bilim insanı

Sınırlı anlamda ise bilimsel yöntem kullanan bir bireydir. Kişi bilimin bir veya birden fazla alanında uzman olabilir. Bilim insanları; fiziksel, matematiksel ve sosyal alanlar da dâhil olmak üzere bilimin tüm alanlarında araştırmalar yaparlar. Onlar olaylar hakkında soru soran ve bu soruları sistematik olarak cevaplama yoluna giden insanlardır. Doğaları gereği meraklı ve iyi organize insanlardır. Diğer insanların aksine, bilim insanları bir şeyleri gözlemleme yeteneğine ve gözlemlediklerinde bir şeyler görebilme yetisine sahip olurlar.

TANIM

Bilim ve teknoloji insan varlığını mühendislik sürecinde niteler. Bir meslek olarak bugün bilim insanı yaygın olarak icra edilir. Bilim insanlığı kuramcılığı ve deneyciliği de içine alır. Kuramcı genellikle var olan bilgilerle yeni modellemeler yapar, yeni sonuçlar tahmin eder. Deneyci ise yeni modellemeleri gözlem yaparak test eder. Bu iki kavram arasında pek bir ayrım yoktur ve bilim insanı genellikle iki kavramı icra eder. Matematik genellikle bilimle gruplandırılır. Bazı büyük fizikçiler aynı zamanda çok iyi matematikçilerdi. Belirgin bir sınır olmadan teorik bilim insanlarından ampirik bilim insanına bir süreklilik vardır. Kişilik, eğitim ve mesleki aktivite açılarından teorik fizik ve uygulamalı matematik arasında küçük farklar vardır. Bilim insanlığına birkaç nedenden ilgi duyulabilir. Birçoğu dünyamızın nasıl bu duruma geldiğini anlamayı arzular. Gerçeklik konusunda büyük merak sergilerler. Diğer ilgi duyma sebebi, akranları tarafından anlaşılmak ya da bilgilerini insanların sağlığına, yararına, uluslara, doğaya, endüstriye uygulamak ister. Bilim insanları için motivesi düşük olma nedenlerinden birisi ise finansal problemlerdir. Bilimsel araştırma yapan kişiler, diğer meslektekilerle kıyaslandığında, onlarla aynı bilgi, birikim, performans sergilemesine karşın daha az maaş alırlar.

Evrenin gizemli genişlemesi kaderimizi nasıl etkiliyor?
Bağırsak kanseri için büyük keşif! Beslenme alışkanlıkları kurtarıyor Şükrü Furkan Öztürk kimdir, nereli, ne mezunu, kaç yaşında?
Paradigma nedir? Ne anlama gelir? Dünyaca ünlü Filistinli rektör Prof.Tayah ve ailesi katledildi! Galaksimizdeki karadelik, uzay-zamanı bozuyor! Mona Lisa tablosunun bir sırrı daha ortaya çıktı: "Zamansız ve modern" Bilim insanları 'Dünyanın En Korkunç Sesi'ni yeniden oluşturdu! Neden sabah yerine gece duş almalıyız? Uzmanlar son noktayı koydu Koyun Dolly’i klonlayan bilim insanı Ian Wilmut hayatını kaybetti Bilim insanları, doğanın beşinci gücünü keşfetmeye çok yakın! Deniz tabanında yeni bir ekosistem keşfettiler! İnsan gözü kaç megapiksel? 46 bin yıllık canlı diriltildi! Sibirya'nın derinliklerinde uyuyordu.. Dünyanın en büyük gölleri kurumaya başladı! Evrenin en büyük yıldızlarının kalıntıları bulundu! Ay’ın gizemini çözecek büyük keşif açıklandı: Gezegenler arası seyahat için devrim niteliğinde teknoloji! Gökbilimcilerden heyecanlandıran keşif! Araştırmalar kanserin erken belirtilerini ortaya koydu! Deprem sonrası yeryüzün merkezinde yeni bir iç çekirdek ortaya çıktı! Bu kez Fransız deprem bilimci uyardı Bu kez Japon bilim insanı açıkladı: İstanbul depremi ne zaman? Bilginin sınırına ulaştık mı? Araştırmacılar, Ortaçağ’da bir adamın yüzünü yeniden oluşturdu! Bilim dünyasından pes dedirtecek araştırma İzlandalı bilim insanları, ölen kadının yüzünü yeniden canlandırdı Rusya'yı sarsan casusluk iddiası: Hipersonik füzeyi geliştiren bilim insanlarından biri tutuklandı Yetersiz gıda sorununa 3B yazıcı çözümü! Yemeden önce bir kez daha düşünün Hem uçak hem yat: İçinde yok yok!