kitap

Bir "yapıta" ya da yapıtın bir bölümüne de kitap dendiği olur. Edebiyat, felsefe, bilimsel ve birçok alandaki yazıtların bir bütün halinde sunulduğu, genellikle kâğıttan yapılan ciltlenmiş nesnelere denir. Elektronik ortamda yayınlanan kitaplara ise e-kitap yani elektronik kitap denir. Kütüphanecilik 'te, dergi, bülten ya da gazete gibi süreli yayınlardan ayırt etmek için monograf olarak da adlandırılır.

Eskiden kâğıt yerine kil tablet, palmiye yaprağı gibi şeyler kullanılmış. Böylece kitabın yaprakları da bunlardan olmuş. Ama bunlardan hiçbiri bugün kullandığımız kâğıt kadar dayanıklı olmamıştır.

ETİMOLOJİ

Kitap sözcüğü Arapça bir sözcüktür.Aslı ketebe (yazmak) 'tan kitab (yazılı olan, yazılan)' dır.Türkçesi ise bitig diğer yazılışlarıyla bitik ya da betiktir. Kaşgarlı Mahmudun Bağdatta 1072 - 1074 yılları arasında yazdığı Türkçe Arapça sözlük olan Divânu Lügati't-Türk adlı yapıtında kitap sözcüğünün karşılığı Türkçe bitig olarak geçmektedir. Göktürklerden kalan Orhun Yazıtlarında da kitap sözcüğü bitig olarak geçer.

KİTABIN YAPISI VE UNSURLARI

Kitabın türü ya da amacına bağlı olarak (örn. ansiklopedi, sözlük, ders kitabı, vb.) yapısı değişse de kitabın genel unsurları şunlardır:

KİTAPLARIN KORUNMA VE BAKIMI

19. yüzyıldan itibaren, Sanayi Devrimi'nin doğal sonucu olarak, selüloz esaslı endüstriyel kâğıt üretimi yaygınlaştı. Bu tür kâğıt, dokuma-lif esaslı kâğıttan çok daha ucuz olduğu için her türden kitabın genel okuyucuya büyük miktarlarda ve ucuz sunulmasını sağlamakla birlikte, asit içerdiği için zamanla bozulur.

Dolayısıyla, ancak 1950'lerde ortaya çıkan asitsiz (acid-free) ya da alkalin kağıda basılmamış kitaplar yok olma tehlikesi altındadır ve asitten arındırma işlemi gereksinirler. Kitaplar tercihen fazla ışık, özellikle de doğrudan güneş ışığı almamalıdır. Normalin üstünde ısı ve nem de kitaplara zararlıdır.

Refik Korkmaz kimdir, kaç yaşında, nereli, evli mi, ne mezunu?
İstanbul’un antika pazarları MSB'yi karıştıran kitap! Türkiye haritası parçalanmış gösterildi...
Kitap yayıncılarına son darbe İzmir'den geldi Adam Fawer kimdir, nereli, kaç yaşında, kitapları neler? 8. Sultanbeyli Kitap Fuarı rekor katılımla tamamlandı 'Bir Ülküye Adanmış Ömrün Anlatılmamış Hikayesi' Bahçeli'yi anlatacak Mutlaka okunması gereken 10 kitap! Ölmeden önce mutlaka okunması gereken kitaplar! Mauro Icardi ders kitaplarına girdi: Biyoloji sorusuna konu oldu! İnancın hayata kattığı anlam ve derinliğin kitabı: “Mektub” Hikâye Anlatma Sanatı Üzerine Psikoterapi Temalı Yazışmalar İyi Devletten bedavaya alıp kapağı bile açılmadan geri dönüşüme satıyorlar Şeker Portakalı 40. yıla özel ilk kapak tasarımıyla tekrar raflarda Gençlere, öğrencilere müjde! Kitap ve kırtasiye ödemesi ucuza gelecek! Raflardaki sihirli dünya! Yıldız Dostlarla, Sihirli Maceralar Hepimizi sevgi ve dostlukla birbirine bağlayan bir bağ: Görünmez Ağ Laurence Sterne'ün ilk eseri: Siyasi Bir Hikâye Prens Harry'nin tartışmalara neden olan anı kitabı Spare, satışa çıktı Kültürümüze dev katkı… Bu cümleler yuva yıkar! Eşlerin birbirine söylememesi gereken 5 cümle Nikos Kazancakis'in ölümünden yıllar sonra ortaya çıkan romanı: Yokuş Balcaz’ın kaleminden farklı yaşantılar, önemli ahlak dersleri Aydınlanma Çağı’nın felsefecisi Diderot’dan öğütler Türkiye'nin gündemine oturmuştu | Yeniden ortaya çıktı Kişisel gelişim kitapları işe yarıyor mu? Kişisel gelişim kitap önerileri Yiğit Güralp’ın ilk kitabı ‘İyi Hissettiren Yazılar’ çıktı! İçinden çıkmak istemeyeceksiniz! Dünyanın en etkileyici 10 kütüphanesi Tatile gidemeyenler üzülmesin! Evde oturduğunuz yerden sizi bambaşka diyarlara sürükleyecek 10 kitap Kara mizah ve alegoriden beslenen bir memleket portresi: Murat Uyurkulak Har