Konut fiyatları ne kadar olacak? Aidat öder gibi ev sahibi olma fırsatı...

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, vatandaşlara söz verdikleri konut projelerini hayata geçireceklerini belirterek, düşük gelir sahiplerinin konut edinmesi için yeni başlatılacak projenin müjdesini verdi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, TOKİ'nin dar gelirli aileler için yapacağını konut projesine ilişkin "Ağustos ayında Sayın Cumhurbaşkanımız bunu vatandaşlarımızla paylaşacak. Artışın daha fazla görüldüğü illerimizde bu projeyi gerçekleştireceğiz." dedi.

Yıllık ortalama yüzde 7-9 arasında olan TOKİ payını yüzde 14'e çıkardıklarını belirten Kurum, "İlk defa 1 yılda 100 bin konut projesini TOKİ yapmıştır. Normalde 40-50 bin yapardı her yıl. 100 bin konut projesi yaparak TOKİ'nin sektördeki konut payı oranını yüzde 14'e çıkarmış olduk. Bunu vatandaşlarımızın fiyat artışlardan etkilenmemesi için, alt gelir grubu vatandaşlarımız konut sahibi olsun diye yaptık. Bugün geldiğimiz rakam 1 milyon 137 bin. Bu, dünyanın hiçbir yerinde yok. 20 yılda hiçbir ülke bu kadar konut yaparak vatandaşına teslim etmemiş" dedi.

Gazete ve televizyonların Ankara temsilcileriyle bir araya gelen Bakan Kurum, özetle şunları söyledi:

FAHİŞ FİYAT ARTIŞINA CEZA UYGULAYACAĞIZ

Vatandaşların açıklanan TÜFE'nin üstünde zam yaptığı tespitleri var. Kanun çerçevesinde gereklilikleri yapacağız. TÜFE üstü kira artışı yapana yaptırım uygulayacağız. Konut kira artışlarını TÜFE'ye endeksli yapmak zorundayız. Konut piyasasındaki darlıktan dünyada yaşanan enflasyon krizinden hareket edip fırsatçılık yapan ve açıklanan fiyatların üzerinde zam yapan kişiler var. Bu zamlar kanuna aykırıdır. Borçlar Kanunu'na aykırıdır. Bu konuda yapılan artış varsa vatandaşlarımız mahkemelere başvurabilirler. Mahkemelerimiz de kanun çerçevesinde karar almak zorundadır.

KİRA ARTIŞLARININ TÜFE'YE ENDEKSLENMESİ

Normalde piyasada kira artışlarını TÜFE'ye endeksli yapmak zorundayız. Yani TÜFE neyse, bu açıklanıyor ve kira artışları da ev sahibiyle, kiracı arasındaki Borçlar Kanunu bu sözleşmeyi tarif ediyor. Borçlar Kanunu çerçevesinde yapılan sözleşmenin kira artış oranı maksimum, açıklanan TÜFE oranına göre yapılmak zorunda. Bu konuda yapılan artış varsa, vatandaşlarımız mahkemelere başvurabilirler.

Mahkemeleriz de bu kanun çerçevesinde karar almak durumundadır. Bunun dışında bir karar alamaz çünkü bu ülkede kanun var, yönetmelik var. Bu tüm vatandaşlarımızın sorumluluğudur. Bu noktada ev sahibi vatandaşlarımızın da yanında olacağımız, kiracılarımız da yine pandemi sürecinde olduğu gibi destekleyeceğimiz bir uygulama için dört bakanlığımız çalışıyoruz. Yapmış olduğumuz çalışmalarla kiracımızın da ev sahibimizin de yanında olacağız. Onları destekleyecek adımlar atmış olacağız. Ve bu sürece açıkçası geçici de olsa yaşanan bu krizde vatandaşımızı çaresiz bırakmayacağız.

AİDAT ÖDER GİBİ EV SAHİBİ OLACAKLAR

Önceliğimiz vatandaşımıza söz verdiğimiz projeleri yapacağız. Konut projelerini hayata geçireceğiz bu noktada da sektörümüz sıkıntı, problem yaşamamalı. Bu süreçte devlet olarak TOKİ payını artırmamız gerektiğini düşündük, Cumhurbaşkanımız bu yönde talimat verdiler. Ağustos ayında sayın Cumhurbaşkanımız bunu vatandaşlarımızla paylaşacak. Artışın daha fazla görüldüğü illerimizde bu projeyi gerçekleştireceğiz.

Vatandaşlarımız yine aidat öder gibi ev sahibi olacaklar. Bu projeye ekonomik politikamız çerçevesinde yatırım, istihdam, üretim anlayışıyla bu başlıklarla yürüttüğümüzü düşündüğümüzde yatırımı artırmak amacıyla da küçük ve orta ölçekli sanayicimize destek olacak bir projeyi de ekliyor olacağız.

Yine talep gelen illerimizi, küçük sanayi siteleri yaparak, vatandaşlarımıza sosyal konut projesinde olduğu gibi düşük peşinatlarla, düşük taksitlerle vatandaşlarımızın bu işletmelere sahip olmasının önünü açmış olacağız. Bu anlayışı tüm Türkiye'ye yaymak zorundayız. Konut fiyatlarının düşürülmesiyle amacıyla şehrin çevresindeki hazine arazilerini altyapısıyla birlikte hazırlayacağız. Buraları da evi olmayan vatandaşlarımızın ev sahibi olabilmeleri için kullanacağız. Konut fiyatının neredeyse yüzde 30'u ile 40'ı ile başlayıp mevkisine göre yüzde 50-60'lara çıkar. Arsa maliyetini hazineye ait arsalarda vatandaşlarımızın sosyal konutta olduğu gibi uzun vadede temin edebilecekleri bir projeyi hayata geçireceğiz. Bu sayede de aslında konut maliyetlerinde yüzde 50'ye 60'a varan bir desteği sağlamış olacağız.

