zatürre

Zatürre nedir?

Zatürre (pnömoni) akciğer dokusunun iltihaplanmasıdır. Esasen, akciğerin en uç yapısını oluşturan ve havadaki oksijenin vücuda girdiği bölge olan hava keseciklerinin yaygın olarak iltihaplanması hastalığıdır.

Nasıl bulaşır?

Bakteriler başta olmak üzere çeşitli mikroorganizmalara bağlı olarak meydana gelir. Bazı zatürre türlerinde hasta kişiden sağlam kişilere doğrudan bulaşma riski vardır. Ama, hastalık çoğunlukla, hastanın kendi ağız, boğaz veya sindirim kanalında bulunan mikropların akciğere ulaşmasıyla meydana gelmektedir. Normal durumlarda hastalığa neden olmayan bu mikroplar, vücut savunması zayıf düşmüş kişilerde zatürre oluşturur.

Dolayısıyla zatürrenin ortaya çıkmasında bulaşmadan çok, kişinin vücut direncini kıran risk faktörleri rol oynar. Zatürreye zemin hazırlayan grip ve benzeri viral solunum yolu infeksiyonları ise çok bulaşıcıdır. Hapşırık ve öksürükle yayılabildikleri gibi, ağız ve burun sekresyonlarıyla bulaşmış bardak, mendil, çatal-kaşık, kapı kolu gibi eşyalar aracılığıyla diğer kişilere geçebilirler.

Belirtileri nelerdir?

Hastalarda genellikle ani başlangıçlı öksürük, kirli, iltihaplı balgam, üşüme titreme, ateş, yan ağrısı, halsizlik ile kendini gösterir. Nefes darlığı ve/veya göğüs ağrısına da neden olabilir.

Bazılarında ise, sinsi bir başlangıç söz konusudur. Birkaç gün devam eden iştahsızlık, halsizlik, eklem ve kas ağrılarını takiben kuru öksürük, ateş yükselmesi, bulantı, kusma, baş ağrısı gibi belirtiler görülebilir.

Çocuklarda zatürre belirtileri çocuğun yaşına ve zatürreye yol açan etkene göre değişim gösterebilir. Zatürresi olan çocuklarda bazen tek bulgu hızlı soluma olabilir. Zatürre akciğerlerin karna yakın alt kısımlarını etkilediğinde, solunum sistemi ile ilgili hiçbir bulgu olmaksızın çocuklarda sadece ateş, karın ağrısı ve kusma şikayeti olabilir

Göğüs ağrısının eşlik ettiği hastalarda özellikle, zatürrelerin 4'te 1'inde görülen, göğüs boşluğunda iltihabi bir sıvı toplanması durumu düşünülmelidir (zatülcenp, sulu zatürre). Erken tanı ve doğru tedavi ile bu hastalık çoğu zaman geride herhangi bir iz bırakmadan iyileşir, ancak yaygın ve ağır olduğunda hastaneye ve hatta yoğun bakım bölümüne yatmak, ve bazen de göğsünden bir tüp aracılığıyla o iltihabi sıvıyı boşaltmak gerekir.

Genellikle nedenleri bakteriler ve viruslerdir, ancak bazı ilaçlar hatta radyoterapinin yan etkisi olarak da görülebilir. Eşlik eden bazı romatizma türü hastalıklar bu duruma yol açabilir. Yine, romatizma başta olmak üzere çeşitli hastalıkların tedavisinde kullanılan özellikle kortizon türevi ilaç kullanımları, zatürre gelişimini kolaylaştırır.

Zatürre salgını tehlikesi artıyor: "Artık sadece bir hastalık değil"
"Yürüyen zatürre" alarmı: Okul çağındaki çocuklar risk altında! Zatürre aşısı kaç yılda bir yapılır? Zatürre aşısı ücretli mi, kaç TL?
Anaokulunda yemek sonrası vefat etmişti! Minik Bilge'nin ölüm nedeni belli oldu! Karların içine mayosuyla atlayan Pelin Akil zatürre oldu ve koronavirüse yakalandı Fatma Girik'in ölüm nedeni belli oldu! İşte hastaneden ilk açıklama Şarkıcı Mine Koşan'dan sevenlerine kötü haber! Hastalığını bu sözlerle duyurdu Grip ve korona vakaları çok karışacak Grip ile korona nasıl ayırt edilir? 'Zatürre aşısı koronadan korumaz' Nihat Hatipoğlu koronavirüs mü zatürre mi? Koronavirüs testi pozitif mi negatif mi? Sağlık Bakanı Koca 25 ili örnek gösterdi... Ünlü karikatürist Murat Kürüz Bodrum'da vefat etti! Dünya bu kelimeleri konuşuyor: Sessiz hipoksi Kıvanç Tatlıtuğ'a o teşhis kondu Rusya'da 235 çocukta koronavirüs tespit edildi! 'Korona su altında nefes almaya çalışmak gibi...' Yoğun bakım uzmanından korkutan korona gerçeği! SBÜ Rektörü Erdöl'den nargile yasaklansın çağrısı Maskeler korona virüsünden korumuyor mu? Marius Sumudica hastaneye kaldırıldı! Zatürre nedir? Nasıl geçer? Türkan Şoray'dan kötü haber! Bülent Ersoy yoğun bakımda! NASA'nın Ay'a ayak basan 9'uncu ismi öldü! Zatürre nedir, belirtileri nelerdir? Edis hayranlarını korkuttu! Modacı Nur Yerlitaş'tan kötü haber... Hastaneye... Zatürre aşısını ücretsiz yaptırabilirsiniz