Korona gözde de tutuluma yol açıyor

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını genellikle ağız ve burun yolu ile insandan ya da ortamdan bulaşıyor. Ancak sadece ağız ya da burun değil virüsün bulaşma yolu. Aynı zamanda gözler de virüsün bulaşma yollarından biri. Özellikle tatillerin baş eğlencesi olan havuzlar ve iyi temizlenmeyen eller virüsün gözlerde tutulum yapmasına neden oluyor.

Yaz dönemi ile birlikte polen, toz, sıcak ve kuru hava kadar havuzlar da göz enfeksiyonların ana sebeplerinden biri.

Özellikle koronavirüs salgını yaşadığımız bu günlerde havuzlar bir kat daha tehlikeli konumda. Havuzlara yüzücü gözlüğü olmadan girilmemeli diyen uzmanlar koronavirüsün gözlerde de tutulum yaptığını belirtiyor.

Acıbadem Kozyatağı Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Dr. Uğur Yılmaz Mumcu, konuyla ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

"KORONAVİRÜS GÖZ TUTULUMUNA DA NEDEN OLUYOR"

"Yeni koronavirüs solunum sisteminin yanı sıra göz tutulumu yapabiliyor ve hatta ilk bulgular gözde olabiliyor" diyen Mumcu, gözde çapaklanma, yaşarma, ışığa karşı hassasiyet, kaşıntı, yanma, batma ve kızarıklık gibi sağlık sorunlarının koronavirüs belirtisi olabileceğini ifade etti.

Mumcu yaz aylarında özellikle konjonktivit ve göz nezlesinin daha sık görüldüğünü, halk arasında ‘gözde büyüyen et oluşumu’ olarak bilinen “pterjium” da güneşle beraber büyüdüğünü, güneş ışığının katarakt gelişimi ve sarı nokta hastalığının oluşumuna da neden olabildiğinin altını çizdi. 

Koronavirüs pandemisi döneminde otel ve toplu kullanım alanlarının göz hastalıkları açısından daha fazla risk taşıdığına işaret eden Mumcu, "Bu virüsü taşıyan kişilerin göz ve solunum yollarındaki salgıları bulaşmaya ve hastalığın yayılmasına sebep olmaktadır." diye konuştu.

BU BELİRTİLER VARSA DİKKAT!

Kovid-19'un solunum sistemlerinin yanında göz tulumu da yapabildiğini ifade eden Mumcu, virüsün yetersiz hijyen, göze damlacık ve ellerimizle bulaşabildiğini vurgulayarak, "Diğer viral kırmızı göz hastalıklarında olduğu gibi yeni koronavirüs belirtileri arasında da gözde kızarıklık, çapaklanma, sulanma gibi bulgular ortaya çıkabiliyor" diyen Mumcu, "Göz doktoruna konjonktivit ile başvuran hastada ateş, solunum yolu tutulumu bulguları varsa ve öksürük, solunum güçlüğü de eşlik ediyorsa koronavirüs akla getirilmeli." uyarısında bulundu.

Mumcu göz sağlığı için 7 etkili önlemi ise şöyle sıraladı:

- Kontakst lenste mutlaka hijyene dikkat edilmeli.

- Yüzücü gözlüğü olmadan havuza girilmemelidir.

- Klimanın neden olduğu göz kuruluğuna ve oda ısısına dikkat edilmeli.

- Kalabalık ortamlara girilmemeli.

- Havuza ya da denize kesinlikle kontakt lens ile girmeyin.

- Ellerinizi gözünüze sürmekten kaçının, kişisel hijyen malzemelerinizi kimseyle paylaşmayın.

- Güneş gözlüğünü kesinlikle yüzde 100 UV koruma sertifikalı alın.

Enes Bay Kimdir? Cevdet Konak kimdir? Cevdet Konak neden ceza aldı? Tunceli ve Ovacık'a neden kayyum atandı, sebep ne?
Sonraki Haber