Ayşenur Ezgi Eygi

Ayşenur Ezgi Eygi (27 Temmuz 1998 - 6 Eylül 2024), Türk-Amerikalı bir insan hakları aktivisti ve akran mentörüydü. Eygi, Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsü olarak görev yapmış ve Filistin topraklarındaki İsrail işgaline karşı aktif olarak mücadele etmiştir. 6 Eylül 2024'te, Batı Şeria'nın Nablus kentine bağlı Beita'da, yasa dışı İsrail yerleşimlerine karşı düzenlenen bir protesto sırasında İsrail Savunma Kuvvetleri'ne (IDF) bağlı bir keskin nişancı tarafından başından vurularak ağır yaralanmıştır. Hemen Rafidia Cerrahi Hastanesi'ne kaldırılan Eygi, tüm müdahalelere rağmen kurtarılamamıştır.

Eygi, İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından öldürülen üçüncü Uluslararası Dayanışma Hareketi üyesidir. 2003 yılında Rachel Corrie, bir buldozerin altında kalarak, 2004 yılında ise Tom Hurndall, Eygi'yle aynı şekilde, keskin nişancı tarafından vurularak hayatını kaybetmiştir.

Bakan Tunç İsrail'in katlettiği Eygi'nin otopsi raporlarını açıkladı!
Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölüm nedeni kesinleşti, barut izi yok Filistin Devlet Başkanı Abbas Eygi’nin babası ile görüştü
Türkiye Filistin şehidi Ayşenur'u son yolculuğuna uğurladı... "Ayşenur bu çağın Deniz Gezmiş'idir, Filistin solun davasıdır!" İsrail'in şehit ettiği Ayşenur'un otopsi raporu ortaya çıktı!