Korunmasız ilişkiye dikkat: Cinsel yolla bulaşan hastalıklıklar nelerdir?
Korunmasız cinsel ilişki pek çok hastalığı da beraberinde getirilebilir. Cinsel yolla bulaşan hastalıklar deyince ilk akla gelen AIDS (HIV) virüsü olsa da, bireyin hayatını tehlikeye atabilecek pek çok hastalık bulunmaktadır. Bu çerçevede cinsel yolla bulaşan hastalıklar araştırılıyor. Peki, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Ayrıntılar haberimizde...
Cinsel yolla buluşan hastalıklar, korunmasız cinsel ilişki sırasında vücut sıvılarının karşılıklı aktarılması sonucunda ortaya çıkan hastalıklar olarak bilinmektedir. Korunmasız cinsel ilişki, birçok hastalığı da beraberinde getirerek bireylerin yaşamında risk oluşturuyor. Peki, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nelerdir? Detaylar haberimizde...
CİNSEL YOLLA BULAŞAN HASTALIKLAR NELERDİR?
BEL SOĞUKLUĞU (GONORE)
Bel soğukluğu ya da diğer adıyla gonore, adını Neisseria Gonore adlı bakteriden alır. Erkeklerde cinsel yolla bulaşan hastalıklar arasında ilk sıralarda gelir. Bakteri genellikle ılık ve nemli bölgelerde çoğalmayı sevdiğinden dolayı vücudun üretra, göz, boğaz, vajina, fallop tüpü, uterus ya da serviks gibi bölgelerine yerleşme eğilimindedir. Bel soğukluğu herhangi bir cinsel aktivite sonucunda bulaşabilir.
Dolayısıyla bel soğukluğundan korunmak için kişi hem korunmalı bir şekilde ilişkiye girmeli, hem de mümkün olduğunca fazla partnerle ilişkiye girmemelidir. Zira hastalık ağız yoluyla bulaşan cinsel hastalıklar arasında olduğu için prezervatif kullanımı tek başına bir çözüm olmamaktadır. Buna ek olarak, eğer anne adayı olan kişi bel soğukluğuyla enfekte olduysa annede bulunan enfeksiyon kan yoluyla bebeğe aktarılabilir. Hastalığın belirtileri ortalama 4 ila 6 gün arasında ortaya çıkar. Kimi durumlarda ise herhangi bir belirti göstermeden ilerleyebilir.
FRENGİ (SİFİLİZ)
Cinsel yollardan bulaşan bir diğer hastalık olan Frengi, Treponema pallidum olarak adlandırılan bir bakterinin vücuda yerleşmesiyle ortaya çıkar.Hastalık kişide çeşitli yaraların oluşmasına sebep olur. Genital organlar, vajina, makat, ağız, dudak ve rektum bölgelerinde ortaya çıkabilen bu yaralara herhangi bir oral, anal ya da vajinal temas sonucunda kişiden kişiye aktarım gerçekleşebilir. Tıpkı bel soğukluğu gibi anneden bebeğe geçme ihtimali bulunan bir hastalıktır. Tedavi edilmediği takdirde oldukça ciddi problemlere sebep olabilir.
KLAMİDYA
Chlamydia Trachomatis adlı bakterinin sebep olduğu bir hastalıktır. Hastalık günümüzde oldukça yaygındır ve hem kadınlarda hem de erkeklerde görülebilir. Hastalığı geçiren kişilerde üretrit ve proktit ortaya çıkabilir. Tedavi edilmediği durumlarda erken doğum, kısırlık, ektopik gebelik ve rahim ağzı enfeksiyonu gibi ciddi hastalıklara sebep olabilir.
Hastalık aynı zamanda hamile kişilere bulaştığında, bebeğin sağlığını olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Hastalığa karşı en etkili çözüm korunmalı cinsel ilişkidir. Ancak hastalık cinsel ilişki olmadan, cinsel bölgelere herhangi bir temas yoluyla da bulaşabilmektedir.
HEPATİT B VE HEPATİT C
Hepatit B ve Hepatit C, cinsel yolla ya da kan aktarımı yoluyla bulaşabilen bir virüslerdir. Hastalık aynı zamanda anneden bebeğe de geçebilir. Enfeksiyonun kesin bir tedavisi yoktur ve tedavi edilmeden ilerlediği durumlarda siroz, karaciğer yetmezliği ve ardından karaciğer kanseri gibi durumlara sebebiyet verebilir. Hepatit C için henüz herhangi bir aşı geliştirilememiştir, ancak Hepatit B aşı ile önlenebilir.
UÇUK (HERPES SIMPLEX)
Uçuk, herpes simpleks virüsünün vücudu enfekte etmesiyle ortaya çıkar. Enfeksiyonu kapan kişilerin dudak, ağız, dil ya da diş etinde yaralar meydana gelir.
HPV (KONDİLOM)
HPV hastalığı, günümüzde rahim ağzı kanserinin en önemli faktörü olarak bilinmektedir. Cinsel ilişki esnasında herhangi bir tensel temas sonucunda bulaşır. Kanserojen türleri de bulunmaktadır. Kişinin genital bölgesinde ya da boğazında siğiller ortaya çıkar. Zaman zaman kendi kendine düzelebilir ve belirti vermeyebilir. Hastalığın aşısı mevcuttur.
AIDS (HIV)
Açılımı Human Immmunodeficiency Virus olan HIV, günümüzde en çok bilinen ve korkulan cinsel hastalıklardan birisidir. HIV virüsünün neden olduğu AIDS hastalığı, kişinin bağışıklık sistemini bozar ve böylelikle vücut dışarıdan gelen tehditlere karşı savunmasız hale gelir. Virüs anne sütü, sperm, kan ve benzeri tüm vücut sıvılarında bulunur. Dolayısıyla cinsel ilişki yoluyla kolaylıkla bulaşabilmektedir. Prezervatif kullanımı sayesinde virüsün bulaşması engellenebilmektedir. Henüz bir tedavisi ya da aşısı yoktur.