya başlayan kişiler bu sorunu yaşıyor. Eğer aynaya bakarak takıyorsanız bu lensten huylanmanızı artırır. Aynaya bakıyorsak bile direk gözümüze odaklanmamalıyız. Bizden uzak bir noktaya odaklanıp lensi gözümüzün beyaz bölgesine bırakmalıyız. Daha sonra göz bebeğimizi oynatarak lensin oturmasını sağlayabiliriz.

LENS NASIL ÇIKARILIR?

Her zamanki gibi öncelikle elimizi güzelce yıkıyoruz. Göz bebeğimizi sağa veya sola kaydırarak gözümüzdeki beyaz kısmın görünmesini sağlıyoruz. İşaret parmağımızla lensi gözümüzün beyaz kısmını sürüklüyoruz. Ardından işaret parmağımız ve başparmağımızın etli kısmıyla lensi tutuyor ve çıkartıyoruz. Ve lens solüsyonu doldurduğumuz lens kutusunun içine bırakıyoruz.

KONTAKT LENS FİYATLARI

Kontakt lens fiyatları ürünü satın aldığınız gözlükçü, optisyen, hastane veya internet sitesine bağlı olarak farklılık gösterebilmektedir. Kontakt lens kullanabilmek için doktor muayenesinden sonra kontakt lens reçetenizle birlikte girdiğiniz her gözlükçü ihtiyacınıza cevap verebilir. Sağlıklı bir şekilde doğru yöntemle kontakt lens satın alabilmeniz için reçetenizde bazı değerlerin bulunması gereklidir.

Kırma kusurunuzun değerini gösteren ibare: Miyop, astigmat ve aks.
Göz temel eğrinizi gösteren BC (base curve) veya K1 ve K2 denilen keratometre değerleri.
İris çapınızı gösteren değer veya DIA (tüm çap) kullanacağınız kontakt lens çapı.

Yukarıdaki değerler reçetenizde bulunuyorsa lens fiyatları konusunda sıkı bir araştırmaya girebilirsiniz. Günlük, aylık veya yıllık tüketim sürelerine bağlı olarak kontakt lens fiyatları değişmektedir. Ayrıca malzeme kalitesi, gözde kalış süresi, geometrik dizayn; asferik, toric, multifocal özellikler lens fiyatlarını yukarıya doğru etkileyen
en önemli etkenlerdir.

KONTAKT LENS FİYATLARI NEYE GÖRE DEĞİŞİYOR?

Basit miyop ve hipermetroplar için bir kutu içinde altı adet blister ambalaj içersinde aylık kullanım süreli şeffaf lens fiyatları 27.50 ile 67.50 arasında tüketiciyle buluşmaktadır. Daha fazla konforlu ve kuruluk yapmayan yeni nesil ürünleri tercih etmeniz durumunda lens fiyatı bir kutu için 110 tl’ yi bulabilmektedir. Uzak yakın bir arada özelliği bulunan yaşa bağlı yakın problemlerinde (presbiyopi) çözüm olarak kullanılan multifocal lensler ve astigmat lenslerinin bir kutusu 90 tl ile 240 tl fiyatlarda satılmaktadır. Kontakt lens kullanmak isteyen kişilerin yıllık olarak 120 tl ile 300 tl arasında bir bütçe ayırmaları gerektiğini ve doktor muayene masraflarınıda ek olarak göz önüne almaları gerekmektedir.

Bir gün kullanıldıktan sonra atılıp yenisiyle değiştirilen günlük lenslerin bir yılda tam 730 adet lense ihtiyaç olduğu düşünülürse sizin için en pahalı lens fiyatları sıralamasında günlük lenslerin birinci olduğuna şaşırmamalı..

Aylık renkli veya numaralı lens fiyatları 20 tl’den başlıyor yıllık renkli lenslerde fiyat 180 ile 800 tl arasında olup astigmatlı yıllık renkli lenlerde 1.200 tl ye kadar çıkabiliyor. Daha spesifik ve sıradışı çözümler içeren custom lenslerde 1.500 dolar fiyatları görmek mümkün olabiliyor.

Keratokonus gibi özel göz hastalıklarının tedavisinde kullanılan gas permeable (gaz geçirgen) kontakt lens fiyatları 450 ile 1.050, daha yüksek teknoloji içeren keratokonus lenslerinde bir yıllık kullanım maliyeti 1.800 tl’yi bulabiliyor.

