Virüs

Virüs, sadece canlı hücreleri enfekte edebilen ve böylece replike olabilen mikroskobik enfeksiyon etkenleridir.

Virüsler kısaca zorunlu hücre içi parazitleridirler. Her ne kadar tartışmalı olsa da yaygın bilimsel kanıya göre "canlı olmayan; ancak canlılığın eşiğinde olan varlıklar" olarak tanımlanmaktadır. Bölünerek çoğalmazlar, çoğalmak için konak hücresini ve enzimlerini kullanırlar. Canlı hücreyi enfekte etme yeteneği taşıyan ergin virüse virion adı verilir.

Bazı virüsler evrimsel süreçlerindeki mutasyonlar sonucu kendi kendilerine çoğalamazlar. Sadece kendilerine akraba olan virüslerin varlığında çoğalabilirler. Bu tür virüslere Defektif Virüsler adı veriliyor. Yine bazı virüsler kendi kendilerine replike olamazlar ancak akraba olmayan herhangi bir virüs eşliğinde çoğalabilirler. Bu tür virüslere de Uydu (Satelit) Virüsler deniliyor. Virüsler bakteriyolojik boyalarla boyanmazlar, ışık mikroskobunda görülemeyecek kadar küçüktürler, hücresel organeller içermezler ve antibiyotiklerden etkilenmezler. Sadece interferon (vücut hücrelerinde sentezlenen, virüsün protein yapımını inhibe eden proteinler) ve antiviral yöntemlerle durdurulabilirler. Bazı özel replikasyon enzimleri (RNA bağımlı RNA polimeraz, Ters Transkriptaz) gibi çok az sayıda enzim içerebilirler.

Morfoloji ve kimyasal özellikleri eşsizdir. Nükleik asitleri ya (tek/çift iplik) DNA ya da (tek/çift iplik) RNA'dan oluşur. DNA ve RNA beraber bulunmaz. En içerde nükleik asit ve onu saran, koruyan, morfolojisini veren kapsid (kılıf) bulunur. Bütün virüsler kendi kapsid proteinlerini kodlarlar. Kapsidi oluşturan alt ünitelere kapsomer, kapsomerleri oluşturan polipeptid zincirleri şeklindeki alt ünitelere de protomer adı verilir. Kapsomerler, virüse antijenik özellik kazandırır. Viral kapsidin aynı protein alt birimlerinden oluşmasının avantajları, genetik bilgi ihtiyacı az olması ve herhangi bir enzim veya enerji gereksinimi olmadan kendi kendine bir araya toplanabilir olmasıdır. Kapsid, ikozahedral (kübik simetri) ya da helikal (sarmal simetri) şeklinde bulunabilir. Ancak sadece RNA virüslerinde kapsid, helikal yapıdadır. Çünkü helikal yapılı kapsidler sadece RNA'yı paketleyebilir. Ayrıca insanlarda hastalık oluşturan bütün helikal simetrili virüsler zarflıdır ve RNA içerir. Nükleik asit ve kapsidin tamamına da nükleokapsid adı verilir.

HSV-2 nedir, belirtileri neler, tehlikeli mi?
Oropouche virüsü (OROV) nedir, belirtileri neler, öldürücü mü? İlerlemiş kanser vakaları için büyük umut!
M çiçeğinin yeni varyantı ortaya çıktı! Peki klad 1b varyantı nedir? Marburg virüsü nedir, ölümcül mü, belirtileri neler? Almanya'da Marburg Virüsü alarmı: Temaslılar karantinaya alındı... Maymun çiçeği hastalığında en riskli il hangisi? Mehmet Ceyhan uyardı! Sağlık Bakanlığı açıkladı: 6 kişide virüse rastlandı! Oropouche virüsü nedir, nasıl bulaşır, belirtileri neler, ölümcül mü? Maymun çiçeği virüsü nedir? Maymun çiçeği Türkiye'de görüldü mü? Maymun Çiçeği biyolojik silah mı, yoksa gerçekten virüs mü? H5N2 virüsü nedir, tehlikeli mi, belirtileri neler? Fransa'da virüs alarmı! Göz, kulak ve ağızda kanamaya neden oluyor Yılın ilk vakası Gümüşhane'de görüldü Japonya alarmda! Gizemli virüs hızla yayılıyor Hepatit A nedir? Belirtileri neler? Nasıl tedavi edilir? Bakan Koca açıkladı: Korkulan 3 virüs Türkiye'de! İşte detaylar... İnsan Papilloma Virüsü nedir, belirtileri neler, tedavisi var mı? Nipah virüsü nedir? Nipah virüsü belirtileri neler? Herpes virüsü nedir? Belirtileri neler? Herpes tedavi yöntemleri... Dengue (Dang) Virüsü nedir? Tehlikeleri ve belirtileri neler? Akıllı telefon kullanıcıları dikkat! Yazılım uzmanları uyardı! Bu kötü amaçlı yazılım içeren uygulamaları telefonunuzdan hemen silin! Şap virüsü yayılmaya devam ediyor: Bir ilçe karantinaya alındı Böylesi ilk defa görüldü! Bu ölümcül virüsün tedavisi ve aşısı yok! Virüs salgını hızla yayılmaya devam ediyor! Yeni bir salgın mı geliyor? Korkutan “norovirüs” açıklaması! Bir pandemi daha her an başlayabilir! Dünya Sağlık Örgütü duyurdu Cinsel yolla bulaşan hastalıklıklar nelerdir? Banka ve kripto para uygulamalarını hedef alıyor