Koronada büyük keşif

Koronavirüsle mücadele tüm kararlılığıyla devam ediyor. Hastalığın öncesi ve sonrasına ilişkin virüsü daha yakından tanımaya odaklanmışken kritik bilgiyi Genetik Profesörü Mustafa Özen açıkladı. Buna göre artık virüse yakalanırsak hastalığın bizim vücudumuzda nasıl seyredeceğini öğrenmek mümkün. Bununla ilgili bir test yapılma imkanının da olduğunu söyleyen Prof. Dr. Özen "Artık koronavirüs genetik yatkınlık testi dediğimiz bu testle kişinin virüse karşı olan direncini öğrenebiliyoruz" dedi.

Sabah'ın haberine göre, artık koronavirüse yakalanırsak hastalığın bizim bedenimizde nasıl ilerleyeceğine ilişkin ön bilgi sahibi olabileceğiz. Koronavirüsteki büyük keşfi Genetik Profesörü Mustafa Özcan açıklarkan "Genetik yatkınlık testi" adı verilen bu test covid-19 virüsünü alırsak hatalığı ağır veya hafif geçirme noktasındaki eşiğimizi bize söylüyor ve bağışıklık sistemimizdeki durumu ve koronaya direnen proteinin miktarını ortaya koyuyor.

ARTIK KORONAVİRÜSÜ NASIL GEÇİRECEĞİMİZİ BİLMEK MÜMKÜN

Vücudumuzda bağışıklık sistemimizdeki Tip 1 İnterferon proteinin noksanlığına bağlı. Kişiden kan alınarak yapılan bir genetik testi hastalığın kişide nasıl seyredebileceğini tespit ediyor. Büyük keşif ve bu test Türkiye'de bir ilk olma özelliği de taşıyor. Teste "koronavirüs genetik yatkınlık testi" ismi verildi.

SABAH'a konuşan Memorial Sağlık Grubu Tıbbi Genetik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Özen kritik bir aşama olan bu testin buluşu ve sürecin ilerleyişine ilişkin önemli bilgiler aktardı;

AĞIR GEÇİRENLERİN VÜCUDUNDAKİ ORTAK EKSİK

Koronavirüs belirti ve şiddetinin her hastada farklılık gösterdiğine dikkat çeken uzmanlar, hastalık sürecinin ağır geçirilmesinin nedenini, görevi vücutta virüsün çoğalmasını durdurmak olan Tip 1 İnterferon proteninin bulunmaması olarak gösteriyor.

TÜRKİYE'DE BİR İLK

Prof. Dr. Özen verdiği haberde "Laboratuvarlarımızda uygulanan "Kovid-19 Genetik Yatkınlık Testi" ile bunu tespit edebiliyoruz. Bu Türkiye'de bir ilk" dedi.

KORONAVİRÜS SAVAŞIMIZDA YOL GÖSTERİCİ OLABİLİR

Bazı kişiler Kovid-19 için yaş ya da kronik hastalıklar açısından riskli grupta olmamasına rağmen bu hastalığı ağır geçirirken, bazı bireyler bu süreci belirtisiz ya da çok hafif atlatıyor. Kandan bakılan genetik bir testle bu konuda şimdiye kadar bilimsel olarak gösterilmiş tüm gen ve varyasyonların incelenmesi sağlanarak, hastalığı kimlerin ağır kimlerin hafif şekilde geçireceği belirlenebiliyor. Bu sayede kişi bir uzmana danışıp, Kovid-19 konusunda alması gereken sosyal izolasyon, bireye özel tedaviler, bağışıklık güçlendirici uygulamalar gibi gerekli yaşam tarzı değişikliklerini hayatında yapabiliyor.

Halk TV Sahibi Cafer Mahiroğlu Kimdir, Kaç yaşında, Nereli? Serveti! TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor? Boğaz'da denize düşüp kaybolan 2 gencin kimlikleri belli oldu!
Sonraki Haber