Kovid-19'da yeni bir risk grubu keşfedildi

2019 Aralık ayında Çin'de ortaya çıkan 13 ay önce ise dünya çapında bir krize dönüşen koronavirüs salgınının ilk günlerinde yaşlı ve kronik hastalıkları olanlar risk grubu sayılıyordu. Sonradan bu risk grupları toplumun daha geniş kesimlerine yayılacak şekilde arttı. Ve son olarak bu risk gruplarına horlamak da eklendi. Araştırmayı yapan ekibin başında bulunan Prof. Dr. Yüksel Peker yeni keşfedilen bu grupta hastalığın daha ağır seyrettiğini söyledi.

Bir yılı aşkın bir süredir hayatımızı zehir eden koronavirüs ile ilgili her gün yeni bir keşif yapılıyor.

Bu keşiflere Türkiye'de Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Yüksel Peker öncülüğünde yapılan araştırmada ortaya çıkartılan yeni risk grubu eklendi.

Annals of the American Thoraci Society dergisinde yayınlanan çalışmada belirlenen yeni koronavirüs risk grubunda hastalığın daha ağır seyrettiği belirtildi.

HORLAMA VE UYKU APNESİNDE RİSK BÜYÜK

Prof. Dr. Yüksel Peker ve ekibinin yaptığı çaılmada uyku apnesi bulunanların Kovid-19 hastalığına yakalanması durumunda klinik seyrin daha ağır seyrettiği gözlendi.

Sabah'ın haberine göre dünyada milyonlarca insana bulaşan ve can alan koronavirüs salgınında hastalığın seyrini olumsuz etkileyen faktörler arasında; ileri yaş, erkek cinsiyet, obezite, yüksek tansiyon ve diyabet gibi faktörler ile bazı ek hastalıkların olduğu biliniyordu.

Koç Üniversitesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Yüksel Peker'in öncülüğünde yapılan ve Annals of the American Thoraci Society dergisinde yeni yayınlanan çok merkezli çalışmada; şiddetli horlama ve yüksek uyku apnesi riski olanların Covid-19 hastalığına yakalanmaları durumunda klinik seyrin daha ağır gerçekleştiği görüldü.

Toplam 320 hastanın katıldığı çalışmada; 10 Mart–22 Haziran 2020 tarihleri arasında Kovid-19 tanısı alan hastalar, uyku apnesi riski açısından klinikte sıklıkla kullanılan bir anket doldurdu ve hastaların durumu bir ay boyunca bu çerçevede gözlendi. 

İŞTE RİSKİ ARTIRAN O HASTALIKLAR

Horlama sıklığı ve şiddeti, nefes durmaları, gündüz yorgunluk ya da uyku hali, eşlik eden obezite ya da yüksek tansiyon durumlarının değerlendirildiği ankete göre toplam 121 hastada (yüzde 38) uyku apnesi olasılığının yüksek olduğu görüldü.

Kovid-19 seyrini etkileyen obezite ve yüksek tansiyon soruları çıkarıldığında bu oran yüzde 22'de kaldrı.

Hastaların klinik seyrinde uyku apnesi olasılığı yüksek olanlarda düşük olasılıklı olanlara göre klinik kötüleşme riski 1.5 kat, oksijen ihtiyacı da 2 kat daha yüksek saptandı.

Anket sorularında özellikle şiddetli horlaması olanların iyileşmesinde gecikme, kötüleşme, hastaneye yatırılma, oksijen ve yoğun bakım ihtiyacı riskinin yüksek olduğu belirlendi.

Üstelik bu risk, yaş, cinsiyet, obezite, hipertansiyon ve diyabet gibi bilinen faktörlerden istatiksel olarak bağımsız bir durum.

Uyku apnesinden şüphelenilen durumda gece uyku testi yapılıyor. Bu testler genelde hastanede uyku laboratuvarında uyku evrelerinin, solunum ve kalp fonskiyonlarının sensör ve elektrotlarla kaydedilmesiyle, uyku teknisyeni gözetiminde yapılıyor.

Kovid-19 enfeksiyonunun akut döneminde, bulaş riski de göz önüne alındığında bu testler gerçekleştiriliyor.

Sadece solunum ve kalp fonksiyonları kayıtları ile evde yapılan uyku testleri de bulunuyor. Bu anketlerin pandemi sırasında daha sık kullanılması ve yüksek uyku apnesi riski olanlarda uyku apnesi testlerinin evde ya da güvenli ortamlarda hastanede yapılması erken tanı ve tedavi açısından kritik öneme sahip.

Basketbol Türkiye Macaristan maçı ne zaman, hangi kanalda şifresiz Emekliler en çok hangi şehirlerde yaşıyor?Listede sürpriz şehirler var Martı TAG yasal mı oldu? Martı Tag davayı kazandı mı?
Sonraki Haber