KPSS

KPSS SINAV SONUÇLARI NASIL SORGULANIR?

PSS sonuçları memur adayları tarafından T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://sonuc.osym.gov.tr internet adresinden ve mobil uygulamalarından öğrenebilirler.

Ulusal ölçekte yıllık ortalama 10 milyonun üzerinde adaya sınav hizmeti sunan ve bu ölçekte ülkemizde ve dünyada tek sınav merkezi olan ÖSYM, uyguladığı sınavlarda geçerli, güvenilir ve adil ölçme, seçme ve yerleştirme yapan kurum olma misyonu ile yoluna devam etmektedir.

Kurumun temel felsefesi; kendini sürekli yenileyerek ve değişime hızla uyum sağlayarak, tüm çalışmalarını bilimsel yöntemler doğrultusunda planlayıp, geçerli, güvenilir ve adil ölçme ve değerlendirme sistemi oluşturmaktır. Herkes için her yerde olmak, engeli, sağlık sorunu ve özel durumu bulunan adaylara bulundukları ilde hizmet verebilmek, sınav süreçlerinde yenilikçi olmak, hesap verebilir olmak ve toplum nezdindeki güvenilirliği sürdürmeyi var oluş nedeninin temel ilkeleri olarak gören ÖSYM, bu amaçla tüm paydaşları ile birlikte ekip anlayışıyla çalışmalarını sürdürmektedir.

TARİHÇE

Üniversiteler, 1960'lı yıllara gelinceye kadar lise mezunlarının ancak bir kısmını sınavsız olarak kabul etmiştir. Kontenjanlarını aşan bir taleple karşılaşan fakülteler seçme işini, genellikle şu yollardan birini izleyerek gerçekleştirmiştir.

• Başvuru sırasına göre ihtiyaç kadar adayı kabul etmek.
• Fakültede verilen eğitimin niteliğini dikkate alarak liselerin fen ya da edebiyat kolu mezunlarını kabul etmek,
• Başvuranları lise bitirme derecesine göre sıralayarak bu sıraya göre öğrenci almak.

Lise mezunlarının artması ve lise dengi okul mezunlarına da yükseköğretime başvuru hakkı verilmesiyle birlikte, yukarıda özetlenen öğrenci seçme yöntemleri ihtiyaca cevap veremez duruma gelmiş; fakülteler kendi amaçlarına uygun giriş sınavları düzenlemeye başlamıştır. Öğrenciler, sınavlara katılabilmek için ülke içerisinde şehirden şehire koşuşturmak zorunda kalmış; aynı gün ve saatlere rastlayabilen sınavlardan birine katılıp diğerine katılamama durumu, adaylar ve velileri arasında önemli şikâyetlere yol açmıştır. 1960'lı yıllardan itibaren bazı üniversiteler önce kendileri için giriş sınavları düzenlemeye başlamış; sonrasında ise bazı üniversiteler birlikte hareket etme yoluna gitmiştir.

Aday sayısındaki artış, sınavlarda çok sorulu ve objektif testlerin hazırlanmasını, başvurma, puanlama, seçme ve yerleştirme, sonuçları bildirme gibi işlemlerde bilişim yöntem ve araçlarından yararlanılmasını gerektirmiştir. 1974 yılında, Üniversitelerarası Kurul, üniversiteye giriş sınavlarının tek merkezden yapılmasına karar vererek 19 Kasım 1974 tarihinde Üniversitelerarası Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezini (ÜSYM) kurmuştur. Üniversitelere öğrenci seçme ve yerleştirme işlemleri, 1981 yılına kadar bu merkez tarafından yürütülmüştür.

1981 yılında, Merkez, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 10. ve 45. maddeleriyle Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) adı ile Yükseköğretim Kurulunun bir alt kuruluşu hâline dönüştürülmüştür. Devam eden süreçte 3 Mart 2011 tarih ve 6114 sayılı Kanun ile Kurum idari ve mali özerkliğe sahip, özel bütçeli bir kamu kurumuna dönüşmüş, “Ölçme Seçme ve Yerleştirme Merkezi” adını almıştır.

