Diyarbakır anneleri

Evlat nöbeti tutan annelerin HDP Diyarbakır İl Binası önünde oturma eylemi 14. gününde de sürüyor. Aileler çocukları gelmeden buradan ayrılmayacaklarını söylüyor. Anneler eylem için direnirken, Hacire Akar ile başlayan çember her geçen gün büyüyerek devam ediyor. Oturma eylemine katılan aile sayısı 34'e yükseldi.

Çocuklarının terör örgütünün elinden kurtarılması için HDP Diyarbakır İl Başkanlığı önünde oturma eylemi yapan ailelerin sayısı 14'ncü gününde 34’e yükseldi. 7 yıl önce 17 yaşında Bursa’dan kaçırılarak dağa kaçırılan Şeyma Ceylan Tekin annesi Türkan Mutlu, kızının Kobani’de olduğunu söyleyerek Irak’a gidip görüşmek istediğini fakat görüştürmediklerini söyledi. Baba hasreti çeken Şeyma okuyup öğretmen olmak ve çocuklara sahip çıkmak için, üniversite sınavına girerek Balıkesir Üniversitesini kazandı. Üniversite hayatına başlamadan dağa kaçırılan Şeyma, annesi Türkan kurtarmak için Irak’a giderek kızını kurtarmak istedi. Anne Türkan kızından haber alacağını söyleyen kişiler tarafından kandırıldı. Anne Türkan İstanbul’da kızını sorunca kızının Kandil'e gönderildiğini artık kızını aramamalarını söylediklerini dile getirildi. Çaresiz bir şekilde kızına çağrıda bulunan anne kızı dağa kaçırılmasaydı, şimdilerde öğretmen olacağını aktararak HDP İl Binası önünde eyleme katılarak kızının geri dönmesini istedi.

DİYARBAKIR TARİHİ
Diyarbakır ve çevresi tarih öncesi dönemlerden itibaren her devirde nemini korumuş, Anadolu ile Mezopotamya, Avrupa ile Asya arasında doğal bir geçiş yolu, bir köprü görevi yapmış bu nedenle de çeşitli uygarlıkların tarihi ve kültürel mirasını günümüze kadar taşımıştır.
Tarih boyunca Amida, Amid, Kara-Amid, Diyar-Bekr, Diyarbekir, Diyarbakır adlarını alan kent Güneydoğu Anadolu bölgesinin orta bölümünde, Elcezire denilen, Mezopotamya'nın kuzey kısmındadır.

Yontmataş ve Mezolitik devirlerde, Diyarbakır ve çevresindeki mağaralarda yaşanmış olduğu, yapılan arkeolojik araştırmalar ile anlaşılmıştır. Eğil-Silvan yakınlarındaki Hassun, Dicle Nehri ve kolları üzerinde Ergani yakınlarında Hilar mağaralarında bu çağdan kalma kalıntılar tespit edilmiştir.

