Altay tankı
Altay, Türkiye'de geliştirilen 3+ nesil ana muharebe tankıdır. Milli Tank Üretim Projesi (MİTÜP) çerçevesinde 30 Mart 2007'de yapılan Savunma Sanayi İcra Komitesi toplantısı sonucunda Savunma Sanayii Başkanlığı tarafından proje ana yüklenicisi olarak Otokar Otomotiv ve Savunma Sanayi A.Ş. belirlenmiştir. İsmini Kurtuluş Savaşı'nda 5. Süvari Kolordusu'nu komuta eden Fahrettin Altay'dan almıştır. Tankın seri üretimi için 9 Kasım 2018'de BMC ile sözleşme imzalandı.
GENEL BİLGİLER
Altay projesinin teknik destek sağlayıcısı Güney Kore'nin Rotem firmasıdır. "Altay" olarak adlandırılan tankın tasarım, geliştirme, prototip imalatı, test ve sertifikalama aşamalarının tamamlanması için 500 milyon dolar mâli kaynak ayrılmıştır. Üçüncü nesil ana muharebe tankı olarak tasarlanmakta olan aracın prototip testleri ve kalifikasyon çalışmalarının 2012 yılında tamamlanmış ve seri imalatın ise 2019 yılının sonunda devreye alınması öngörülmektedir. Tasarım aşamasında Güney Kore üretimi K2 Black Panther ana muharebe tankı projesinden elde edilmiş tecrübelerden de yararlanılması hedeflenmektedir. Proje sonunda açılacak yeni bir ihale ile seri üretimi kazanan kurum ya da kuruluş belirlenecektir. İlk etapta üretilmesi planlanan 250 adet tank, TSK’nın ihtiyaçları doğrultusunda artırılabilecektir.
TASARIMI
Aracın Volkan-III tank atış kontrol sistemi ve tank komuta kontrol muhabere bilgi sistemi Aselsan tarafından tasarlanacak ve üretilecek, 120 mm’lik 55 kalibre ana silah sistemi, Hyundai-Rotem kanalı ile teknoloji transferi yapılarak MKE tarafından, modüler zırh paketi ise Roketsan tarafından üretilecektir. Otokar 4 prototipin tasarımı ve geliştirilmesi için 500 milyon ABD Doları tutarında teşvike hak kazanmıştır.
2010 Eylül ayında Altay projesinin 1. aşaması olan Kavramsal Tasarım Fazı Savunma Sanayi Müsteşarlığı tarafından onaylanarak tamamlandı. Böylece projede 2. aşama olan ve 30.5 ay sürmesi planlanan Detaylı Tasarım Fazı'na geçilmiştir. Projenin bu aşamasında detaylı tasarım faaliyetleri kapsamında seçilen alt sistemlerin tank üzerinde entegrasyon ve arayüz tasarım çalışmaları yürütülecektir.
15 Ekim 2010 tarihinde Otokar firması ile MTU ve Renk firmaları arasında Altay tankının güç paketi konusunda sözleşmeler imzalandı.
7 Temmuz 2012 tarihinde yayımlanan habere istinaden "Altay projesinde yaz sonunda MTR adı verilen hareket kabiliyetini test edecek araç ortaya çıkacak. 2013'ün ilk çeyreğinde FTR yani atış testlerinin yapılacağı araç üretim bandından inecek. TSK ile birlikte testleri gerçekleştirilecek. 2016 sonu ya da 2017 başına Altay seri üretime hazır hale gelecek" denilmiştir.
15 Kasım 2012 tarihinde Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın da katıldığı, Otokar'ın Sakarya'daki fabrikada düzenlenen törenle tanıtıldı. iki ana prototipi üretilen Altay Tankı için "2015 yılına kadar seri üretime hazır hale gelecek" denilmiştir.
2013 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi bilgisayar programcılığı öğrenci Sefa Özhazinedar üç boyutlu tasarım ve modellemesini yaptı.
2013 Ankara Şereflikoçhisar'da atış testleri yapıldı.
Sarıkamış'ta kış testleri tamamlandı.
12 Ağustos 2014 tarihinde Tümosan Motor ve Traktör Sanayi A.Ş.
Altay Tankı Güç Grubu Geliştirilmesi İhalesi'ni kazandı. Özgün
motor Tümosan tarafından geliştirilecektir.
Altay Tankı Güç Grubu Geliştirilmesi Projesi için Traktör ve dizel
motor üreticisi Tümosan Motor ve Traktör Sanayi A.Ş. (TÜMOSAN) ve
Savunma Sanayi Müsteşarlığı arasında 17 Mart 2015 tarihinde
sözleşme imzalanmıştır. Toplam 54 ay sürmesi planlanan proje
kapsamında, ihtiyaç duyulması halinde yurt içi mevcut olanak ve
kabiliyetlerden azami derecede faydalanılması ve gerekli alanlarda
yurt dışından teknik destek alınması suretiyle geliştirilecek olan
Güç grubunun öncelikli olarak Altay tankında kullanılması
planlanmaktadır. Güç grubunun tüm haklarının Savunma Sanayi
Müsteşarlığı'na ait olacak şekilde özgün olarak tasarlanması,
geliştirilmesi, prototip üretimi, test ve kalifikasyonu
hedeflenmektedir. Sözleşmeye göre; ilk yıl için yaklaşık 30 tank
motoru ve şanzıman üretimi öngörülüyor. Daha sonraki yıllar için bu
sayı yükseltilecek. Proje kapsamında ilk prototip teslimatı 2020
yılı başında planlanmaktadır.
ÜRETİLECEK ALTAY TANKI GÜÇ GRUBUNUN;
V-12 yapısında ve ~26 litre hacminde,
Transmisyon ile birlikte toplam 5,5 metreküplük hacim,
2 adet yüksek basınçlı turbo şarj ile beslenmesi,
Common-Rail enjeksiyon sisteminin kullanılması,
5 ileri 3 geri vites geçişine sahip olması,