Konut kredisi hesaplama nasıl yapılır? Konut kredisi faiz oranları ne kadar?

Koronavirüs salgını nedeniyle ülkemizde birçok tedbirler alınırken bir yandan da kamu bankaları ekonomiye destek amaçlı vatandaşlara uygun ödeme koşullarıyla konut, taşıt, ihtiyaç kredisi vermeye başladı. Bunlar arasında en çok talep konut kredilerine oldu. Konut kredisi hesaplama nasıl yapılır? Sorusu da bu yüzden merak konusu. Konut kredisi faiz oranları ne kadar? İşte merak edilen soruların yanıtı… 

Konut kredisi almadan önce bazı hesaplamaları düzgün yapmamız gereken. Bankaların vermiş olduğu faiz oranları, taksit seçenekleri, aylık ödenecek taksit tutarı, toplam ödenecek faiz tutarları, dosya masrafları gibi birçok etken yer almaktadır. Bunun için konut kredisi hesaplama işi detaylı ve titizlik gerektiren bir konudur. Konut kredisi hesaplama 2020 konusu hakkında ayrıntılı bilgiler vereceğiz. 

KONUT KREDİSİ İÇİN GEREKLİ ŞARTLAR 

Elinizde peşin para yoksa ve konut almak istiyorsanız bu noktada konut kredileri devreye gidiyor. Konut kredisi almak içinde bazı şartlar vardır. Konut kredisi ile ev alabilmek için önce krediye uygun ev olması gerekir. Her ev krediye uygun değildir. Evin krediye uygun olabilmesi için: 

  • Evin üzerinde ipotek olmaması gerekir.
  • Evin iskânlı olması gerekir.
  • Evin yüzde 80'i tamamlanmış olması gerekir.
  • Kat mülkiyeti alınmış olması veya kat irtifakı olması gerekir.

Bu şartlar tamamlandığı zaman bankaya kredi için başvurduğunuzda banka sizin kredi sicilinizi inceleyerek değerlendirir. Eğer kredi puanınız olumlu karşılanırsa kredi almaya hazırsınız demektir. Artık bu işlemlerden sonra kredi hesaplama bölümüne geçebilirsiniz. 

KONUT KREDİSİ HESAPLAMA 

Öncelikle bankaların sunmuş olduğu kredi imkânlarını değerlendirmeniz gerekir. Konut kredisi hesaplama yapmak şu özelliklere bakmanız gerekir. 

  • Faiz oranı
  • Vade seçeneği
  • Dosya masrafı
  • Banka komisyonu
  • Yıllık maliyet
  • Kredilendirme oranı
  • Kefil sayısı

Konut kredisi hesaplamada en önemli kriter faiz oranlarıdır. Faiz oranlarına göre kredinizin geri ödemesi düşük ya da fazla olmaktadır. En düşük faiz oranı bu çerçevede en mantıklı olanıdır. Bir diğer önemli olay peşinat durumudur. Ev alırken elinizde belirli miktar peşinat varsa bu sizi rahatlatacaktır. Örneğin 150 bin TL kredi çekmek varken 100 bin TL kredi çekmek her zaman daha avantajlıdır. Fazla faiz ödemekten de kurtulmuş olursunuz.

Gelelim bir başka önemli olaya. Çekeceğiniz kredinin taksit sayısı ne kadar fazla olursa o kadar çok faiz ödersiniz. Geri ödeme tutarınız yükselir. Eğer aylık taksit ödeme imkânınız elverişliyse taksit sayısını az tutmaya çalışın. 

Özet olarak; kredinizi alırken önce elinizdeki peşinat tutarına bakın. Daha sonra alacağınız evin tutarını belirleyin. Aylık ödeyebileceğiniz taksit tutarını belirleyin. Bu hesaplamaları yaparken bütçenizi zorlayarak duruma girmeniz tavsiye edilmez. Uzman kişilerden öneriler alın. Banka ile kredi durumunuzu görüşün. 

KONUT KREDİSİ FAİZ ORANLARI 

Günümüzde en düşük faiz oranlarını genelde kamu bankaları vermektedir. En son açıklanan yeni konut kredisi paketinde Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank 0.64 ve 0.74 faiz oranlarıyla konut kredisi vermektedir. Sıfır konut için faiz oranı 0,64 olarak belirlendi. İkinci el konut için 0,74 faiz oranı belirlendi. İstanbul, Ankara ve İzmir için kredi limiti 750.000 TL olarak belirlenirken diğer iller için 500.000 TL olarak belirlendi. 

ÖRNEK HESAPLAMA

 

Sıfır Konut İçin

Kredi Tutarı: 100.000 TL   

Kredi Vadesi (Ay): 180

Faiz Oranı (%): 0,64

Tahsis Ücreti: 500 TL

Taksit Tutarı: 937 TL

Yıllık Maliyet Oranı (%): 8,1777

İkinci El Konut İçin

Kredi Tutarı: 100.000 TL   

Kredi Vadesi (Ay): 180

Faiz Oranı (%): 0,74

Tahsis Ücreti: 500 TL

Taksit Tutarı: 1007 TL

Yıllık Maliyet Oranı (%): 9,4825

26 Kasım tarihli kararlar Resmi Gazete'de yayımlandı! İşte o kararlar Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma Emekli uzman çavuş maaşı ne kadar? 2024 Uzman çavuş maaşları ne kadar?
Sonraki Haber