balık

Balıklar su yaşamındaki en önemli varlıklardan bir tanesidir. Bulunmuş olan en eski balık fosilleri 500 milyon yaşındadır. Günümüzün balıkları kıkırdaklı balıklar (Chondrichthyes) ve kemikli balıklar (Osteichthyes) olarak ikiye ayrılırlar. Bunlar gibi diğer iki grubu oluşturmuş olan placodermi (zırhlı balıklar) ve acanthodiinin (dikenli köpek balıkları) nesilleri 300-400 milyon yıl evvel tamamen tükenmiştir.

Bir kulakçık ve karıncıktan meydana gelen yüreklerinde daima kirli kan bulunur. Yürekten çıkan kirli kan solungaçlarda temizlendiğinden, vücutta temiz kan dolaşır. Ağızdan alınan su, solungaçlardan dışarı atılırken suda çözülmüş oksijen, osmozla kana verilir. Bu arada suda bulunan besinler ise yutulur. Köpek balıklarında su hem ağızdan hem de ilk solungaç yarığından alınır. Tuzlu su balıkları su içtikleri halde, tatlı su balıkları su içmezler. Gerekli su ihtiyaçlarını solungaç zarlarından osmozla alırlar. Deniz balıkları içtikleri suyun tuzunu böbrekle değil, solungaçları ile ayırır. Balıklarda göğüs ve karın yüzgeçleri çift, sırt, kuyruk ve anal yüzgeçleri tektir. Tek yüzgeçler nadiren birden fazla olsalar da simetrik çiftler meydana getirmezler.

Uçan balıklar çok gelişmiş olan göğüs yüzgeçlerini açarak bir-iki dakika su üstünde uçabilirler. Yaşadığı yerlerde su kuruduğu zaman balçığa gömülüp akciğer solunumu yapabilen, sürünerek gölden göle geçebilen, kısa bir süre havada uçabilen, elektrik ve ışık üretebilen çeşitli balık türleri mevcuttur. Balıkların pulları birbirleri üzerine kiremit gibi dizilmiş, kemiksi, kaygan ve antiseptiktir. Antiseptik mukus salgısı, üzerine yapışan bakteri ve sporları yok eder.

Balıkların harekette önemli rol oynayan değişik kuyruk tipleri mevcuttur. Çatallanmış kuyruk tipine “difiserk”, çatallı olup eşit parçalı olana “homoserk”, köpek balıklarında olduğu gibi çatalları eş olmayan kuyruk tipine de “heteroserk” denir.

Balıklar omurgalı canlılar içerisinde sayıca en fazla olanıdır. Çalışmalarda balık türünün 40.000 kadar olduğu söylenmektedir.

Balıkların günümüzde sportif ve akvaryumdaki değeri yanında büyük bir protein kaynağı olması ticarî değerini arttırmaktadır. Balıkların yeryüzündeki dağılımları o kadar geniştir ki, Antarktika sularında, sıcak tropikal sularda, acı sularda, tatlı sularda, ışığın ulaştığı dağ derelerinde veya insanların henüz ulaşamadığı oldukça derin ve karanlık sularda yaşayabilmektedir. Üç türlü beslenme görülür: otobur, etobur ve hepçil. Yalnız çenelerinde değil, bütün ağız boşluklarında ve yutaklarında sıralanış ve şekil olarak birbirinden farklı birçok diş bulunur. Bu genelde beslenme şekillerine göredir. Bazılarında farinks (yutak) dişleri gelişmiştir. Yalnız mersin balıklarında ve demet solungaçlılarda diş bulunmaz.

Kıyamet balığı nedir, nerelerde yaşar, Türkiye'de var mı?
Trabzon'da tezgahlar çeşit çeşit balıklarla dolu Bazı ürünleri besin değeri azalmadan tüketmek mümkün! İşte o yöntem!
Av sezonu başladı! Balık tezgahlarında palamut fiyatları düştü Av sezonu başladı, balıkçıklar denizlere açıldı Av yasağı 1 Eylül'de bitiyor! Denizlerde bu sene palamut bol olacak Fish and chips nedir, nasıl yapılır? Fish and chips tarifi püf noktası Bu balığı avlayana destek ödemesi yapılacak! 8 yıldır akvaryumda tek kalan vatoz hamile kaldı Ölümcül olabilir: Zehirli balon balığı İzmir ve İstanbul'a yöneldi! Bu balık bir ailenin sonu olabilir! Fiyatlar yüz güldürdü! Balık tezgahları hareketlendi... Hamsi nasıl kızartılır? Evde uygun fiyatlı Sushi nasıl yapılır? Balıkçı ağına takıldı! Görünce hemen geri bıraktılar: İnsan yüzlü Hamsi Marmara'ya akın etti! Tezgahlarda fiyat düştü! Balıktan çok insana benziyor: Dişlerini gören şoke oldu Kavga çıktı! Hamside ‘halimiz’ harap Balıkçılar hamsiye yöneldi, hamsinin kilosu 50 TL'ye düştü Balık ve beyaz et sektörü gözünü Çin’e çevirdi Gözlerinden ışık saçıyor! Antalya'da oltaya öyle bir şey takıldı ki... Denizlerde av yasağı başladı! Okyanusun tam 8.336 metre altında yaşayan balık görüntülendi Sezon erken kapandı: 41 yılın en verimsiz hamsi ve istavrit sezonu Bu da oldu: Gökten balık yağdı Daha keskin görmek için bu besinleri mutlaka tüketin! İşte liste Aç balıklara yem veren vefalı ördek sosyal medyada viral oldu 10 kilogramlık dev kalkan 6 bin TL'ye satıldı Kasım ayında hangi balıklar yenir? En çok hangi balık lezzetlidir? MasterChef balık ekmek tarifi! Evde kolay balık ekmek hangi balıktan, nasıl yapılır