KOSGEB kredisine nasıl başvurulur? KOSGEB kimlere kredi veriyor?

Son zamanlarda KOSGEB 'den kredi almak için başvuranların sayısı hızla artıyor. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının kredi açıklamalarından sonra KOSGEB kredilerine nasıl başvurulacağı, KOSGEB kredisinin kimlere verileceği, KOSGEB kredilerinin limitinin ne kadar olacağı gibi onlar sorunun cevabı haberimizin detaylarında. İşte KOSGEB kredissi hakkında merak edilen herşey...

Öncelikle şunu belirtmek gerekir KOSGEB Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı resmi bir kurumdur. KOSGEB Kredisi Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığınca verilen kredilerdir. Yeni bir işyeri açmak isteyen bir girişimci iseniz ve sermayeniz yoksa işte bu KOSGEB kredileri tamda size göre. KOSGEB kredileri sadece yeni işyeri açmak için başvuranlara değil işini büyütmek ve geliştirmek isteyenlerinde imdadına yetişiyor. Bu yazı KOSGEB ve hibeleri hakkında aradığını bulamayanları aydınlatmayı amaçlamaktadır. KOSGEB kredisi kimlere verilir? KOSGEB kredisi ne kadardır ve ne zaman geri ödenmeye başlar? KOSGEB ve hibeleri hakkında merak ettiğiniz her şey 10 başlıkta...

1 - KOSGEB hangi sektörlere hibe kredisi vermez?

En başta KOSGEB hangi sektörlere kredi vermez sorusunun cevabını verelim. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığına bağlı KOSGEB hayvancılık yapmak isteyenlere büyük yada küçükbaş hayvan alımı için, aracılık hizmetleri yapan işyerleri, emlakçılık, muhasebecilik, mişterilerine alkollü içecek sunan işyerlerine, rentecar açmak isteyenler için araç alım kredisi ve otobüs firması kurmak isteyenler için otobüs kredisi vermemektedir. KOSGEB'in kredi vermediği sektörler bunlardır.

2- KOSGEB ne kadar hibe kredisi verir?

Son yapılan açıklamalara göre KOSGEB ne kadar kredi verir sorusunun cevabı: KOSGEB kendisinin desteklediği sektörlere 50 bin Türk lirası karşılıksız ve geri ödemesiz kredi verir. KOSGEP ayrıca 100 bin Türk lirası faizsiz geri ödemeli yani sıfır faizli kredi verilmektedir.

3- KOSGEB kredisi almak için gerekli şartlar nelerdir?

KOSGEB kredisi alabilmek için gerekli şart şudur: KOSGEB tarafından düzenlenen Girişimcilik Eğitimi programlarından birine katılmış olmak ve belge almış olmaktır. KOSGEB Girişimcilik Eğitimi eskiden 70 saatti. Şimdi 30 saate düştü. KOSGEB Girişimcilik Eğitiminden sonra sertifika veriliyor.

4 - Hiç parası olmayan bir kişi de KOSGEB'den para alabilir mi?

KOSGEB yani Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı demektir. KOSGEB hiç bir kişiye işyeri açması için para verilmez. KOSGEB'in amacı işyeri açmak isteyen girişimcileri desteklemektir.

5- KOSGEB hibesi ile iş yeri kurmak mümkün müdür?

KOSGEB hiç bir girişimciye işini kurması için hibe para vermez. Yani KOSGEB hibe kredileri bir işyerinin kuruluş sermayesi değildir. Peki KOSGEB'in mantığı nedir diye soranlara şöyle diye biliriz. KOSGEB işini kur ve tüm harcamalarını faturalandır sonrada yaptığın tüm masrafların yüzde 70'ini KOSGEB'den geri al mantığı ile işler.

6 - KOSGEB destekleri kişiye göre değişir mi?