Dünyada ortaöğretimden yükseköğretime geçiş ile ilgili farklı uygulamalar bulunmaktadır. Ülkemizde de üniversiteye giriş sisteminde tarihsel süreç içinde değişiklikler ile sistem geliştirilmiş ve 2017 yılında üniversiteye giriş sistemine son şekil verilmiştir.

Başkanlığımız yukarıda söz edildiği üzere, kuruluşunda üniversitelere öğrenci seçme görevini yürütürken, tarihsel gelişime ve Türkiye’nin ihtiyaçlarına göre 1981yılından itibaren eklenen yeni sınavlarla her yıl yaklaşık 50 sınavın gerçekleştirildiği bir kuruma dönüştürülmüştür. Bu sınavlardan bazılarına aşağıda yer verilmiştir.

• Adalet Bakanlığı Sınavları (Adli Yargı-İdari Yargı)
• Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES)
• Dikey Geçiş Sınavı (DGS)
• Elektronik Yabancı Dil Sınavı (e-YDS)
• İçişleri Bakanlığı Kaymakam Adaylığı Sınavı
• İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü İş Yeri Hekimliği ve İş Güvenliği Uzmanlığı Sınavı (İSG)
• Kamu Personel Seçme Sınavı (Lisans - Öğretmenlik Alan Bilgisi – Ön Lisans –Ortaöğretim) (KPSS)
• Sayıştay Başkanlığı Denetçi Yardımcılığı Adaylığı Eleme Sınavı
• Tıp Doktorluğu Alanında Yurtdışı Yükseköğretim Diploma Denkliği İçin Seviye Tespit Sınavı
• Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (TUS)
• Tıpta Yan Dal Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı (YDUS)
• Yabancı Dil Bilgisi Seviye Tespit Sınavı (YDS

Üç bakanlık ve Danıştay’a personel alımı yapılacak
Binlerce kişi bunu bekliyordu! İşte atama kontenjanları... KPSS 2024 Tercih Kılavuzu yayınlandı mı? KPSS tercihleri ne zaman?
KPSS'li KPSS'siz fark etmeksizin 16 kamu personeli alımı yapılacak! Sözleşmeli öğretmenlik ataması başvurusu nasıl yapılır? KPSS 60, 65, 70, 75 puan ile ne olunur? DHBT soru kitapçığı 2024! KPSS DHBT soruları açıklandı mı? 2024 KPSS ortaöğretim sonuçları açıklandı mı? KPSS Ön Lisans sınavı ne zaman, saat kaçta? KPSS P1, P2 ve P3 puan türleri nedir, nasıl hesaplanır? KPSS Lisans sınavı sonuçları açıklandı! TIKLA-ÖĞREN ÖSYM açıkladı! KPSS ÖABT sınav soruları ve cevapları erişime açıldı! KPSS 2024/1 tercih sonuçları açıklandı KPSS Lisans sınavı ne zaman? KPSS Lisans sonuçları açıklandı mı? ÖSYM duyurdu! 2024 KPSS lisans sınav giriş belgeleri erişime açıldı! 2024-KPSS Ön Lisans başvuruları başladı KPSS başvuruları başladı 2024 KPSS başvuru tarihleri belli oldu! 2024 KPSS ne zaman? ÖSYM 2024 sınav takvimi | Hangi sınav ne zaman? FETÖ/PYD'nin KPSS sınavlarındaki usulsüzlüklerine yönelik soruşturma KPSS 2024/5 tercih sonuçları sorgulama ekranı açıldı mı? Sağlık Bakanlığı 27 bin sözleşmeli personel alacak KPSS 2023-2 tercih sonuçları açıklandı! 2024 EKPSS ne zaman, nasıl başvurulur, başvuru tarihleri ne zaman? KPSS'den 60 puan yetiyor! Personel alımları başladı... 2024 ÖSYM sınav takvimi: YKS, KPDS, YDS, YÖKDİL, ALES sınavı ne zaman? KPSS 2023 cevap kağıdı görüntüleme ekranı! Memur adayları dikkat! KPSS cevap kağıtları erişime açıldı KPSS SONUÇ SORGULAMA! TIKLA SONUCU SORGULA! KPSS sonuçları açıklandı!