LENSLERİNİZİ SEÇERKEN MODAYI DEĞİL; İŞLEVİNİ DİKKATE ALIN

Lens seçimi yaparken arkadaşınızın lensini denemeye kalkmayın. Bunun yerine mutlaka bir uzman hekime başvurun. Gözünüze uygun ve tam oturan lensi belirlemenize hekiminiz yardımcı olacaktır. Ayrıca gözünüzde lens kullanmanıza engel olabilecek bir hastalık yada yapısal bir engel varsa bu durumda hekiminiz tarafından saptanarak göz sağlığınıza zarar vermesi engellenecektir.

GÜNLÜK LENSLERİNİZLE UYUMAYIN

Günlük lens kullanıyorsanız uyumadan önce mutlaka çıkarın. Lenslerle uyursanız göz enfeksiyonlarını ve gözünüzde lense bağlı hasar oluşma riskini artırırsınız.

EL TEMİZLİĞİNİZE DİKKAT EDİN

Lenslerinize dokunmadan önce mutlaka ellerinizi yıkayın. Yağlı ve ağır kokulu sabunları kullanmaktan kaçının. Lenslerinizi ıslak elle tutmayın. Ellerinizi tüy bırakmayan havlu ile kurulayın. Ellerinize nemlendirici sürecekseniz mutlaka lenslerinizi taktıktan sonra sürün. Krem kalıntıları lensinize ve gözünüze zarar verebilir.

LENSİNİZİ DOĞRU YERLEŞTİRİN VE DOĞRU ÇIKARIN

Lenslerinizi hep aynı şekilde takıp çıkarın. Böylece karıştırmamış olursunuz. Lensinizi parmağınızın ucuna yerleştirin ve diğer elinizin orta parmağı ile alt göz kapağınızı aşağı çekin ve diğer elinizle üst göz kapağınızı tutun. Lensi gözünüzün irisine doğrudan yerleştirin. Yavaşça göz kapaklarınızı bırakın ve gözlerinizi kırpın, lensiniz yerleşecektir. Lensinizi çıkarmak için alt göz kapağınızı aşağı çekin. Yukarıya veya yan taraflara bakarak başparmak ve işaret parmağınızı kullanarak lensi çekin.

 LENSLERİNİZİN TEMİZLİĞİNE DİKKAT EDİN

Durulama, dezenfekte ve doğru muhafaza, lenslerinizi sağlıklı bir şekilde kullanmanızı sağlar. Ayrıca göz enfeksiyonların önlenmesi için önemlidir.

LENSLERİNİZİ MUSLUK SUYUYLA YIKAMAYIN

Lenslerinizi solüsyonu yanınızda değilse musluk suyu ile durulamaya kalkmayın. Musluk suyu ciddi göz enfeksiyonlarına neden olabilecek mikroplar içerebilir. Bu nedenle banyo yaparken de lenslerinizi çıkarmanız daha sağlıklı olacaktır.

TEMİZLEME SUYUNU SIK SIK DEĞİŞTİRİN

Lenslerinizi temizlemek için kullandığınız lens suyunuzu en geç 3 ayda bir değiştirin.

LENS KULLANIRKEN MAKYAJ HİJYENİNİN ÖNEMİNİ UNUTMAYIN

Alerji yapmayan makyaj malzemeleri kullanın ve bu malzemeleri 3 ayda bir değiştirin. Metalik veya ışıltılı göz farı ve kirpik uzatan ya da su geçirmez maskaralardan kaçının. Bunlar lenslerinizde leke yapabilir ya da tahrişe neden olabilir. Makyajınızı tamamladıktan sonra lenslerinizi takın.

YÜZERKEN LENSLERİNİZİ ÇIKARIN

Çoğu spor ve etkinliği lenslerinizi çıkarmadan yapabilirsiniz; ancak yüzmek istiyorsanız su geçirmez gözlük takın ya da göz enfeksiyonlarından korunmak için lensinizi çıkarın.

GÖZLÜKLERİNİZLE TAMAMEN VEDALAŞMAYIN

Kontakt lens kullansanız bile gözünüzün dinlenmeye ihtiyacı olduğunu unutmayın. Mutlaka reçeteli bir gözlük bulundurun. Ayrıca güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneş gözlüğü kullanın.

GÖZLERİNİZE ÖNEM VERİN

Gençler ve genç yetişkinler bilgisayar, televizyon ve cep telefonları önünde saatler geçirebilme potansiyeline sahip. Bu uzun zamanlar göz kuruluğu ve yorgunluğuna davetiye çıkarır. Gözlerinizi dinlendirmek için 20-20-20 kuralını deneyin. Her 20 dakikada bir, 20 saniye, 20 metre uzakta bir şeye bakmayı deneyin.

Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma 26 Kasım 2024 Reyting Sonuçları! Aşk Evlilik Boşanma, Bahar Şampiyonlar Ligi'nde 5. hafta start aldı: İşte gecenin toplu sonuçları
Sonraki Haber