Koşarken bile arabeskten vazgeçemiyoruz! Türkiye'de arabesk dinlemeleri dört kat arttı

Spotify’ın verilerine göre, Türkiye’de arabesk dinlenmeleri son üç yılda dörde katlandı. 2019 yılının Ocak-Ağustos dönemine göre, 2022 yılının aynı döneminde, arabesk dinlemelerinde yüzde 287’lik bir artış var. Arabeski en çok dinleyen yaş grubu Z Kuşağı. tüm zamanların en çok dinlenen arabesk sanatçısı ise Müslüm Baba.

Türkiye’de arabesk dinlenmeleri son üç yılda dörde katlandı. Müslüm Gürses tüm zamanların en çok dinlenen arabesk sanatçısı oldu.

Spotify’ın verilerine göre, "acı, keder, gözyaşı" eksenli arabeski en çok dinleyen yaş grubu Z Kuşağı. Z kuşağının, yüzde 46’lık dinlenme oranıyla arabeskin en büyük dinleyici kitlesini oluşturduğunu gösteriyor. Bu ilgi sadece klasikleşmiş parçalarla sınırlı değil, Türkçe Rap ve Pop’la iç içe geçmiş yepyeni arabesk ezgileri de arabeskin yükselişini ifade ediyor.

Müzik platformlarından yansıyan veriler arabeske olan ilginin arttığı görülüyor. 2019 yılı Ocak-Ağustos dönemine göre 2022 yılının aynı döneminde, arabesk dinlemelerinde yüzde 287’lik bir artış olduğu sözkonusu. Müzik dinleme platformları da arabeske olan arttıkça hem eskiden yeniye arabesk klasiklerinin hem de pop ve rap ezgileriyle arabeske yeni bir yorum getiren yeni şarkıların yer aldığı çalma listeleri hazırlıyor. Bunun örnekleri arasında "Besk Pop", "Besk Rap" çalma listeleri yer alıyor.

Spotify Güney ve Doğu Avrupa Müzik Direktörü Melanie Parejo, “Arabesk çok enteresan bir müzik türü. Orijinal haliyle dinlendiği gibi, pop ve rap türleri ile de bir füzyon oluşturduğunu görüyoruz. Z kuşağının bu ilgisi aynı zamanda bu müzik türünün yaştan bağımsız olarak da güçlü bir kültürel sembol olduğunun bir kanıtı" diyor.

KOŞARKEN BİLE ARABESK

Arabeski en çok Z Kuşağı dinliyor, üstelik koşarken bile arabeskten vazgeçilmiyor. Zira pop müzikten rap müziğe kadar uyarlamalarını bulmak mümkün.

Türkiye’deki Spotify kullanıcılarının arabesk müzik dinleme alışkanlıklarına göz atıldığında ortaya çıkan bazı veriler şöyle:

-Türkiye’de “arabesk” başlığında geçen ve kullanıcılar tarafından oluşturulmuş 162 binin üzerinde çalma listesi bulunuyor.

-2022’de en çok arabesk dinleyen yaş grubu yüzde 46 ile 18-24 yaş grubu; yani Z kuşağı.

-Türkiye’den ilginç bir arabesk dinleme verisi geliyor, koşu temalı çalma listelerinin içinde en az bir tane arabesk türünde şarkı yer alıyor. Spor yaparken arabesk ile motivasyonu artıracak kadar bu müzik türünün bağımlısı olanlar bulunduğu sonucunu çıkarmak mümkün.

-2022 yılında arabesk türündeki dinlemelerin yüzde 84’ü Türkiye’deki kullanıcılara ait. Türkiye’den sonra en çok arabesk dinlenen ilk üç ülke Almanya, Hollanda ve Fransa olarak öne çıkıyor.


ARABESKİN 'EN'LERİ

Spotify verilerine göre, Türkiye’de tüm zamanların en çok dinlenen arabesk sanatçısı "Müslüm Baba" olarak da bilinen Müslüm Gürses.

2022 yılının en çok dinlenen arabesk sanatçıları Müslüm Gürses'i Ebru Gündeş ve Funda Arar izliyor. Sıralamada daha sonra yer alanlar ise Bergen, Yıldız Tilbe, İbrahim Tatlıses, Ebru Yaşar, Hakan Altun, Cengiz Kurtoğlu ve Azer Bülbül.

2022'de Spotify’da arabesk türünde en çok dinlenen 10 şarkı ise sırasıyla şöyle:


Al Sevgilim - Funda Arar, Semicenk

İçime Ata Ata - Burak Bulut, Ebru Yaşar, Kurtuluş Kuş

Sen Affetsen - Bergen

Cennet - Ebru Gündeş

Seni Yazdım - Müslüm Gürses

Yediverenim - Funda Arar

Nilüfer - Müslüm Gürses

Sabah Olmadan - Güllü

İnsan Dertli Olunca - Bergen

Benim İçin Üzülme - Bergen

Edin Visca için Fenerbahçe telafi maçı olacak Tavuk ölümlerinin sebebi kuş gribi çıktı 2025 emekli maaşında sıfır zam riski
Sonraki Haber