Koronavirüsü geçirenler dikkat! Yeni bir hastalık ortaya çıktı..

Tüm dünyada bir numaralı gündem olan koronavirüs ile ilgili korkutucu bir açıklama yapıldı. Koronavirüsün vücuda girdikten sonra damar duvarlarına zarar vererek, pıhtılaşmaya sebep olduüunu belirten Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yakup Krespi, koronavirüse yakalanıp hastaneye yatırılan her bin hastadan 1'inde inme gerçekleşebileceğini belirtti.

This browser does not support the video element.

Koronavirüsün yol açtığı hastalıklara her geçen gün bir yenisi ekleniyor. Yapılan son araştırmada ise koronavirüsün inme vakalarını tetiklediği ortaya çıktı. 

KORONAVİRÜS AKCİĞER DEĞİL DAMAR HASTALIĞI 

Dünya İnme Önleme Günü nedeniyle inme hastalığının görülme oranı ve koronavirüsle ilişkisini değerlendiren Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Yakup Krespi, "Pandeminin ilk döneminde bu hastalığın sadece bir akciğer hastalığı olduğunu zannediyorduk. Günümüzde hastalığın damarı ve damarın iç bölümündeki zarı tuttuğunu gözlemledik" diye konuştu.

"VÜCUTTA İLTİHABİ SÜRECE YOL AÇIYOR"

 Koronavirüsün en önemli etkisinin vücuda girdikten sonra yaratmış olduğu bir sitokin fırtınası olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Yakup Krespi, "Bu durum vücutta bir iltihabi sürece yol açıyor. Bu süreç sırasında damar duvarının zarar gördüğünü biliyoruz. Bu süreç esnasında pıhtılaşmayı tetikleyen birçok faktörün kana salındığını biliyoruz. Bu faktörlerin etkisi altında damarlarda pıhtılar gelişebiliyor. Bu pıhtılar yalnızca beyni değil kalbi ve akciğer damarlarını da etkileyebiliyor. Yalnızca atar damarları değil beraberinde toplardamarları da etkileyebiliyor." dedi.

"HER BİN HASTADAN 1'İNDE"

Son dönemde yapılan araştırmalara göre, koronavirüs tanısıyla hastaneye kaldırılan her bin hastadan 1'inde inmenin geliştiğini belirten Krespi, "İyi haber bu rakamın beklediğimizin altında olması, bizler yüzde 2'ler düzeyinde olduğunu düşünüyorduk. Yüzde 1'in altında olduğu ortaya çıktı. Düşündüğümüz kadar yüksek olmasa da grip nedeniyle hastaneye yatan gruba göre koronavirüs hastalarında inme görülme oranı daha fazla" değerlendirmesinde bulundu. Krespi, "Tabi bu oranlar sadece hastanede yattıkları esnada inmesi teşhis edilebilen hastaları yansıtmakta; bir kısım hastada hastalığın ağır seyri nedeniyle gözden kaçan inmelerin de olabileceği hesaba katılmalı” diye konuştu.

"KORONAVİRÜS ENFEKSİYONUYLA BİRLİKTE İNME İLE YATIRDIĞIMIZ HASTALAR OLDU"

 "Koronavirüs enfeksiyonu tanısı olmayan, bu durumun farkında olmayan yani asemptomatik inme ile yatırdığımız ve sonrasında koronavirüs tanısı koyduğumuz hastalarımız oldu' diyen Prof. Dr. Yakup Krespi, "Pandemi süreci ilerledikçe koronavirüs enfeksiyonu iyileştikten sonra inme şikayetiyle hastaneye başvuran hastalarımız olmaya başladı. Bu inmelerin görülme oranı, inme risk faktörlerini taşıyan hastalarda daha fazla. 65 yaşın üzerindeki kişilerde risk daha fazla. Dolayısıyla koronavirüs ile inme gelişmesi arasında bağın ne kadar güçlü olduğunu bilmesek de öncelikle bir riskin olması, yaş açısından da risk grubunda olmak gerekli. Bu grupta koronavirüs inmeyi tetikliyor demek için halen erken, etkinin düşündüğümüzden daha az olduğu yönünde veriler var" ifadelerini kullandı.

Turkovac aşısı nasıl elde ediliyor? Aşının içinde ne var? Aşı, PCR ve HES zorunluluğu karşıtlarından balonlu eylem Tüm dünyanın beklediği haberi 'müjde' diyerek duyurdu! Covid-19 aşısı olmamak için ağaca tırmandı Aşı olmayanlara kısıtlama çağrısı yapan Gülbin Tosun aşı karşıtlarının hedefi oldu Karantinada tehlikeli anlar! 2 çocuğuyla kaldığı otel odasını yaktı