KOSGEB kredileri kişiye göre değişir mi sorusuna evet değişir diyoruz. KOSGEB erkeklerde yüzde 70, bayanlarda yüzde 90 oranında destek sağlar. Yani kadın girişimcilerin KOSGEB kredilerinden faydalanma olasılığı daha fazladır. Bazen KOSGEB hibe kredileri bölgelere göre de farklılık gösterir.

7 - KOSGEB verdiği krediyi nakit para olarak mı veriyor?

KOSGEB krediyi nakit para olarak mı veriyor sorusu en çok aranan sorudur. KOSGEB tarafından verilen kredi iş planı kurum tarafından kabul gören girişimcinin faturalandırdığı giderler içindir. KOSGEB tarafından verilen para istenildiği takdirde girişimciye hizmet sağlayan firmanın hesabına ya da girişimcinin kendisine ödenir.

8- Banka borcu olanlar KOSGEB'den kredi alabilir mi?

Şu bilinmelidir ki KOSGEB'in her hangi bir banka ile ilişkisi yoktur. KOSGEB'den alınacak 100 bin Türk lirası geri ödemeli kredi için devlet tarafından teminat mektubu istenmektedir. Eğer bankaya kredi borcunuz var ise banka tarafından başvurunuza yapılan değerlendirme sonucunda size teminat mektubu verilmeyebilir. Böyle bir durumda ise kredi borcunuzun olması sizin KOSGEB kredisinden faydalanmanızın önünde engel olur. Ancak banka KOSGEB tarafından verilen 50 bin Türk lirası hibe krediyi karşolamaz.

Teminat mektubu alamayan girişimcilere destek olmak amacı ile kurulmuş olan Kredi Garanti Fonu'na başvuruda bulunulabilir. KOSGEB aynı zamanda bu fonun ortağıdır. Bu fonun başvurunuzu uygun görmesi durumunda teminat mektubu alabilirsiniz.

Teminat mektubu aldıktan sonra fatura ve teminat mektubu ile KOSGEB'e başvurmanız gerekir. KOSGEB tarafından 70 bin Türk lirası kediye kadar 0 faizli geri ödemeli krediniz hesabınıza yatırılır.

9- Esnaflar KOSGEB kredisi alabilir mi?

KOSGEB tarafından işletmesi olan yani halan çalışan bir işletmesi olan girişimcilere de kredi verilmektedir. İşyeri olan kişilere verilen kredileri KOSGEB'in duyurularının yayınlandığı internet sitesinden daha ayrıntılı öğrenebilirsiniz.

Ancak şunu unutmamak gerekir ki KOSGEB'in asıl amacı yeni bir işyeri kurmak isteyen girişimcileri desteklemektir. Bu sebeple halan fail durumda olan işletmeleri bulunan girişimciler mevcut işyerini kapatarak yeni açacakları işyeri için iş planı hazırlayarak KOSGEB'E başvurabilirler.

Ayrıca şahıs firması olan kişiler işyerlerini şirkete dönüştürmek içinde başvurabilirler. Bu durumda firmanın statüsü değiştiğinden ve yeni bir vergi numarası olacağından yani kısaca yeni bir işyeri vasfı taşıyacağından şirket kurarak da KOSGEB'e başvurulabilir.

10 - KOSGEB girişimcilik kursu nerelerde verilmektedir? Verilen seftifıkalar tüm Türkiye'de geçerli midir?

KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik kursu hangi illerdedir sorusunu şöyle cevaplarız: KOSGEB tarafından düzenlenen girişimcilik kursu Türkiye'nin tüm illerinde yapılmaktadır. Örneğin İstanbul'da alınan bir KOSGEB Girimcilik Kursu Sertifıkası Türkiye'nin her yerinde bir Ağrı'da bir Edirne de dahi geçerlidir.

Habertürk, Show TV ve Bloomberg için dudak uçuklatan fiyat Can grubu kimdir, sahibi kim? Habertürk ve Show TV'yi satın alan Köpekler insanların cansız bedenlerini yedi, geriye kemikleri kaldı
Sonraki Haber