Bektaşi Devleti (Tiran)

Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, başkent Tiran'da kurulması planlanan "Bektaşi Tarikatı Egemen Devleti" hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Yeni kurulacak bu devletin amacı, Arnavutluk'un gurur duyduğu hoşgörülü İslam anlayışını teşvik etmek olacak. Rama, bu yapının dini hoşgörüyü destekleyen ve İslam’ın tasavvufi bir yorumunu benimseyen Bektaşilik geleneğine dayandığını vurguladı.

Rama, Arnavutluk'un sahip olduğu dini hoşgörünün, ülkenin en değerli hazinelerinden biri olduğunu belirterek, “Bu hazineye, yani dini hoşgörüye sahip çıkmalıyız ve bunu asla hafife almamalıyız” dedi. Başbakan, bu yeni devletin amacının, dini hoşgörü ve anlayışın daha da yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu ifade etti.

Başbakan Rama, Bektaşi Devleti'nin kurulması planlarını yalnızca birkaç yakın yardımcısıyla paylaştığını ve NATO müttefiklerinin henüz bilgilendirilmediğini belirtti. Tiran'da kurulacak olan bu egemen yapının, devlet niteliği taşımasına rağmen ordu, sınır muhafızları ya da resmi mahkemeleri olmayacağını da açıkladı. Rama, "Bu manevi bir mesele, bir mülkiyet sorunu değil" diyerek devletin daha çok dini ve kültürel bir yapı olacağına dikkat çekti.

Yeni devletin pasaport rengi olarak yeşili seçeceklerini belirten Rama, pasaporta kimlerin sahip olabileceği gibi detayların henüz netleşmediğini dile getirdi. Planların tamamlanmasının biraz zaman alacağını ve dikkatlice ilerlenmesi gerektiğini kaydetti.

Bektaşilik, Allah’ın varlığına, Kur’an-ı Kerim’in hak kitap olduğuna, Hazreti Muhammed’in son peygamber olduğuna ve Hazreti Ali’nin İslam’daki velilik zincirinin ilk halkası olduğuna inanan bir tasavvuf yoludur. Adını Hacı Bektaş-ı Veli’den alan bu yol, hoşgörüyü ve insan sevgisini ön planda tutarak, İslam’ın mistik bir yorumunu temsil eder.

Bektaşilerden Arnavutluk'a sert yanıt: Geçersiz bir girişimdir