vergi

Kamu hizmeti yapmak durumunda olan devlet, bunu yaparken mal ve hizmet üretiminde bulunur. Gerekli üretim faktörlerini sağlarken kamu fonlarını kullanır. Bu fonlar içerisinde vergi gelirlerinin oranı yüksektir. Sanayileşmiş toplumlarda %100'e ulaşmaktadır. Devlet, belirtilen temel amaç dışında kamu faaliyetlerine paralel diğer bazı fonksiyonları da vergilere yükleyebilir. Bu arada gelir dağılımının kontrolü, piyasada fiyat istikrarının sağlanması gibi fonksiyonlar da kısmen vergiye yüklenebilir.

ZORUNLU VE KARŞILIKSIZ

Tanımdan da anlaşılacağı üzere, verginin niteliğinden ayrılamayan aynı zamanda, onu devletin diğer gelir türlerinden ayıran iki unsur vardır. Bunlardan birincisi verginin cebri (zorunlu) bir ödeme olması, diğeri karşılıksız bulunmasıdır.

Vergi siyasi cebir altında tahsil edilmekte, yani kanunla konulmakta ve kanuna uyulması müeyyidelere (yaptırımlara) bağlanmış bulunmaktadır. Gerçekten devlet, bu kanunlara dayanarak vergi yükümlülüğünü tek taraflı olarak koymaktadır. Ekonomik birimin mükellef olarak vergileme faaliyetine katılması, devlete yardım, devletin işini kolaylaştırma anlamındadır; yoksa vergileme faaliyetinde "yetki paylaşma" anlamında değildir. Zaten bu faaliyete katılmanın şeklini de maliyetini de kanun düzenlemiş ve onu mükellef için yapılması zorunlu bir görev şekline sokmuştur. Verginin siyasi cebir altında alınması, mükellef bakımından ödenmesinin hukuken zorunlu olması nedeniyle, ödenmemesi halinde devlet zorla tahsil ya da cezalandırma yoluna gidebilir. Bu yüzden mükellefler vergiyi kendiliklerinden ödemekle zor yoluyla tahsilden ve ceza kovuşturmasından kendilerini korumuş olurlar.

Verginin zora dayalı olarak alındığına bir örnek verecek olursak. Venediklilerde peruk takma döneminde bireyler peruk taktıklarında kendilerini soylular sınıfında sayarlardı. Bu nedenle peruk giymek isteyen bireyler o dönem için devlete Peruk Vergisi adı altında ödeme yapmak zorundalardı.

VERGİNİN AMACI

Devlet, vergi adı altında çok çeşitli araçlar kullanmakta, daha doğrusu bireylerin ödeme gücünden, türlü fırsatlardan yararlanarak pay almaktadır. Bireylerin gelir elde etmesi, kurumların kazanç sağlaması, gelirlerin harcanması, istihsal ve satış nedenleriyle ya da miras ve hibe yoluyla malların el değiştirmesi, bir servete sahip olma, sahip olunan servetin değerinde artış görülmesi gibi olaylar, devletin vergi koymasının belli başlı fırsat ve nedenlerini oluşturmaktadır.

DOLAYLI VE DOLAYSIZ VERGİLER

Vergileri, değişik amaçlarla başka türlü gruplandırmak da mümkündür. Bunlar arasında özellikle verginin "dolaysız" ve "dolaylı" olarak iki büyük sınıfa ayrılması yaygındır. Bu ayırım iktisadi gücü temsil eden gelir ve serveti yakalamada "mutavassıt" bir olaya dayanılıp dayanılmamasına göre yapılmaktadır. Gelir veya servetin doğrudan doğruya vergilendirilmesinde dolaysız, bir olayın (örneğin harcamanın) bu gücün belirtisi sayarak vergilendirilmesi dolaylı sayılmaktadır.

VERGİNİN TARİHİ VE TAHAKKUKU

Verginin önceden belirlenmiş oranlarda hesaplanmasına tarh denir. Tarh ve tebliğ edilen verginin ödenmesi zorunlu bir borç haline gelmesidir. Beyan üzerine tahakkuk olan vergiler tahakkuk fişi kesilip yükümlüye verildiğinde tahakkuk eder.Takdir yöntemiyle tarh edilen vergi,yükümlüye tebliğ edilip itiraz süresi dolunca tahakkuk etmiş olur.

Bakan Şimşek gözünü oraya dikti: Vergi incelemesi başlıyor!
İşçi ve memurlar 2025'te ne kadar vergi ödeyecek? Ocak ayında vergi, ceza ve harçlar ne kadar zamlanacak?
İşte en çok vergi borcu olan mükellefler Şimşek:Ödenmeyen vergi borçlarının yüzde 88,8'inin tahsilat imkanı yok ChatGPT fiyatlarına vergi geliyor! 1 Aralık'ta geçerli Enflasyon düzeltmesine geniş kapsamlı denetim başladı Şimşek’in isyanı! Kimse vergi vermek istemiyor Acun Ilıcalı'dan firari FETÖ'cünün vergi iddiasına sert tepki! Devlete milyonlarca lira borçları var! İşte o liste Bakan Şimşek'ten Milli Savunma'ya katkı payı açıklaması Milli Savunma'ya 750 TL katkı payı! İşte tüm merak edilenler Oyuncak ve bisiklete vergi mi geliyor? GİB’den açıklama geldi... Vatandaşlar kredi kart limitlerini nasıl düşüreceğini sorguluyor Kredi kartları, motosikletler, tapu işlemlerinde bedel aktarılacak... Bakan Şimşek'ten sporculara uyarı! Cezalı şekilde takip edilecek Kurumlar vergisine devrim gibi düzenlemeler geldi Beyan ve hasılat incelenecek yüzde 20 fark varsa açıklama istenecek Bakanlık mükellefler için yeni uygulamaları devreye alıyor Bakan Şimşek açıkladı: Hangi kalemlerde vergi artışı olmayacak? Vergiden kaçış yok! IBAN'la ticarete 250 milyon lira vergi cezası... Sigara ve purolara yeni vergi zammı BAKAN ŞİMŞEK "VERGİ YÜZSÜZLERİ"Nİ AÇIKLIYOR Elektronik vergi işlemlerinden ücret alınacak mı? Maliye Bakanlığı vergi kaçıranlara göz açtırmıyor Dijital Vergi Dairesi nedir? Nasıl kullanılır? Vergi mükelleflerine kolaylık sağlayacak yeni uygulamalar geliyor Geçici vergi beyanname verme süresi uzatıldı! Maliyeden kayıt dışı hasılatı belirlenen iki firmaya rekor ceza! Yurt dışından getirilen eşyaların vergi oranları değişti