Yükseköğretim Kurulu

Anayasa'ya göre; Kurulun teşkilatı, görev, yetki, sorumluluğu ve çalışma esasları kanunla düzenlenir.

Söz konusu kanun 1981’de çıkarılan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'dur.

Bu kanuna göre Yükseköğretim, akademik, kurumsal ve idari yönden yeniden yapılanmamıştır. Kanunla Türkiye'deki tüm yükseköğretim kurumları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmış, akademiler üniversitelere, eğitim enstitüleri eğitim fakültelerine dönüştürülmüş ve konservatuvarlar ile meslek yüksekokulları üniversitelere bağlanmıştır. Böylece, söz konusu kanun hükümleri ve Anayasa’nın 130. ve 131. maddeleriyle kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş olan Yükseköğretim Kurulu, tüm yükseköğretimden sorumlu tek kuruluş haline gelmiştir.

Yükseköğretim Kurulu, 1982 Anayasası'nın 131. maddesi esasında;

"Yükseköğretim kurumlarının öğretimini planlamak, düzenlemek, yönetmek, denetlemek, yükseköğretim kurumlarındaki eğitim-öğretim ve bilimsel araştırma faaliyetlerini yönlendirmek bu kurumların kanunda belirtilen amaç ve ilkeler doğrultusunda kurulmasını, geliştirmesini ve üniversitelere tahsis edilen kaynakların etkili bir biçimde kullanılmasını sağlamak ve öğretim elemanlarının yetiştirilmesi için planlama yapmak maksadı ile kurulmuş olan kurum."

 YÖK HAKKINDA BİLGİ

Yükseköğretimin tüm düzeyleri için etkili ve koordineli bir merkezi plânlamanın olmaması, özellikle de altmışlı ve yetmişli yıllarda yükseköğretim kurumlarının sayısı, çeşidi ve öğrenci sayıları ile başka bir çok hususta gözlenen hızlı artış nedeniyle yukarıda belirtilen yükseköğretim sistemi bir süre sonra başarısızlık ve yozlaşma işaretleri vermeye başlamıştır. Bunlara ek olarak 1960-80 arasında ortaya çıkan siyasi, sosyal ve ekonomik sorunlar, yükseköğretimdeki kötüye gidişi daha da artırmıştır. Bu nedenle yetmişli yılların sonunda köklü bir reform kaçınılmaz hale gelmiş ve sonunda 1981 reformu yürürlüğe konmuştur.

Yükseköğretim, 1981’de çıkarılan 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu ile akademik, kurumsal ve idari yönden yeniden yapılanma sürecine girmiştir. Bu kanunla ülkemizdeki tüm yükseköğretim kurumları Yükseköğretim Kurulu (YÖK) çatısı altında toplanmış, akademiler üniversitelere, eğitim enstitüleri eğitim fakültelerine dönüştürülmüş ve konservatuvarlar ile meslek yüksekokulları üniversitelere bağlanmıştır. Böylece, söz konusu kanun hükümleri ve Anayasa’nın 130. ve 131. maddeleriyle kendisine verilen görev ve yetkiler çerçevesinde özerkliğe ve kamu tüzel kişiliğine sahip bir kuruluş olan Yükseköğretim Kurulu, tüm yükseköğretimden sorumlu tek kuruluş haline gelmiştir.

Türk yükseköğretim sistemi 1982 yılı itibarıyla yirmiyedi üniversite ile bunlara bağlı fakülte, enstitü, yüksekokul, konservatuvar ve yüksekokullarından oluşan birleşik bir yapıya dönüştürülmüştür. Bu meyanda, YAYKUR’un işlevleri Anadolu Üniversitesi’ne devredilerek uzaktan öğretimin ülkemizde yaygınlaşması hızlandırılmıştır. Anayasa’da yer alan hükümlere uygun olarak getirilen yeni yasal düzenleme ile kar amacı gütmeyen vakıfların özel yükseköğretim kurmalarına imkan sağlanmıştır.

YÖK ve MASAK öğrencileri uyardı: Banka hesaplarınızı kullandırmayın!
Devlet üniveritelerinde 2. öğretim kaldırıldı! Peki ikinci öğretim ne? İstanbul'un Gaziosmanpaşa ilçesinde oy sayımı sona erdi!
"7 milyon öğrencimizle Avrupa'da ilk sıradayız" YÖK'ten vakıf üniversitelerine ücret uyarısı! Kasırga ve Hatipoğlu yerine YÖK'e 2 yeni üye atandı YÖK depremi devam ediyor! Fahri Kasırga ve Nihat Hatipoğlu istifa etti Yükseköğretim Kurulu'nda 6 üye görevden alındı, 5 yeni üye atandı! YÖK'te büyük deprem! Bu gece Resmi Gazete'de yayımlanabilir Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı öğrenci affı olacak! YÖK duyurdu: Doktora bursları artırıldı YÖK: Ukrayna'daki öğrencilerimiz dahil talep eden vatandaşlarımızın tahliyeleri sürüyor Cumhurbaşkanı Erdoğan duyurmuştu, detayları YÖK açıkladı YÖK'ten üniversitelere "tam kapanma" konulu yazı YÖK'ten yüz yüze eğitim için karar Atamalardaki şikayetler için harekete geçiliyor YÖK'ten hekimler için denklik sınavı açıklaması YÖK'ten tıp fakültelerine ilişkin açıklama YÖK, üniversitelerde normalleşme için tarih verdi! TYT sınav süresi uzatıldı mı? Üniversite baraj puanı kaç oldu? YKS sınav tarihi değişti ? Sınav tarihi değişti mi? YKS tarihi önemi alındı? ÖSYM sınav takvimi 2020 Üniversitelerde yaz eğitimi yapılacak mı? Yaz aylarında Üniversitede eğitim, ders olacak mı? YÖK Başkanı açıkladı: 23 Mart'ta başlıyor YÖK'ten açıklama: Yıllık izinler iptal edildi Güzel Sanatlar yetenek sınavı kalktı mı? YÖK saat 17:00'den itibaren 852 bin kişiye bu... Pamukkale Üniversitesi Rektörü açığa... Pamukkale Üniversitesi Rektörü açığa... Dikkat! YÖK tercih zamanını değiştirdi...