YÖK

Yükseköğretim Kurulu, 1982 Anayasası'nın 131. maddesi esasında;

"Yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek, yükseköğretim kurumlarındaki eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yönlendirmek bu kurumların kanunda belirtilen amaç ve ilkeler doğrultusunda kurulmasını, geliştirmesini ve üniversitelere tahsis edilen kaynakların etkili bir biçimde kullanılmasını sağlamak ve öğretim elemanlarının yetiştirilmesi için planlama yapmak maksadı ile kurulmuş olan kurum."

 YÖK HAKKINDA BİLGİ

Yükseköğretimin tüm düzeyleri için etkili ve koordineli bir merkezi plânlamanın olmaması, özellikle de altmışlı ve yetmişli yıllarda yükseköğretim kurumlarının sayısı, çeşidi ve öğrenci sayıları ile başka bir çok hususta gözlenen hızlı artış nedeniyle yukarıda belirtilen yükseköğretim sistemi bir süre sonra başarısızlık ve yozlaşma işaretleri vermeye başlamıştır. Bunlara ek olarak 1960-80 arasında ortaya çıkan siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlar, yükseköğretimdeki kötüye gidişi daha da artırmıştır. Bu nedenle yetmişli yılların sonunda köklü bir reform kaçınılmaz hale gelmiş ve sonunda 1981 reformu yürürlüğe konmuştur.

Yükseköğretim, 1981’de çıkarılan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile akademik, kurumsal ve idari yönden yeniden yapılanma sürecine girmiştir. Bu kanunla ülkemizdeki tüm yükseköğretim kurumları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmış, akademiler üniversitelere, eğitim enstitüleri eğitim fakültelerine dönüştürülmüş ve konservatuvarlar ile meslek yüksekokulları üniversitelere bağlanmıştır. Böylece, söz konusu kanun hükümleri ve Anayasa’nın 130. ve 131. maddeleriyle kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş olan Yükseköğretim Kurulu, tüm yükseköğretimden sorumlu tek kuruluş haline gelmiştir.

Türk yükseköğretim sistemi 1982 yılı itibarıyla yirmiyedi üniversite ile bunlara bağlı fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar ve yüksekokullarından oluşan birleşik bir yapıya dönüştürülmüştür. Bu meyanda, YAYKUR’un işlevleri Anadolu Üniversitesi’ne devredilerek uzaktan öğretimin ülkemizde yaygınlaşması hızlandırılmıştır. Anayasa’da yer alan hükümlere uygun olarak getirilen yeni yasal düzenleme ile kar amacı gütmeyen vakıfların özel yükseköğretim kurmalarına imkan sağlanmıştır.

Üniversiteler kaçında açılacak? Üniversite açılış tarihi 2024!
YÖK'ten yapay zeka temelli ön lisans programı mezunları için karar 2024 YÖKDİL/2 sınavı ne zaman, sınav yerleri açıklandı mı?
Devlet üniveritelerinde 2. öğretim kaldırıldı! Peki ikinci öğretim ne? Devlet üniversitelerinde ikinci öğretim programları kapatıldı Sudanlı ve Filistinli öğrencilere koşulsuz yatay geçiş hakkı iddiası! YÖK açıkladı! Doğrudan denklik verilecek YÖK'ten öğretim elemanlarının ücretleriyle ilgili karar! YÖK burslarına zam geldi YÖK ve üniversitelerden İsrail'e kınama! "7 milyon öğrencimizle Avrupa'da ilk sıradayız" YÖK'ten deprem bölgesiyle ilgili kritik karar! Dönem tekrarı yapan ve okulu uzatan öğrenciler dikkat Üniversiteler online mı olacak? YÖK'ten karar geldi! YÖK'ten 4 ildeki depremzede öğrencilerle ilgili yeni karar! Yatay geçiş nasıl yapılır 2023? Kurumlararası yatay geçiş şartları! 'Üniversitelerde yeniden yapılandığı halde neden operasyon yapılmıyor' YÖK üyeliğine 5 üye atama kararı Resmi Gazete'de! Vakıf üniversitelerinde ücretler aldı başını gidiyor! Önlisans ve lisans öğrencilerine yeni düzenleme YÖK'ten sınavlara 'seçim' ayarı Depremzede öğrencilere yüzde 25 ek kontenjan GSM şirketleri, YÖK ile anlaşmaya vardı e- YÖKDİL için başvuru ekranları erişime açıldı! YÖK bursları ne kadar oldu 2023? YÖK bursuna kaç TL zam geldi? Lisans ve lisansüstü bursları artırıldı 'Üniversitelerde devam şartı aranmaksızın yüz yüze eğitim verilecek' YÖK Başkanı Özvar’dan yüz yüze eğitim açıklaması! YÖK Başkanı duyurdu! Depremden etkilenen öğrenciler harç ödemeyecek Milyonlarca üniversite öğrencisini ilgilendiriyor!