MasterChef
Birincisi Britanya’da yayınlanan ana program MasterChef’ in 2010 yılı revizyonlarıyla şekillenmiş son formatı baz alınabilir, İkinci olasılıksa Amerika’da yayınlanan temelde Avusturalya versiyonuna dayanan çok daha fazla sayıda katılımcının yarıştırabildiği programa yakın düzeyli bir yarışma konsepti de oluşturulabilir. Alt başlıklarda biraz konsepte değindik…
Masterchef Yarışma Komsepti (Britanya Versiyon)
Ülkemizde 13 hafta yayınlanacak olan programın tek sezonu Britanya’da 8 hafta sürüyor ve haftanın 4 günü yayınlanıyor. Öncelikle yarışma büyük emek ve efor gerektiriyor, ama elemelerde 2 jürinin hayli esnek olduğunu belirtelim. İlk 4 hafta elemeler haftası ve her bir haftaya farklı 6 yarışmacı konuk oluyor, her haftada içlerinden sadece 1si çeyrek finalist olarak 5. hafta çeyrek finalde yarışmaya hak kazanıyor. Peki 6. hafta ne oluyor? geri dönüşüm haftası olarak niteleyebileceğimiz bu haftada ilk 4 haftanın elenen yarışmacılarından en iyisi yarı finalist oluyor. 5. ve 6. haftanın galibi yarı finalistler, 7. haftada kozlarını paylaşır. 8. hafta finalde de yarışmanın MasterChef’ i belli olur.
ELEME HAFTASI;
INVENTION TEST (Yaratıcılık Testi); Yarışmacılar kendilerine sağlanan malzemeleri kullanarak 50 dakika içerisinde gelişigüzel bir yemek oluşturmak durumunda. 6 yarışmacıdan 3ü elenir.
THE PRESSURE TEST (Stres Testi); Elenmeyen yarışmacılar çok yoğun bir restorandın mutfağında tamda öğle yemeği paydosu aralığında profesyonel bir şef gözetiminde çalışır. Şefin yorumları alınır.
FİNAL TEST (Final Testi); 1 saat içerisinde kendi seçtikleri malzemelerle istedikleri 2 çeşit yemeği hazırlar. İçlerinden biri çeyrek finale kalır.
ÇEYREK FİNAL;
THE CHOICE TEST (Seçmeli Menu); 15 dakika içerisinde bu kez jürinin de takibi altında diledikleri yemeği pişirirler. Burada kesme, doğrama, mutfak malzemeleri kullanımı da etkendir. En az 1i bu turda eleniyor.
FINAL TEST (Final Testi); 1 saat içerisinde kendi seçtikleri malzemelerle istedikleri 2 çeşit yemeği hazırlar. Elenmeyen yarışmacılar yarı finale yükselirler. diğer bir yarı finalistte 6. hafta geri dönüş haftasının galibi aralarına katılır ve benzer etaplarla yarı final, final oynanarak yarışmanın hakkedeni MasterChef unvanın ulaşır.
GERİ DÖNÜŞ HAFTASI;
SKILL TEST; (Yetenek Testi); Kendisine sunulan 2 tariften 1ini 25 dakika içerisinde pişirmelidir. Bu test sonucu içlerinden bazıları elenir.
THE PLATE TEST; (Damak Testi); Şefin özel pişirdiği yemeği yarışmacılar tek tek tadacak ve içlerinde hangi malzemelerin kullanıldığını mümkün mertebede sayacaklardır. Yine bazıları bu test sonucu elenir.
THE PRESSURE TEST (Stres Testi); Elenmeyen yarışmacılar çok yoğun bir restorandın mutfağında tamda öğle yemeği paydosu aralığında profesyonel bir şef gözetiminde çalışır. Şefin yorumları alınır.
INVENTION FINAL TEST (Yaratıcılık Testi); Yarışmacılar kendilerine sağlanan malzemeleri kullanarak 1 saat içerisinde gelişigüzel bir yemek oluşturmak durumunda. Elemelerde ki benzer etabın daha teferruatlısı diyebiliriz. İçlerinden 1'i yarı finalist olur.
Masterchef Yarışma Komsepti (Amerika Versiyonu)
Amerika’da yayınlanan konsepte baktığımızda yarışmanın orijinalinden çok daha farklı adeta başka bir yarışma olduğunu söyleyebiliriz. Öyle ki Britanya’da 24 yarışmacı 8 hafta ve bireysel yarışırken bu rakam Amerika’ da 100 ü buluyor. Takım oyunlarına gelene kadarda 14 yarışmacıya kadar düşüyor. Bu konseptte de aynen bizde planlanan konseptte ki gibi 3 jüri bulunuyor ve 13 bölümde 1 sezon tamamlanıyor.
Ön elemelerde 100 yarışmacı pişirdikleri yemekleri 3 jüriye sunuyor ve en az 2 tamam oyu alan 30 yarışmacı 2 etaplı yarışmalarla devam ediyor. İlk etapta bıçak kullanımı, soğan doğrama gibi hünerlerini sergilemeliler. Başarısız 6 yarışmacı eleniyor. Hemen sonrasında 2. etap başlar ve kalan yarışmacıya malzeme içeriği listesi verilir ve istediği bir yemeği yarım saat içerisinde sunmaları beklenir. Sunum ve yemeklerin tadımı sonrası 10 yarışmacı daha elenir. Yarışmada bu bölümüne kadar elenmeden kalan 14 yarışmacı için konsept tamamen farklılaşacak ve takım oyunları başlayacaktır. Yarışmacılar Kırmızı ve Mavi takımlar olarak eşit sayıda 2 grup oluşturur ve kendilerine verilen görevi yerine getirmeleri istenir.
Misal bu görev bir restorandın işletmesi olabileceği gibi bir parti veya düğünü üstlenmeleri de istenebilir. Halka açılan oylamalar sonucu kazanan takım ödüllendirilirken kaybeden takımın jüri tarafından belirlenen en kötü 2 yarışmacısı arasında eleme oyunu düzenlenir. Yarışmanın takımlar aşaması hayli esnek ve verilen görevlere has bireysel yarışılan etaplarda oldukça keyifli diyebiliriz. Her 2 formatın Türk televizyonda başarı sağlayacağı bizce aşikar. Başvurular kabul ediliyor. Sayfamızda linkini bulabilirsiniz. Henüz yayın tarihi verilmedi. Belli olunca sitemizden öğrenebilirsiniz.