Koronavirüs mutasyon mu geçirdi? Çocuklar tehlike altında mı?

Koronavirüsün ilk ortaya çıktığı günden bu yana ağırlıklı olarak yaşlıları ölümcül noktada etkilediği biliniyordu. Hatta Çin'den gelen rakamlar içinde 9 yaşına kadar hiç çocuk kaybı da yoktu. Ancak son zamanlarda gelen haberler koronavirüsün çocuklarda da ölümcül sonuçları olabileceğini gösterdi. Peki, bunun sebebi ne? Koronavirüs mutasyon mu geçirdi? Çocuklar tehlike altında mı? Enfeksiyon Hastalıkları uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal anlattı ve asıl tehlikeye dikkat çekti...

3 milyonu aşkın kişinin yakalandığı, 200 bini aşkın kişinin ölümüne neden olan koronavirüs ile ilgili çocuklara ilişkin gelen son bilgiler mutasyon mu geçirdi? sorusunu gündeme getirdi. Aileler ise çocuklar tehlike altında mı? sorusuna yanıt aramaya başladı. Peki, durum ne? 

Habertürk'te Didem Arslan Yılmaz'ın konuğu olan Acıbadem Sağlık Grubu'nda Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. İftihar Köksal endişeleri biraz olsun giderecek açıklamalarda bulundu. 

"Virüsün mutasyon geçirdiğini söylemek zor" 

Yılmaz'ın sorusuna Prof. Köksal'ın yanıtı "Şimdilik virüsün mutasyan geçirdiğini söylemek zor. Ortada dolaşan suş başlangıçta çıkmış olan suş." oldu. 

Zaman ilerledikçe hastalık hakkında çok şey öğrendiklerini ifade eden Köksal, "Toplumlara göre de hastalık farkılaşmakta. Uzak doğuya baktığımızda her yaşta görülüyordu ama ağırlıklı olarak erişkin hastalara yönelindi. Avrupa'ya gittiğimizde, yaş ortalaması Türkiye'ye göre çok yüksek. Yaşlılar evet risk grubu, yaşlı nüfusu etkilemesi doğru ama bugün biliyoruz ki her yaştan insanı gençler dahil bu virüs etkilemektedir. Fakat risk faktörleri beraberinde olduğu zaman ki yaşlılık da bunlardan biridir, hastalığın seyri daha ağır olabilir. Buna göre bireysel faktörlere göre değiştiğini çok net söyleyebilirim. 80-85 yaşında hastayı taburcu edebiliyoruz ama daha genç bir hastayı kaybedebiliyoruz bütün çabaya rağmen. Allah'tan mortalite oranları çok düşük bizlerde.Yaş ve risk önemli bir faktör. Çocuklarda çok hafif seyrediyor." dedi.

"HASTALIK KÜMELEŞME ŞEKLİNDE ENFEKSİYON YAPIYOR"

Prof. Köksal, hastalıkla ilgili yeni bir şey daha öğrendiklerinin altını çizerek, "Bu çok önemli. Bu hastalık kümeleşme şeklinde enfeksiyon yapıyor. Yani, bireysel, bi orda, bi burada, bi şurada değil, olduğu zaman orada yaşayan grupta kümülatif bir yığılma yapıyor." diye konuştu. 

Buna bağlı olarak hastalığın yaşlı ya da genç fark etmeksizin yayıldığını belirten Köksal sözlerini şöyle sürdürdü:

"Dolayısıyla o yaşlının olduğu yerde yaşayan gençlerin bazıları belirtisiz geçiriyor. Anne geçiriyor, baba geçiriyor, çocuklar bir şey geçirmedi ama test yapıyoruz çocuklarda da, gençlerde de pozitif. Erişkin, daha adolesan yaş grubunda da pozitif olabiliyor. Kümeleşme çok önemli. Neden? Bir cenazeye gidiliyor. Oradaki herkes veya umre dönüşü ziyaretlerde oraya gidenlerde oldu. Veya okullarda ya da toplu olan yerlerde birden fazla vaka çıkıyor. Dolayısı ile her yaşı etkileyebiliyor. Bunları zamanla Kovid-19 kendisi öğretti. Bunlar yaşadıkça görülen şeyler. Her yaşı etkileyebiliyor..."

TFF'nin başına Mesut Özil mi geçiyor? Prof Dr. Naci Görür'den yeni uyarı: "Endişe verici, ciddi çalışılmalı" Hotmail ve Outlook Giriş Linki 2024 - Yeni Hesap Açma, Oturum Açma
Sonraki Haber