güreş
GÜREŞ NEDİR
Güreş sporu, insanlık tarihi kadar eski bir spordur. Mısır’da bulunan 5000 yıllık resimlerde varlığı görülen güreş, dünyanın en eski sporu olarak bilinmektedir. Ülkemizde “ata sporu” denilen güreşe, millet olarak eski zamandan beri ilgi gösterilmektedir. Türkler, güreşle ilgilenen ilk milletlerdendir. Dünyanın farklı yerlerinde çeşitli türleri olan güreşin, en çok bilinen türü, olimpiyatlardan da bildiğimiz serbest stil güreştir. 1904 yılından beri olimpiyatlarda yerini alan serbest güreş, sadece 1912 yılındaki olimpiyatlarda yer almamıştır.
GÜREŞ KURALLARI
Güreş sporunun belli kuralları vardır ve sporcuların buna uyması beklenmektedir. Güreşçilerin tırnaklarının uzun olması ve birkaç günlük sakal istenmemektedir. Güreşçilerin birbirlerini yaralayabilecek şeylerle müsabaka alanına gelmesi yasaktır. Bunun için yaralanmaya yol açabilecek yüzük, kolye ve zincir gibi şeyler takmaları yasaktır. Güreşçide ter ise asla kabul edilmez. Hem hijyen açısından hem de vücuda kayganlık kazandırdığından güreşçinin terli olması kabul edilmemektedir. Benzer şekilde, güreşçinin vücudunu kayganlaştıran kremler sürmesi de yasaktır. Bu yüzden güreşçiler, mayolarında mutlaka mendil bulundururlar.
Güreş müsabakaları, en az 4 santimetre kalınlık ve 9 metre çapındaki minderlerde yapılmaktadır. Güreşte rakibin iki omzunun aynı anda mindere yapıştırılarak tuş etmek amaçlanmaktadır. Rakip tuş edilince maç kazanılır. Güreşçi rakibini bu pozisyonda 1 saniye tutabilmelidir. Fakat eğer 10 puan öne geçilirse de maçın kazanılmasına yetmektedir. Puanları minder hakemi teklif etmektedir ama minder kenarında bulunan jüri onay verirse puan geçerli olmaktadır. Yani minder hakeminin tek başına puan verme yetkisi bulunmamaktadır.
Güreş müsabakaları, 2 devre halinde oynanır ve her devrenin süresi 3 dakikadır. Devreler arası ise 30 saniyedir. Normal süre içerisinde eşitliğin bozulmaması durumunda 3 dakikalık bir round daha yapılır. Yine eşitlik bozulmazsa bu sefer hakemin kararı geçerli olmaktadır.
GÜREŞ STİLLERİ
Dünyada, Greko-Romen ve Serbest Stil olarak iki olimpik güreş stili vardır.
Serbest güreş stilinde dövüşün büyük bir bölümü güreşçilerin ikisinin de yerde olduğu pozisyonda geçmektedir. Bu stilde ayaklar da kullanılmak üzere vücudun her yeriyle oyun tatbik edilebilmektedir. Serbest stilde kolların önemli rolü olmasına rağmen ilk tutuşma esnasında bacakların kullanımı önemlidir. Geleneksel güreşlere benzerliği nedeniyle Türkiye’de çok yaygındır.
Greko-Romen güreş stili, serbest güreş stiline göre kısıtlıdır. Bu güreş stilinde sadece belden yukarısıyla oyun tatbik edilmektedir. Ayaklar bu stilde kullanılmaz. Ayakla hem oyun yapılmaz hem de rakibin hücumu engellenmeye çalışılmaz. Bu stilde ayakta ve yerde mücadele yapılmaktadır. Avrupa ülkelerinde Greko-Romen güreş stili daha yaygındır.