Koronovirüste güzel gelişme! Virüsün mutasyon hızı düştü

Koronavirüs ile ilgili güzel bir haber İngiltere'den geldi. Dünya üzerinde şu ana kadar 30 milyon 700 bin kişiye bulaşan ölümcül virüs en korkulan özelliğini kaybediyor mu? İngiliz Royal Society bilim kuruluşu dünyada 1 milyona yaklaşan ölümlere sebep olan virüsün eskisine oranla çok düşük bir oranda mutasyona uğradığını açıkladı.

İngiltere'de yapılan arıştIrmadan çarpıcı sonuçlar geldi. İngiltere'nin ünlü vireloglarının buluştuğu SET-C (Science in Emergency Tasking - Covid-19) araştırmasına göre koronavirüsün mutasyon hızı Mart-Mayıs döneminde yavaşladı. Alışılmadık bu yavaşlama bilim insanlarının dikkatinden kaçmadı.

KOMPLO TEORİLERİ SUYA DÜŞTÜ

İki farklı virüsün birleştirilerek ortaya çıktığı iddia edilen koronavirüsün iddia edilenen aksine, şu ana kadar genetik kodunda yapılan değişikliklerin hiçbirinin onu daha bulaşıcı veya şiddetli hale getirmediğini belirtildi.

Araştırmacılar, yavaş bir mutasyon oranının bile virüsün belirli ilaçlara direnç geliştirmesine neden olabileceğini ancak virüsün şu anki görünümünde, hastalığın daha şiddetli veya bulaşıcı hale gelmediğinden emin olduklarını açıkladı.

GENETİK KODLARI YÜZDE 97 EŞLEŞTİ

Çalışmanın bir parçası olarak, uzmanlar virüsün İngiltere'deki kökeni inceledi ve virüsün en yakın akrabasının Çin'de bulunan RaTG13 adlı bir yarasa corona virüsü olduğunu buldular. Bununla birlikte, araştırmacılar iki virüsün genetik kodunun yüzde 97 oranında aynı olduğunu ancak, viral genetik materyal söz konusu olduğunda bunun büyük bir fark olduğunu söyledi.

Araştımacılar, yeni tip koronavirüs ile diğer koronavirüsler arasındaki farkın, laboratuvarda yapılmış ve kasıtlı olarak serbest bırakılamayacak kadar büyük olduğunu ve virüsün Çin'deki bir laboratuvardan çıktığına dair iddiaların yalnızca komplo teorisi olduğunu ifade ettiler.

Royal Society araştırmacı çalışmalarının virüsün insanlara doğrudan yarasalardan veya bir aracı memeli konakçı yoluyla atladığını ve mutasyondaki yavaşlamasının onun doğal bir virüs olduğunu kanıtladığını söyledi.

AŞI UZUN SÜRE KORUYACAK

Bilim insanları, koronavirüsün mutasyonundaki yavaşlamanın daha önce hastalığa yakalanmış kişilerin yeniden enfeksiyona karşı korunacağı anlamına geldiğini ve potansiyel bir aşının uzun süre etki sağlayabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Bilim insanları, koronavirüsün mutasyonundaki yavaşlamanın daha önce hastalığa yakalanmış kişilerin yeniden enfeksiyona karşı korunacağı anlamına geldiğini ve potansiyel bir aşının uzun süre etki sağlayabileceği anlamına geldiğini söyledi.

Ancak Royal Society araştırmacıları, son bulguların ışığında bu teoriyi kapsamlı bir şekilde ortadan kaldırdığını açıkladı.

Konuyla ilgili açıklamaya yapan çalışmanın başyazarı Cambridge Üniversitesi'nden Profesör Geoffrey Smith, "Yeni tip Koronavirüsün şu ana kadar oldukça kararlı olduğunu kanıtlamış olması iyi bir haber, çünkü bir hastalığı tespit etmek ve tedavi etmek daha kolay, oldukça sabit bir hale geldi. Tüm genom dizileme, yalnızca birinin enfekte olduğunu anlamamıza değil, aynı zamanda virüsün türünü kesin olarak tanımlamamıza ve böylece enfeksiyonun muhtemelen nereden geldiğini bulmamıza olanak tanıyor" ifadelerini kullandı.

Haftanın ilk takım oyunu! MasterChef'te dokunulmazlık kimin olacak? Bakan Uraloğlu'ndan sosyal medya mesajı: Herkes haddini bilsin! ABD’li Senatör Graham’dan tehdit: “Ekonominizi mahvedeceğiz”
Sonraki Haber