estetik

Estetik eski Yunanca'da 'Aisthesis' sözcüğünden gelmektedir. Anlamı duymak algılamak demektir. Güzelliğin oluşturulması ve değerlendirilmesiyle ilgilenir. Duygu ve beğeninin yargılanması olarak da geçen duyusal-duygusal değerleri inceler. Sanat felsefesi ile yakından ilişkilidir. En geniş tanımı ile sanat, kültür ve doğa üzerine eleştirel düşünce çalışmasıdır. Estetik konusu ilk çağdan beri filozoflar tarafından irdelenmiştir. Platon, Aristoteles ve daha sonra Aydınlanma Çağı düşünürlerinden Leonardo Da Vinci estetik kavramı ve estetik sorularıyla ilgilenmiştir. Estetikte sadece güzel olan incelenir ve bu tanım estetiğin alanını oldukça daraltmış fakat bazı filozoflar buna karşı çıkmıştır.

Güzel olan ve güzellik hakkında ya da güzellik değeri ve güzellik yargısı felsefe tarihinde her zaman değerlendirmeler söz konusudur. Bu bağlamda hemen her felsefe eğiliminin epistemoloji, mantık ve etik bölümleri olması gibi genelde açık ya da örtük olarak estetik bir bölümü de olduğu söylenebilir.

ETİMOLOJİ

Terimi 1750 yılında ilk ortaya atan Alman düşünür Alexander Gottlieb Baumgarten'in tanımladığı şekliyle estetik, duyusal bilginin bilimidir; konusu da duyusal yetkinliktir. Gerçekleştirmek istediği, güzel üstünde düşünme sanatıdır. Estetik kavramı güzel olanı aramak,duyumsamak şeklinde açıklanır.

Baumgarten'dan önce, estetiği bir felsefe kolu olarak biçimlendiren önemli düşünürlerin başında Alman filozof Immanuel Kant gelmektedir. Estetik sözcüğü, Grekçe aisthesis ya da aisthanesthai sözünden gelir. Aisthesis sözcüğü; duyum, duygu, algılamak, duyular anlamına gelmektedir.

ESTETİĞİN SINIFLANDIRILMASI

Felsefenin bir alt kolu olarak estetiği bazı ölçütlerden hareketle sınıflandırmak mümkündür. Örneğin, bilim dallarına göre, edebiyat estetiği ve resim estetiği ... gibi. Edebiyat estetiğini ise, edebî türlere göre kendi içerisinde de sınıflandırmak mümkündür. Örneğin, şiir estetiği, öykü estetiği, kısa öykü estetiği, roman estetiği, eleştiri estetiği ve drama / tiyatro estetiği ... gibi. Hatta diğer türlerin estetiğinden dahi söz edilebilir. Örneğin masal estetiği gibi. Edebiyat estetiği hakkında özellikle yabancı dillerde oldukça fazla literatür mevcuttur

Bülent Ersoy ve Mehmet Ali Erbil’in estetisyenine ölüm tehdidi!
Burun ameliyatı ağrı yapar mı? Maksimalizm ne demek? Ne anlama gelir?
At suratına sahip olmak için yüzlerce operasyon geçirdi! Dudak dolgusu nasıl yapılır? Dudak dolgusu sonrası şişlik nasıl geçer? Ameliyatta burun estetiği bozuldu! Oyuncu Mine Tugay'dan samimi itiraf! Estetik işlemler sebebiyle... Süperstar Ajda Pekkan'ı görenler gözlerine inanamadı... Umut Akyürek'ten estetik açıklaması! Gazetecileri hedef aldı Güzelliği için servet harcıyor: Son operasyonu için 200 bin TL ödedi Ünlü sanatçı gençleşmek için sınır tanımıyor! Uzman isim uyardı: "Dolgu, burun ameliyatından daha tehlikeli" Estetik operasyon kabusu olmuştu: Ünlü oyuncu hayatını kaybetti Seda Sayan estetiğe doymuyor! "Lolita olacağım" deyip... Estetik yaptırmadığını iddia eden isimleri böyle tiye aldı Yaşlı kadının estetik sonrası değişimi sosyal medyayı salladı Labioplasti nedir? Labioplasti neden yapılır, zararı var mıdır? Melek Mosso pozlarıyla sosyal medyayı salladı! Özge Ulusoy güzellik merkezinden paylaştı! Sosyal medya karıştı Estetiğin dozunu kaçıran Özge Ulusoy'un son hali beğenilmedi Estetik yaptıran Safiye Soyman'ın son görüntüsü hayrete düşürdü 'Daha sert' görünmek için estetik mi yaptırdı? Ünlülerin eski halleri Seda Sayan estetiklerine bir yenisini daha ekledi Estetik yaptıran Sevda Demirel tanınmaz hale geldi ‘Yüz Yüze’ filmi gerçek oldu: Estetik ameliyat bile onu kurtaramadı Bu kadın da kim? Madonna’nın yeni görüntüsü görenleri şaşkına çevirdi! Estetik yaptıran kadını devlet bile tanıyamadı! Melek Mosso'nun popo estetiği yaptırdığı ortaya çıktı Kilolu görünüme neden olan gıdı sorunundan hemen kurtulun! Hülya Avşar'ın son görüntüsü şaşırttı! Çene estetiği yaptırdı