GİRDİ MALİYETLERİNİ AZALTAN ÇALIŞMALAR

Biz vatandaşlarımızın girdi maliyetlerini azaltarak, maliyetlerine yardımcı olarak ve inşaat üreticilerimize yine Hazine ve Maliye bakanlığımız ile çalışıyoruz. Burada vergi resim harçlarda yapılabilecek desteklerden tutun da tapu harcına kadar her şeyi gözden geçiriyoruz. İstiyoruz ki vatandaşlarımız da daha iyi şartlarda konut temin etsinler. Bu manada da tüm sektörlerde olduğu gibi vatandaşımızın yanında olmaya devam edeceğiz.

DAR GELİRLİYİ KAPSAYACAK

Bu projelerin tamamı aslında dar gelirli, evi olmayan vatandaşlarımızın ev alabilmeleri amacıyla yapılacak. Bu şartları biz projemizde zorunlu hale getireceğiz. Konut fiyatlarına baktığımızda aslında fiyatlar beş yılda bir artar. Beş yılda bir pik yapar durur, beş yıl sabit gider. Bu çerçevede arz talep dengesine göre hareket eder. Bugün artışlara baktığımızda hammadde gelirleriyle birlikte, inşaat maliyetinin yükseldiğini görüyoruz. Vatandaşlarımızın olumlu şartlarda ev alabilmesi için destek olacağız diyoruz.

KONUT FİYATLARI NE KADAR OLACAK?

TOKİ Başkanlığımız, yapmış oldukları maliyetlerde birebir maliyeti yansıtmayacak. Diyelim ki 10 lira maliyetimiz var, biz hiçbir zaman 10 liralık maliyeti vatandaşımıza yansıtmadık. Sayın cumhurbaşkanımızın onayıyla yüzde 40'a 50'ye varan indirimler söz konusu oldu ve bu fiyatlardan satış yaptık.
Geçtiğimiz yılda projelerimize baktığımızda 180 ile 220 bin lira arasında konut fiyatları değişiyor. 15 yıl vadeler vardı. Dolayısıyla bu senede bugün 100 metrekare bir konut maliyetinin tüm Türkiye'de ortalama 600-700 bin lira olduğunu düşündüğünüzde, yapacağımız sosyal konut kampanyasına 600-700 bin lira olarak yapmayacağız, burada da sayın cumhurbaşkanımızın onayıyla, açıklayacak, vatandaşımıza bu müjdeyi vereceğiz. Gerekli her türlü indirimi, devlet katkısını, devlet desteğini geçmişte olduğu gibi yapacağız. Kredi faiz oranlarında yapıyorsak, yapılması gereken vergi resim harçlarda destek oluyorsak burada da konut alıcılarımıza, vatandaşlarımıza bu desteklerimiz devam edecek.

BAŞVURULAR BAŞLADI MI?

Biz bütün ihtiyaç olan şeylerimizi yapacağız, aynı sosyal kontrol uygulamasında olduğu gibi alanlarımızı belirleyeceğiz, bu alanlar üzerinden vatandaşlarımızın taleplerini alacağız şartlar koyacağız. Bu şartlar çerçevesinde bu şartlara uyan vatandaşlarımız başvuracaklar. Başvuru talep bizim belirlediğimiz miktardan fazla noter huzurunda kura çekeceğiz ve vatandaşlarımız bunları koymuş olduğumuz satış kısıtlaması ile ürün kısıtlaması ile birlikte devredecekler ve devir yapabilecekler bizim belirlediğimiz sınırlar içerisinde biz de destek olacağız.

Biz bütün ihtiyaç olan şeylerimizi yapacağız, aynı sosyal kontrol uygulamasında olduğu gibi alanlarımızı belirleyeceğiz, bu alanlar üzerinden vatandaşlarımızın taleplerini alacağız şartlar koyacağız. Bu şartlar çerçevesinde bu şartlara uyan vatandaşlarımız başvuracaklar. Başvuru talep bizim belirlediğimiz miktardan fazla noter huzurunda kura çekeceğiz ve vatandaşlarımız bunları koymuş olduğumuz satış kısıtlaması ile ürün kısıtlaması ile birlikte devredecekler ve devir yapabilecekler bizim belirlediğimiz sınırlar içerisinde biz de destek olacağız.

EVDEN ÇIKARMAMA ŞARTI

Alt gelir grubu vatandaşlarımızın ev sahibi olmasını temin ediyoruz. Yani konutlarda da beş yıl borcu bitmeden bu konutları devredemiyorlar arazilerde de bu anlayışı aynı şekilde koyacağız. Ev yapacaklar burayı belli yıllar içerisinde devretme şansları olmayacak, devletimizin burada bir desteği olacak. Bu noktada da devletimizin desteği bu süreçte bu alanları devredemeyecekler.

Akademik kadro ilanları 23 Kasım 2024 Cumartesi! 23 Kasım 2024 Resmi Gazete yayımlandı! İşte günün kararları... İşte 500 TL'lik banknot
Sonraki Haber