edebiyat

EDEBİYAT NEDİR?

Edebiyat: Arapça "edep" sözcüğünden türetilen bu kavram, ilk kez Şinasi tarafından günümüzdeki anlamıyla bir sanat türünün adı olarak kullanılmıştır. Şinasi'den önce nazım ve nesir türlerindeki eserlere 'şiir' ve 'inşa' denilmekteydi.

Günümüzde edebiyat kavramı şu anlamlarda kullanılmaktadır:

1) Düşünce, duygu, olay ve imgelerin insanlarda estetik duygular uyandıracak bir biçimde, dil aracılığıyla, söz ve yazıyla anlatımını amaç edinen sanat.eş.Yazın.

2) Bu sanatın ilkelerini, kurallarını, bu yolda oluşturulmuş ürünleri inceleyen bilim dalı. Değerlendirme çalışmalarıyla "edebiyat tarihi" adını alır.

3) Bir çağda, bir dilde yaratılmış, sözlü ya da yazılı, sanat değeri taşıyan yapıtların bütünü; Klasik edebiyat, 19. yüzyıl Türk edebiyatı gibi.

4) Herhangi bir bilim ya da sanat dalıyla ilgili eserlerin tümü: Tıp edebiyatı, Atatürk'le ilgili literatür... gibi. Türkçe'de bu anlamda genellikle "literatür" kelimesi kullanılmaktadır.

Ayrıca deyim olarak "edebiyat yapmak" sözü; bir konuda gereksiz, boş, süslü söz söylemek anlamına gelir.

Edebiyat eseri, bir dil ürünü olan yazılı ve sözlü eserlerin tümü. Bu bakımdan bir gazete haberinden sanat değeri taşıyan hikaye, roman, deneme, fıkra türüne kadar her türlü yazı edebiyat eseri sayılır.

Edebiyatın Konusu: Yazar ve şairlerin ortaya koydukları eserlerde ele alıp işledikleri her şey, edebiyatın konusunu oluşturur.

Edebiyatın İçeriği: Dil ürünlerinde kullanılan üslup, tür (hikaye, roman, deneme, fıkra, makale vb.) edebiyatın içeriğini oluşturur.

Edebiyatın Yöntemi: Dil ürünlerinin tüm özelliklerinin tarihi akış içinde bilimsel olarak incelenmesi de edebiyatın yöntemini oluşturur.

Edebi Eser; Tanımı ve Özellikleri:

İnsanın duygu ve düşüncelerini; özlem ve dileklerini estetik ölçüler içinde anlatan ve okuyucuda güzellik duygusu yaratan dil ürünlerine edebî eser denir.

Edebiyatın (Edebî Eserin) Özellikleri:
Edebî eser okuyanı etkilemelidir.
Anlatımı güzel, düşüncesi sağlam ve özlü olmalıdır.
Konusu; ait olduğu toplumun ve yazıldığı dönemin özelliklerini yansıtmalıdır.
Eser zamanın süzgecinden geçtikten sonra toplumca anlaşılıp beğenilmelidir.
Duygu ve düşünceler belli bir edebî türe uygun olarak anlatılmalıdır.
Eser estetik ölçüler içinde, belli bir sanat anlayışıyla yazılmalıdır.
Edebiyat Tarihi ve Önemi:

Bir ulusun çağlar boyu yarattığı sözlü ve yazılı dil ürünlerini ve onların yazarlarını bilimsel bir yöntemle tarihi akış içinde inceleyen bilim dalına edebiyat tarihi denir.

Edebiyat tarihi bir ulusun geçmişteki düşünce yapısını, dünya anlayışını, kültür ve uygarlık birikimini yeni kuşaklara aktarır. Böylece kuşaklar arasında köprü kurarak yeni kuşakların daha iyiyi, doğruyu, güzeli bulmalarına yardımcı olur.

Edebiyat Türleri

Edebiyat türleri biçim yönüyle iki başlık altında ele alınabilir: Nazım (şiir) ve nesir (düz yazı).

Nazım belli bir ölçü ve kalıp esas alınarak üretilmiş edebi ürünlerdir. Ya da kısaca bütün şiir ve şiirsel metinlerdir. Hece vezni gibi belli bir kalıp ve ölçü kaygısı güdülerek yazılır.

Nesir ise serbest, ölçüsüz düz yazıdır.

Nazım genel olarak bütün şiir türlerini; nesir ise edebiyatın şiir dışındaki tüm biçimlerini (roman, öykü, tiyatro, deneme vs.) kapsar.

Edebî türleri yapısı, amacı ve ifade ediliş biçimlerinden hareketle şöyle sınıflandırabiliriz:

Dünyaca ünlü yazarlardan İsrail'e boykot
Açıklayıcı anlatım nedir? Açıklayıcı anlatım paragraf örneği... Betimleyici anlatım nedir? Betimleyici anlatım paragraf örneği
Türk edebiyatında okunması gereken 50 kitap! Dünya edebiyatında mutlaka okunması gereken 50 kitap! Muazzez Akkaya Kimdir? Hasan Hüseyin Korkmazgil kimdir, neden öldü? Nazan Bekiroğlu kimdir, nereli, kaç yaşında, eserleri neler? Filistinli yazara ödül vermemek için töreni iptal ettiler! Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu Milan Kundera kimdir? Neden öldü? Milan Kundera kitapları! Nobel Edebiyat Ödüllü Annie Ernaux kimdir? Kaç yaşında? Annie Ernaux kitapları... Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu "2022 Necip Fazıl Ödülleri"ni kazananlar açıklandı Edebiyat ve toplum ilişkisi nedir? İşte özetle edebiyat toplum ilişkisi Edebi akımlar nelerdir? Özetle edebiyatın sanat akımları ile ilişkisi Sezai Karakoç'un dünya sürgünü bitti! Şair Sezai Karakoç hakkında bilmeniz gereken ilginç 3 bilgi! 'Ülkendeki kuşlardan ne haber vardır' Sezai Karakoç 88 yaşında vefat etti! Sezai Karakoç öldü mü? Şair Sezai Karakoç kimdir? Sezai Karakoç neden ve kaç yaşında öldü? Sisler Bulvarı Şiiri: Atilla İlhan'ın Sisler Bulvarı Şiir Sözleri... Rus Yazar Dostoyevski'ye dair doğru-yanlış 8 efsane! Hakkında bildiklerinizi unutun! Bülbül Destanı nedir? Büyük bir destan olan Bülbül Destanı o ilimiz için yazıldı! Birbirinden tuhaf ölüm hikayesine sahip 10 ünlü isim! Demir Özlü kimdir? Yavuz Bahadıroğlu kimdir? Usta Edebiyatçı Yavuz Bahadıroğlu kaç yaşında, neden vefat etti? Elhanı Şita kimin eseridir? Elhanı Şıta kime aittir? Sinekli Bakkal kimin eseri? Ne anlatıyor? Sinekli Bakkal hangi dönemde geçiyor? "Eve Dönemezsin" raflardaki yerini aldı! Sabahattin Ali nasıl öldü? Kim öldürdü? İsmail Kazdal kimdir? Üstad Necip Fazıl'ın dava arkadaşı Kazdal neden öldü?