Koronavirüse karşı ilk kez geliştirildi: Üç doz halinde 28 gün arayla uygulanacak

Hindistan'da bir biyoteknoloji şirketi koronavirüse karşı ilk DNA aşısını geliştirdiklerini açıkladı. Gelecek ay piyasaya sürülmesi beklenen aşının 3 doz halinde ve 28 gün arayla uylanacağı belirtildi. Öte yandan Faz-3 çalışmalarında aşının etkinliği yüzde 66 olarak ölçüldü.

Hindistan'da Zydus Cadila adlı biyoteknoloji şirketi dünyanın ilk DNA aşısını geliştirdiğini duyurdu. ZyCoV-D'i adlı aşının gelecek ay piyasa sürülmesinin beklendiği kaydedildi.

Ancak, Zydus Cadilla’nın iddiasına rağmen, piyasada halihazırda başka DNA aşıları da var, ancak başka şekilde üretiliyorlar.

AstraZeneca, Sputnik V ve Johnson & Johnson aşılarının tümü, aktif bileşenleri olarak koronavirüsün başak proteinin DNA'sını içeriyor. Gershoni, bu aşıların koronavirüsün başak proteininin DNA'sını aldığını ve onu adenovirüs adı verilen güvenli bir virüsün DNA'sının içine paketlediğini açıkladı. Bu aşılar, insan hücrelerini enfekte eden ancak herhangi bir belirgin veya zararlı hastalığa neden olmayan Adenovirüs yoluyla başak protein için geni sağlıyor.

NTV'de yer alan habere göre, Gershoni, "Böyle bir virüsü alıp genlerini manipüle edersek ve viral vektörün bazı genlerini koronavirüsün başak proteinin geni ile değiştirirsek, bu tür viral vektörler hücrelerimize bulaştığında manipüle edilirler” dedi.

HİNDİSTAN'IN DNA AŞISININ DİĞER AŞILARDAN FARKI NE?

Hint aşısını farklı kılan, çok daha az DNA içermesi ve viral bir vektörde paketlenmemiş olması. Yani ZyCoV-D bir yazılım aşısıyken, diğerleri geleneksel donanım aşısı…

Gershoni şunları söyledi: "Yaptıkları şey, plazmit adı verilen küçük, dairesel bir DNA parçası almak ve bu plazmide, corona virüs başak proteinin bin 200 amino asidine karşılık gelen bir DNA parçası eklemek.

ZyCoV-D'de kullandıkları plazmit, 1990'lardan pVAX1 olarak adlandırılan ve toplam boyutu sadece yaklaşık 3 bin harf (nükleotit baz çiftleri) olan, ticari olarak temin edilebilen bir plazmit DNA'sı. Bu durumda, DNA herhangi bir şeye sarılmaz veya paketlenmez, ancak doğrudan kola enjekte edilir, buna ‘çıplak DNA’ adı verilir."

ÜÇ DOZ HALİNDE 28 GÜN ARAYLA UYGULANACAK

Öte yandan, ZyCoV-D’in her biri 28 gün arayla uygulanan üç dozdan oluştuğu açıklandı. Faz III denemesi, aşının etkinliğinin yüzde 66 olduğunu buldu.

DNA AŞISI TARTIŞMALARA NEDEN OLDU

Gershoni, bazı kişilerin, kopyalanacak hücrenin çekirdeğine girmesi ve RNA'yı oluşturması gereken ve bu nedenle teorik olarak bir kişinin kromozomlarını etkileyebilecek DNA aşılarıyla ilgili endişelerini dile getirmelerine rağmen, bunun gerçekleşmesi için açık bir mekanik neden olmadığını söyledi.

Gershoni, "Dünyanın dört bir yanındaki insanlar bu DNA aşısının iyi bir fikir olup olmadığı konusunda endişe duyabilir ve tartışabilir. İsrail'de mRNA aşılarının ne kadar işe yaradığını gördük. Dolayısıyla hiçbir koşulda İsrail'de DNA güvenliği ile ilgili teorik argümanlar kullanılmamalıdır” dedi.

26 Kasım 2024 Reyting Sonuçları! Aşk Evlilik Boşanma, Bahar Beyoğlu'nda 3 kadının darp edildiği mekan Beşiktaş'ta açılıyor! Teknik direktör cinayeti için iki tetikçi tutulmuş!
Sonraki Haber