profesör

NASIL PROFESÖR OLUNUR?

Bu aşamalar öğretim üyesi olarak atanmak için ilk ve en önemli şartlardır. Bu sürecin tamamlanmasının ardından doçentlik ve profesörlük kadroları için ulusal ve uluslararası alanda makale, kitap, sempozyum, konferans, tez yönetimi, lisans, yüksek lisans, doktora düzeyinde ders vermek gibi pek çok farklı akademik çalışmaya imza atılması gerekiyor.

Akademisyen Olmak İçin Not Ortalaması
Üniversitelerde akademik personellerin içerisinde bulundukları dört tür kadro vardır. Bunlar; uzman, öğretim görevlisi, öğretim üyesi ve araştırma görevlisidir. Bu kadrolardaki tüm bireyler öğretim elemanı olarak isimlendirilirler. Her bir kadronun kendine göre şartları bulunmakla beraber tüm üniversitelerin aranan şartlar konusunda belirlenmiş temel puan düzeylerini yükseltme olanağı bulunur. Öğretim elemanları kadrolarının tamamını ve şartlarını ayrıntılı bir biçimde görmek ve takip etmek için aşağıdaki bağlantıyı kullanabilirsiniz.

Araştırma görevlisi olarak bir kadroya atanmak için iyi bir not ortalamasına sahip olmak önemli. 100’lük sistemde en az 80, 4’lük sistemde ise 3 ve üzeri bir not ortalaması gerekiyor. (üniversitelere göre değişkenlik gösterebilir) Uzman olabilmek için başvurulacak kadronun durumuna göre belirlenen şartlar not ortalamasını etkin kılabilir. Ancak başvuru yapanlar arasındaki sıralamada notun etkisi olacaktır.

Öğretim üyeliği konusunda ise oluşturulacak not ortalaması puanı matematiksel olarak bir değer ifade etmez. Öğretim üyeliği kadroları; doktor öğretim üyeleri, doçent ve profesör kadroları olarak tanımlanır.

Üniversitede öğretim görevlisi olmak için ise not ortalaması ciddi oranda etkilidir. Lisans ortalaması tam olarak bu noktada değer kazanır. Öğretim görevlilerine bu kadro ders vermeleri için tahsis edilir. Bu kadrolara atanmak için doktora şartı aranmaz.

Yükseköğretim Kurulunun akademik kadro ilanlarına ulaşmak için TIKLAYINIZ!
Öğretim Görevlisi Olma Şartları
Üniversitelerde öğretim görevlisi olmak için gerekli olan temel şartlar arasında lisans eğitimi sonrasında yüksek lisans yapmış olmak ya da belgelendirmek kaydıyla alanında en az 2 yıl iş tecrübesine sahip olmak, ALES sınavından 70 ve üzeri puan almak sayılabilir. Ancak bu kadrolara başvurularla ilgili deneyim şartının süresi 2 yıldan az olmamak kaydıyla değişiklik gösterebilir. Ön lisans programlarına öğretim görevlisi olarak başvurularda dil şartı (YDS- YÖK DİL veya eşdeğeri) aranmamaktadır. Lisans düzeyinde eğitim veren kadrolarda ise dil sınavından en az 50 almak gerekmektedir. Dil şartı da üniversiteden üniversiteye değişiklik gösterebilir.

Öğretim Üyesi Nasıl Olunur?
Öğretim üyesi; Doktor Öğretim Üyesi, Doçent ve Profesörlük kadrolarına atanabilmek için her birinin farklı şart ve koşulları bulunur ancak Doktor Öğretim Üyesi ve Doçent olarak atanabilmek için dil sınavlarının (YDS-YÖK DİL ve eşdeğerleri) herhangi birinden 55 puan almak gerekmektedir. Profesörlük için ise bu kişinin zaten pek çok açıdan kendisini ispatladığı düşünüldüğünden dil puanı gibi bir kıstas bulunmaz ancak akademik çalışmalarıyla alanının tam anlamıyla yetkin kişisi olduğunu ortaya koyması istenmektedir.

Doçent Ne Demektir?
Doktor öğretim üyesi ve profesör kadroları arasında yer alan akademik bir unvandır. Doçent olabilmek için bilimsel açıdan kendini ispat etmek ve belirli akademik yayın şartlarını yerine getirmek gerekiyor.

Doçent Ne İş Yapar?
Doçent, üniversitelerde lisans dersleri verir. Yüksek lisans ve doktora seviyelerinde ders vermenin yanı sıra tez çalışmalarında jürilik ve tez danışmanlığı gibi akademik süreçlerde yer alır. Öte yanda doçent unvanına sahip kişiler üniversitelerdeki pek çok farklı kademede yönetici olarak görev yapabilirler. Meslek yüksek okulu müdürlüğü, yüksekokul müdürlüğü, enstitü müdürlüğü, dekanlık üstlenebilecekleri görevler arasındadır.

Genç Yaşta Nasıl Profesör Olunur?
Profesör olmak için belirli bir yaş aralığı yoktur. Örneğin 35 yaşın üstündekiler profesör olabilir gibi bir kural söz konusu değildir ancak profesör olabilmek için yapılması gerekenler alt alta sıralandığında liste oldukça kalabalık olacaktır;

Profesör olabilmek için belirli bir yaş kriteri yoktur. Ancak profesör olabilmek için birçok aşamasının başarıyla tamamlanmış olması gerekir.

"Dünyaya yeniden gelsem İlahiyat okumam"
Ünlü ilahiyat profesörü Faruk Beşer hayatını kaybetti Üniversitede inanılmaz olay! Nedeni 'pes' dedirtti!
Deprem sonrası konuştu, Prof. Dr. Cenk Yaltırak gözyaşlarını tutamadı! Prof. Dr. Mehmet Kavukçu, “Şiddeti Düşünmek 12: Kaotik Sarmal” adlı performansını gerçekleştirdi! 'Vatana hizmet' diyerek ünlü sosyolog Nilüfer Narlı'yı 500 bin TL dolandırmıştı... Emekli profesör taksit taksit dolandırıldı! 10 günde 10 milyon lirasını kaptırdı! Tacizci profesörün +18 mesajları ifşa oldu: Yatakta cezalandırırım seni! Omicron'a yakalanan profesör: AVM, restoran ve konserlere aşı şartı getirilmeli! Profesörü öldüresiye dövdüler Virüsü yenen profesör hafızasını kaybetti Çanakkale'de Boğaziçi provokasyonu: 9 gözaltı Sağlık camiasında korona kayıpları sürüyor Profesörden yanmış ağaçla dikkat çeken eylem Dünyaca ünlü profesör açıkladı! Ege Üniversitesi'ndeki taciz iddiasında yeni perde Öğrencilerin 'profesör tacizi' isyanı Mahalleyi tarayan profesör serbest! Sapık profesör skandalı! Cinsel ilişki karşılığı... "Korona zayıfladı, aşı gerekmeyebilir" O Profesörden Haliç uyarısı! Üç profesör uyardı: Çok önemli! Feriha Öz kimdir? Prof.Dr. Emin Darendeliler yaşamını yitirdi! Motosiklet aşığı profesöre veda! Dünyayı şoke eden cinayet sonrası farklı iddialar! Korona araştırmaları yapan profesör öldürüldü! Korona sonrası dünyayı ne bekliyor? Prof. Harari anlattı Profesörü dolandırmaya kalkıştılar! Prof. Dr. Ali Demirsoy kimdir? Koronavirüsle ilgili neler söyledi?