Anadolu'nun en eski köy yerleşmelerinden biri olan tarımcı köy topluluklarının (Neolitik Toplum) en güzel örneğini veren Ergani yakınlarındaki Çayönü Tepesi, günümüzden 10.000 yıl önceye tarihlenmesi ile sadece bölge tarihimize değil Dünya uygarlık tarihine de ışık tutmaktadır. M.Ö. 7.500-5.000 yılları arasında aralıksız olarak daha sonra da aralıklarla iskan edilmiş olan günümüzdeki kent uygarlığının ilk temellerinin atıldığı Çayönü, insanların göçebelikten yerleşik köy yaşantısına, avcılık ve toplayıcılıktan besin üretimine geçtikleri "Neolitik Devrim" olarak da bilinen teknoloöjik yaşam biçimi, beslenme ekonomisi ve insan doğal çevre ilişkilerinin tümü ile değiştiği kültür tarihi ile ilgili buluşlarda bir çok ilki de içeren canlı ve ilginç bir yerleşmedir. Yabani buğday, mercimekgiller gibi bitkilerin tarıma alınması, koyun ve keçinin evcilleştirilmesi ile Çayönü bilim dünyasında önem kazanmıştır.
Yine Ergani yakınlarındaki Girêihecîyan Tepesi'nde M.Ö. 5.000 yılları başına tarihlenen "Gelişkin Köy Evresi" ya da Kalkolitik Çağ olarak adlandırılan Halaf Kültürünün sonlarına tarihlenen tek bir kültür evresi görülmüştür. Halaf Kültürü, Kuzey Irak, Suriye ve Güneydoğu Anadolu'da görülen yuvarlak planlı kubbeli evleri zengin boya bezeli çanak-çömleği ile ünlüdür.
Diyarbakır'ın Bismil İlçesi yakınlarındaki Üçtepe Höyük'te yapılan ve henüz bitirilmemiş olan kazı çalışmalarında ise 2. Bin, Yeni Asur, Helenistik ve Roma İmparatorluk dönemine tarihlenen önemli bir merkez ortaya çıkarılmıştır.
Öte yandan Lice yakınlarındaki Birkleyn mağaraları ve Eğil'deki Eğil Kalesi ve kayalardaki kitabeler Asurlardan kalan önemli eserler bulunmuştur.
Diyarbakır'ın kent merkezinin tarihine baktığımızda ise; M.Ö. 3. Binde kente birçok tarihçi tarafından Kürtler'in ataları olarak kabul edilen Hurri-Mitaniler'in egemen olduklarını görüyoruz. M.Ö. 1260'a dek egemenliklerini sürdüren Hurri-Mitaniler'den sonra sırasıyla Asurlular, Aramiler, Urartular, İskitler, Medler, Persler, Makedonyalılar, Selevkoslar, Partlar, Büyük Tigran İdaresi, Romalılar, Sasaniler, Bizanslılar, Emeviler, Abbasiler, Şeyhoğulları, Hamdaniler, Mervaniler, Selçuklular, İnaloğulları, Nisanoğulları, Artuklular, Eyyübiler, Moğollar, Akkoyunlular, Safeviler ve Osmanlılar Diyarbakır'a egemen olmuşlardır.
Bu uygarlıklar arasında Diyarbakır'da en fazla tarihi eser yapan ve iz bırakanlar Romalılar, Abbasiler, Mervaniler, Selçuklular, Artuklular, Hıristiyan ve Osmanlılar olmuştur. Diyarbakır sadece Roma-Bizans değil aynı zamanda Süryani, Ermeni, Müslüman, Pers, Arap ve Türk devletlerinin zengin tarihi ve kültürel değerlerini taşıyan ortak bir kültür mirası olarak günümüze kadar gelmiştir. Özellikler surlarda birçok medeniyetlerin izlerini kitabe, süsleme, figür, kapı veya görkemli burç şeklinde en canlı şekilde görebilmekteyiz.

DMM'den Diyarbakır anneleriyle ilgili açıklama: İddialar yalanlandı!
Diyarbakır Anneleri'nden DEM tepkisi: Timsah gözyaşı dökmeye çıkmışlar DİYARBAKIR ANNELERİ EVLAT NÖBETİ 6. YILINA GİRDİ
Usta sanatçı Hülya Koçyiğit Diyarbakır anneleriyle nöbet tuttu! Diyarbakır annesi, PKK'dan kurtardığı oğlunun düğününü yaptı Diyarbakır annelerinin evlat nöbeti kararlılıkla devam ediyor Bunlar çocuk değil miydi? Oğlunu dağdan kurtaran annenin en mutlu günü! Çocuk hırsızlarının kapısında bekliyor! Cumhurbaşkanı Erdoğan, Diyarbakır anneleriyle bir araya geldi PKK'dan kaçarak ikna olan örgüt mensubu ailesiyle buluştu Diyarbakır annelerinden Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür: 'Özgürlük Türkiye'dedir' Evlat nöbeti devam eden anne yürek burkan sözleriyle kaçırılan kızına seslendi 'Diyarbakır Anneleri' Ankara'da: HDP binası önüne siyah çelenk bıraktılar İçişleri Bakanı Soylu, Diyarbakır’da evlat nöbetindeki ailelerle bir araya geldi 'Türkiye'ye Enerji Veren Kadınlar' ödülleri sahiplerini buldu HDP önünde bekleyen Diyarbakır annelerinden CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu'na tepki Evlat Nöbeti tutan ailelerden biri daha çocuğuna kavuştu Evlat nöbetindeki anneden şok iddia: Oğlumu HDP’li Murat Çepni dağa gönderdi Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır'da evlat nöbetindeki ailelerle tartıştı Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan evlat nöbetinin 3'üncü yılında Diyarbakır annelerine selam Diyarbakır annelerinin mücadelesine ilişkin ilk ciddi çalışma 3 dilde yayınlandı Annelerin Diyarbakır'daki evlat nöbeti gece de sürecek PKK'dan kaçtı, terör örgütünün kirli yüzünü anlattı Erdoğan Diyarbakır'da: Dicle'nin kuzularını çakallara kaptırmamak için çalışıyoruz Evlat nöbetindeki anneden kızına çağrı! Devlet'in annesi kızına seslendi: 'Annene gel kızım, korkma!' Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan dünyaya İsrail çağrısı 'Ağabeyimi HDP'den istiyorum' Evlat nöbetindeki aileden Kılıçdaroğlu'na tepki